Joostvandecasteele fotoright geertje de waegeneer copie

Lieux

Passa Porta

Catégorie

présentation

Prix

8/6 € (10 € soutien à United Stages)

Korting

le tarif préférentiel pour accorde une réduction de 2 € pour les personnes pour qui cela fait une différence.

Programme

Pour assister à la soirée, il vous sera demandé d’être en possession d’un Covid Safe Ticket. Avec ce CST, la distanciation sociale et le port du masque ne seront plus obligatoires (même si ce dernier reste fortement recommandé).


Langue

en néerlandais

Na een bejubelde televisieserie, een computergame en een superheldenroman was het uitkijken naar het nieuwe project van duivel-doet-al Joost Vandecasteele. Met Verlos ons van het kwaad weet hij weerom te verrassen: een roman over de zoektocht naar Salah Abdeslam, paranoiä en de impact van social media op onze levens. Bij de presentatie komen tal van facetten uit het boek aan bod. VRT presentator Tim Verheyden gaat dieper in op de impact van social media op onze levens, auteur Rob van Essen bezingt de literaire kwaliteiten van zijn collega en Vera Coomans en zoon Thomas Devos van de muzikale cultgroep Madou brengen net als de roman een ode aan Brussel.

obsessie

In zijn zesde roman Verlos ons van het kwaad verlaat Joost Vandecasteele het voor hem vertrouwde pad van ontregelende sciencefiction en brengt hij het ondenkbare en onduldbare vervaarlijk dichtbij. Na de aanslagen in Parijs verschuilt de terrorist Salah Abdeslam zich in Brussel, bij zijn netwerk van gelijkgestemden. Met de dreiging zo dicht bij huis raakt Koen B geobsedeerd door de zoektocht naar de voortvluchtige, in die mate dat hij zichzelf ervan overtuigt dat hij de volgende aanslag verijdelen kan.

algoritmes

Verlos ons van het kwaad is een onheilspellende roman. Joost Vandecasteele reconstrueert de donkere periode die Brussel recent doormaakte. Tegelijkertijd laat hij zijn lezers het fundamentele gevaar zien dat op ons afkomt. Hoe wij onze levens op een scherm leiden en hoe makkelijk beïnvloedbaar wij daardoor zijn geworden. Mits de juiste algoritmes worden wij allemaal gewillig over het randje geduwd, de chaos in.

presentatie

Voor we de chaos worden ingeduwd stellen we het boek echter graag aan u voor. Thema’s uit de roman worden uitgespit, donkere episodes uit de recente Brusselse geschiedenis blootgelegd en de auteur leest op onnavolgbare wijze voor. Presentator en expert digitale media Tim Verheyden presenteert de avond, de bekroonde Nederlandse auteur Rob van Essen leidt de avond in en Vera Coomans en zoon Thomas Devos van Madou, dé muzikale verrassing van de voorbije jaren, zorgt voor een stemmige Brusselse sfeer.

Joost Vandecasteele (1979) is schrijver, theatermaker en stand-up comedian. Met Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij won hij de Debuutprijs. Sindsdien publiceerde hij zes romans waaronder Massa en Wraakengel. Ook beklom hij tal van podia met stand-up acts, maakte hij een felgesmaakte computergame en schreef hij met Generatie B en We moeten eens praten twee spraakmakende televisieseries.

Org. Passa Porta, Borgerhoff & Lamberigts

foto © geertje de waegeneer