dead ladies show #3 - special queer edition! in nazareth

do 08.12.2022
20:00 - 22:30
Dls Basis Passaporta Web 600X400 Def Colour

Categorie

muziek, lezing

Kostprijs

basistarief : € 10 -21, 65+ : € 8

Taal

in het Nederlands

De Dead Ladies Show is een sprankelende ‘café chantant’ over vrouwen die bij leven werden miskend en blijvende bewondering verdienen. Deze 3de editie uit een rondreizende reeks van auteur Gaea Schoeters en literatuurhuis Passa Porta is extra queer! Actrice Joke Devynck en schrijfsters Fleur Pierets en Johanna Pas duiken in het leven en werk van Annemarie Schwarzenbach, Camille Claudel en Natalie Clifford Barney. Voor muziek van Marlene Dietrich en Claire Waldoff zorgen sopraan Naomi Beeldens en pianiste Lies Colman.

hulde in woord, beeld en muziek

In elke editie delen drie bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen je door haar leven, werk en verwezenlijkingen. Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren.Tussen en na de drie lecture-performances brengt een zangeres onder begeleiding van pianiste Lies Colman hulde aan twee muzikale grandes dames van weleer.

queer editie

Actrice Joke Devynck en auteurs Fleur Pierets en Johanna Pas staan stil bij het leven en werk van drie wonderlijke vrouwen. In hun lecture-performances eren ze de Zwitserse schrijfster en fotografe Annemarie Schwarzenbach, de Franse beeldhouwster Camille Claudel en de Amerikaanse polyamoureuze dichteres en prozaschrijfster Natalie Clifford Barney. Tussendoor brengen sopraan Naomi Beeldens en pianiste Lies Colman (piano) stoute Duitse cabaretmuziek van Marlène Dietrich en Claire Waldoff.

over de sprekers en artiesten

Sopraan Naomi Beeldens is een veelzijdig performer met een voorliefde voor muziektheater, hedendaagse muziek en al wat experimenteel is. Ze zoekt graag grenzen op – tussen genres, genders en disciplines – en is altijd op zoek naar verrassende muzikale ervaringen.
Pianiste Lies Colman staat op internationale podia als soliste, kamermuzikante en liedbegeleider, en werkt als repetent, arrangeur en assistent-dirigent mee aan opera- en muziektheaterproducties. Dit combineert ze met een artistieke coördinatiefunctie aan het conservatorium van Antwerpen.

Joke Devynck acteert, schildert en schrijft. In de film All of us van Willem Wallyn (2020) speelt ze een terminaal zieke patiënte, een rol waarvoor ze zich heeft kaalgeschoren. Ze verzet zich openlijk tegen het hokjesdenken en tegen de klassieke rollen die door de maatschappij aan mannen en vrouwen worden opgelegd.

Johanna Pas is boekverkoper, uitgever en literair vertaler. Ze publiceerde drie dichtbundels en maakte deel uit van dichterscollectief Woordwasdraad. Als ze niet beter wist, zou ze denken dat ze een reïncarnatie is van Annemarie Schwarzenbach.
Fleur Pierets is schrijfster en kunstenares. In 2017 begon ze samen met haar vriendin Julian Boom aan een bijzonder project: trouwen op alle plaatsen waar hun huwelijk wettelijk toegestaan is. Dit avontuur moesten ze helaas vroegtijdig stopzetten: Julian overleed begin 2018 aan een slepende ziekte. Fleur schreef recent een ode aan haar grote liefde in het boek Julian.

Gaea Schoeters schrijft romans, theaterteksten en operalibretto's. Soms (en stiekem) waagt ze zich aan poëzie. Eind 2020 verscheen haar jongste roman Trofee (Querido). In haar vrije tijd schopt ze af en toe tegen de schenen van de wereld in columns en opiniestukken, maar immer met de beste bedoelingen.

Organisatie: CC Nova Nazareth, Passa Porta

artwork © trui hanoulle & gaea schoeters

Binnenkort bij