Dayna Ash: Haven for Artists

di 31.03.2020
20:00 - 21:30
Dayna Ash
Geannuleerd

Categorie

Interview

Kostprijs

VVK € 7 / 5 ; Kassa € 9 / 7

Taal

in het Engels

Geannuleerd

Hoe is het om queer-kunst te maken in een omgeving waar je je seksuele geaardheid niet openlijk mag beleven? Het korte antwoord: verdomd moeilijk. Het lange antwoord: valt niet in een paar regels te vatten. Daarom komt kunstenares, schrijfster en cultuuractiviste Dayna Ash het vertellen. Bij Passa Porta vertelt ze over haar ervaringen als queer kunstenaar in Libanon.

‘Social distancing’ is wat Corona-experts adviseren, ‘social nearness’ is wat we met onze literaire ontmoetingen in Passa Porta beogen. Omdat we dat nu niet kunnen realiseren, maar meer nog omdat we geen risico willen nemen voor anderen, annuleren we tot nader order de geplande activiteiten. We proberen elk van deze activiteiten op een latere datum te laten doorgaan.

Alle tickethouders worden gecontacteerd en terugbetaald. Ze krijgen ook voorrang om opnieuw tickets te reserveren wanneer de ontmoetingen op een latere datum plaatsvinden. Voor gesprekken met schrijvers, nieuwe ideeën en verhalen ben je ondertussen van harte welkom op de magazine-pagina's van deze website.

Article 534

Libanon is een van de progressiefste landen in het Midden-Oosten. Toch is er zoiets als artikel 534 van het Libanese strafwetboek, een artikel dat het mogelijk maakt om mensen te vervolgen omwille van hun seksuele geaardheid. Als cultuurschock kan het dan ook tellen: verhuizen van Los Angeles naar Beiroet; van de losbandige stad waar alles kan en mag, naar een stad waar intolerantie tegenover andersgeaardheid de norm is.

Safe space

Dichteres, performancekunstenares en activiste Dayna Ash dééd het, op haar zestiende godbetert. In 2007 stak ze de oceaan over, van Amerika naar Libanon. Vier jaar later, nog steeds amper twintig was ze, richtte Ash in Beiroet Haven for Artists op. Dit kunstenhuis is een safe space, een veilige haven waar kunstenaars van alle gezindten en geaardheden zich veilig kunnen uitdrukken.

Queer kunst

In het kader van SLam Our World, een project waarbij de KVS urban woordkunst en theater aan elkaar rijmt, verblijft Dayna Ash een maand lang in Brussel. Voorafgaand aan SLOW#5, dat in het teken staat van Queer Courage, nodigt Passa Porta Ash uit om haar ervaringen als queer kunstenares in Libanon te delen.

Org.: Passa Porta, KVS

Binnenkort bij