Vaderdag: Alejandro Zambra en Pepijn Lanen

di 11.06.2024
20:00 - 21:30
Zambra Lanen

Categorie

meet the author, boekpresentatie

Kostprijs

vvk: €10/7 (€12 voor extra steun aan united stages) - aan de kassa €12/9 (€14 voor extra steun aan foyer vzw)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Taal

in het engels

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Twee dagen na vaderdag zetten we twee schrijvende vaders in de bloemetjes. Alejandro Zambra, momenteel de bekendste Chileense auteur, werd op zijn tweeënveertigste vader, en dat doet wat met een mens. Zijn nieuwe boek Vadertaal is een autobiografisch palet van mijmeringen, indrukken, gedachten en gedichten over zijn zoontje Silvestre en over de relatie met zijn eigen vader. Schrijver, rapper en ervaren vader Pepijn Lanen (ook wel bekend als Faberyayo van De Jeugd van Tegenwoordig) beschreef zijn vaderschap in zijn boek Vad3r en praat erover met de gasten van zijn podcast Vad4r. Marnix Verplancke, vader van twee, stelt de vragen.

In het vorige boek van Alejandro Zambra, de roman Bijna een vader, lazen we hoe de dichter Gonzalo als plusvader van de zoon van zijn geliefde worstelt met het vaderschap. Nu Zambra zelf vader is geworden diept hij dit thema nog verder uit in Vadertaal, een eigenzinnig boek waarin hij fictie, essay en poëzie vermengt om zijn relatie tot zijn zoon en zijn eigen vader te (her)ontdekken. Zambra is een man tussen vader en zoon, en dat zorgt voor heel wat mooie, verrassende en soms ontnuchterende inzichten over de lasten en lusten van een leven als kersverse vader.

De spelletjes met zijn zoon voeren Zambra ook terug naar zijn eigen kindertijd en doen hem nadenken over de relatie met zijn vader. De geboorte van Silvestre heeft een grote impact op het huidige leven van de schrijver, maar heeft ook tot gevolg dat hij het verleden met een andere blik gaat bekijken. Hij deelt dagboekfragmenten, schrijft een brief aan zijn zoon, haalt herinneringen op aan vliegvissen en voetbal kijken met zijn vader, maar heeft het niet enkel over zijn eigen leven en presenteert een paar heel mooie verhalen met personages die elk op hun eigen manier aangeraakt worden door het vaderschap. Het boek stelt veel vragen en biedt soms ook antwoorden, niet alleen over vaders en zonen, maar ook over het geheugen, vriendschap, corona, familie en taal.

Pepijn Lanen schreef met Vad3r een intiem en ontwapenend portret van het ouderschap, dat tegelijkertijd uiterst actueel en universeel is. Lanen heeft intussen vier kinderen, en probeert in zijn podcast V4der samen met andere moeders en vaders uit te vogelen hoe het vaderschap in elkaar steekt. Dit voorjaar verscheen ook zijn nieuwe roman Gezeik, een absurdistische roadnovel waarin ex-rapper en struggelende midlifer Aad een belangrijk familieweekend vergeet en alles op alles zet om zijn vrouw en kinderen te bewijzen dat hij de bestemming wel op tijd kan bereiken, wat uitmondt in een odysse met heel wat onverwachte hindernissen.

Wat kunnen deze twee literaire vaders uit verschillende continenten elkaar leren? We komen het op 11 juni te weten. Journalist MarnixVerplancke leidt het gesprek.

“Vader zijn is van je laten winnen tot de dag dat de nederlaag echt is.”
Alejandro Zambra

over de auteurs

Alejandro Zambra wordt beschouwd als een van de beste Chileense schrijvers van de huidige generatie. Hij debuteerde met Bonsai (2010) en schreef o.m. Manieren om naar huis terug te keren (2012), Mijn documenten (2018) en Bijna een vader (2021). Zijn verhalen verschenen in The New Yorker, The Paris Review, Granta, McSweeney’s en heel wat andere bladen. Zijn werk wordt over de hele wereld vertaald en is bekroond met internationale prijzen. Hij is vader van Silvestre.

Pepijn Lanen is behalve urban scifi-novelist ook rapper en tekstschrijver bij De Jeugd van Tegenwoordig. Hij debuteerde met Sjeumig, en achtereenvolgens publiceerde hij onder meer de succesvolle boeken Naamloos, Het wapen van Sjeng en Vad3r. Hij is ook host van de podcast V4der, waarin hij met andere ouders in gesprek gaat over het vaderschap. In maart verscheen zijn nieuwe roman Gezeik. Hij is vader van Blake, Mei, Liu en George.

Org. Passa Porta

foto's: Alejandra Zambra © Mabel Maldonado, Pepijn Lanen © Sandder Lanen