Barba Andrés C Daniel Mordzinski Aeg Bb En Pers

Locatie

Beursschouwburg

Categorie

Interview

Taal

in het Engels en Spaans

Heart of Darkness meets Lord of the Flies. Zo vatten we Republiek van licht nog het beste samen. De jongste roman van Andrés Barba is even spannend als poëtisch. Na talrijke prijzen, vertalingen en een boekverfilming betreedt de schrijver het wereldpodium van de literatuur.

Spaanse succesauteur

Andrés Barba is een van de beste jonge Spaanse schrijvers. Dat zeggen wíj niet (nu ja, óók), maar Granta, hét literaire blad met een neus voor fictie van wereldformaat. Het zusje van Katia, Barba’s romandebuut, was al meteen goed voor prijsnominaties en een verfilming. Ook de twaalf boeken die sindsdien volgden, brachten steevast onderscheidingen en vertalingen.

Barba’s nieuwste roman, República luminosa (Republiek van Licht) leverde hem de Premio Herralde op. Vertalingen van het boek staan wereldwijd op stapel.

Over Republiek van licht

Uit het niets verschijnen 32 kinderen in San Cristóbal, een kleine stad in de tropen tussen de jungle en een rivier. Niemand weet wie deze kinderen zijn en ze spreken een onbegrijpelijke taal. Ze hebben honger, zijn gewelddadig en hebben een ontregelend effect op de bewoners van het stadje. Wanneer twee volwassenen worden neergestoken in een supermarkt, neemt de angst hand over hand toe.

Twintig jaar later schrijft een gemeentebeambte een verslag over de gebeurtenissen van toen, over hoe de bewoners gedwongen werden na te denken over chaos en orde, geweld en beschaving, en hoe ze uiteindelijk de terreur wisten te overleven.

Republiek van licht is een subtiele, spannende fabel over de tijd waarin wij leven, geschreven in een taal om duimen en vingers van af te likken.

Andrés Barba (1975) is schrijver, essayist, vertaler en fotograaf. Hij publiceerde dertien boeken, van romans tot essays en jeugdboeken. Barba onderwees Spaans aan anderstaligen en is nu docent creative writing. In 2010 nam Granta hem op in zijn selectie van 20 beste jonge Spaanse auteurs.

signeersessie

Na afloop van het programma, om 13u in de Beurschouwburg, signeert Andrés Barba zijn boeken. De boeken zullen ook ter plaatse te koop zijn, ook in het Spaans!

Passa Porta, De Bezige Bij, Instituto Cervantes de Bruselas, deBuren, Beursschouwburg

Foto Barba Andrès © Daniel Mordzinski

Interessante