Terug naar Neerpelt avec Lieve Joris

jeu. 20.09.2018
20:00 - 21:30
Lieve Joris Foto 2

Catégorie

interview, présentation

Prix

€ 7 / 5

Langue

néerlandais

Meet the author


Pour le bénéfice de tous, férus de littérature, lecteurs occasionnels ou simples curieux, nous organisons des entretiens d'auteurs, variés et singuliers, riches en histoires, en idées et en émotions.

Voir toute la série

Bij de presentatie van haar jongste boek Terug naar Neerpelt gaat journalist en schrijver Mark Schaevers in gesprek met Lieve Joris. Schaevers volgt Joris al jaren, kent haar werk door en door en is dus de geknipte man om te peilen naar Joris’ diepste reisroerselen.

Terug naar Neerpelt

Lieve Joris keert terug naar haar ouderlijk huis aan het kanaal in Neerpelt. Daar groeide Lieve op als middelste kind in een woelig gezin van negen. Eerst is grootmoeder haar lichtend voorbeeld, later is Fonny, haar artistiek begaafde oudste broer, Lieves baken. Hij schetst Lieve een beeld van de vrijheid en wijst haar de weg uit het dorp – al vindt hij de uitweg zelf niet en ontspoort hij gaandeweg. De teloorgang van Fonny drijft een wig tussen haar vader, voor wie Fonny de ‘verloren zoon’ is, en de andere kinderen. Fonny drijft hen uit elkaar, maar is tegelijk de bindende kracht van het gezin.

Terug naar Neerpelt

Lieve Joris keert terug naar haar ouderlijk huis aan het kanaal in het gezapige Neerpelt. Daar groeide Lieve op als middelste kind in een woelig gezin van negen.

Eerst is grootmoeder haar lichtend voorbeeld, later is Fonny, haar artistiek begaafde oudste broer, Lieves baken. Hij schetst Lieve een beeld van de vrijheid en wijst haar de weg uit het dorp – al vindt hij de uitweg zelf niet en ontspoort hij gaandeweg. De teloorgang van Fonny drijft een wig tussen haar vader, voor wie Fonny de ‘verloren zoon’ is, en de andere kinderen. Fonny drijft hen uit elkaar, maar is tegelijk de bindende kracht van het gezin.

Vertrek en thuiskomst

Negentien was ze, toen Lieve Joris de wijde wereld introk. Haar omzwervingen brachten haar naar de VS, het Midden-Oosten, Afrika en Azië. De vele indrukken die haar reizen en ontmoetingen op haar nalieten, kon Lieve kwijt op papier – eerst als journalist in de vorm van artikelen, later ook als schrijfster van reisromans. De vele titels die uit haar ervaringen voortkwamen, waaronder Mali blues, Op de vleugels van de draak en De melancholieke revolutie, werden steevast met lof en prijzen overladen.

Ook al scheidden vele duizenden kilometers haar van Neerpelt, aan de personen in het huis aan het kanaal kan Lieve niet ontsnappen. Haar geboortedorp was een plek om vandaan te gaan, maar haar terugkeer was even onvermijdelijk. Behalve een tijdsbeeld stijgt uit deze familiegeschiedenis het verhaal op van een dorpsmeisje dat – dwars tegen haar lotsbestemming in – haar weg vindt naar het schrijverschap.

Met een meesterlijk interviewer als Mark Schaevers en de grande dame van de Nederlandstalige reisliteratuur Lieve Joris belooft deze avond veel meer te worden dan a trip down memory lane.

Bientôt à