Horacio Castellanos Moya
Horacio Castellanos Moya heeft zowat overal ter wereld gewoond, is overal en nergens thuis. Maar El Salvador heeft voor altijd een bijzonder plaatsje in zijn hart. Hij ontvluchtte zijn vaderland toen de burgeroorlog er uitbrak. Nu schrijft hij bevlogen over de lotgevallen van ballingen en de impact van oorlog – een impact die ook vele honderden kilometers weg van het geweld voelbaar is.
Onontkoombaar verleden
In de VS kijkt big brother altijd mee. Het land is geobsedeerd door veiligheid en videobewaking. Of is het zijn traumatische ervaring van de burgeroorlog in El Salvador, die universiteitsprofessor Erasmo Aragón paranoïde maakt? Net als buschauffeur José Zeledón is hij de repressie en terreur van het Centraal-Amerikaanse land ontvlucht. Maar met een hypercontrolerende overheid lijkt het leven in de VS benauwend sterk op hun verleden.
Latijns-Amerikaanse roman noir
Moronga is Moya’s twaalfde boek. En net als in zijn elf vorige werken, zijn geweld en burgeroorlog de twee centrale thema's, is de sfeer broeierig en bedrukkend, en houdt donkere humor je overeind. Castellanos Moya schrijft romans noirs met een kritisch kantje: steeds opnieuw hekelt hij de wijdverbreide corruptie en de georganiseerde misdaad in Centraal-Amerika.
Wereldreiziger, wereldschrijver
Moya werd in 1957 geboren in Honduras. Van zijn vierde tot zijn eenentwintigste woonde hij in El Salvador, dat hij in 1979 aan het begin van de burgeroorlog achterliet. Als journalist voor een Salvadoraans persagentschap verdiende hij de kost in achtereenvolgens Centraal-Amerika, Canada, Mexico, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Japan. In het begin van de jaren 1990 keerde hij kortstondig terug naar El Salvador, waar hij mee aan de basis lag van Primera Plana, de eerste naoorlogse krant. In 2004 vestigde Moya zich in de Verenigde Staten. Daar doceert hij creatief schrijven aan de universiteit van Iowa. In 2014 ontving Castellanos Moya de Premio Iberoamericano de Narrativa Manuel Rojas, een bekroning voor zijn hele carrière.
Foto © Ivan Giménez Tusquets Editores
Binnenkort bij
Open mic: Filip Rogiers nodigt uit
39 zondagen lang las Filip Rogiers, telkens op een andere plek in Brussel, een van de “Sonnetten van de kleine waanzin” van Hans Andreus voor, steevast voorafgegaan door het voorlezen van werk van een “gastdichter”, en gevolgd door eigen werk. Op 6 oktober sluit hij zijn Andreustournee af op het terras van Passa Porta en nodigt hij jou uit om mee te doen. Breng eigen werk mee, maar ook minstens één tekst van een schrijver die je bewondert of inspireert.
Conversation entre Kev Lambert et Emmanuelle Bayamack-Tam
Qu’ont à se dire la littérature et l’enfance ? Dans leurs nouveaux romans, le Québécois Kev Lambert et la Française Emmanuelle Bayamack-Tam/Rebecca Lighieri explorent à leurs façons aiguës l’imaginaire enfantin et adolescent. Loin des clichés du genre.
Meet the author: Sulaiman Addonia
De stem van Hannah, het hoofdpersonage van De zieners, de nieuwe roman van Sulaiman Addonia, grijpt je vanaf de eerste zin bij je nekvel en laat je het hele boek, dat bestaat uit één paragraaf van 160 bladzijden, niet meer los. Aan het eind voel je je als een bokser na een gewonnen kamp: murw geslagen en toch euforisch. Peter Verhelst komt ons vertellen waarom het boek “wereldtop” is en Melissa Giardina gaat met de auteur in gesprek.