Maud Vanhauwaert: I do not live in the house anymore (but the house still lives in me)
Locatie
Categorie
Taal
Stel je route samen, ga van verhaal naar verhaal en creëer zo een volledig nieuw relaas over een verloren ouderlijk huis. Dat is het doel van de literaire audio-installatie ‘Ik woon niet meer in het huis, maar het huis woont nog in mij’ van schrijfster Maud Vanhauwaert.
Herinneringen aan een verloren jeugd
“Haal je het huis waarin je opgroeide voor de geest, en beschrijf de weg van de voordeur naar je slaapkamer.” Deze vraag legde Maud Vanhauwaert voor aan vijf mensen die hun ouderlijk huis verloren hebben. Zij antwoordden met een schets van hun persoonlijke route en unieke herinneringen.
Op basis van die herinneringen schreef Vanhauwaert nieuwe, surrealistische teksten. Die vormen vervolgens de bouwstenen voor een literaire audio-installatie, waarin je zelf een verhaal over opgroeien in een ouderlijk huis componeert.
Transmediale vertellingen
De installatie ‘Ik woon niet meer in het huis, maar het huis woont nog in mij’ is een voorbeeld van transmedia storytelling. Bij deze verteltechniek worden klassieke vertelvormen en media gecombineerd, en ligt de nadruk op interactie en participatie van de ‘lezer’. Een rijkere, diepgaande beleving van het verhaal is het resultaat.
Connecting Emerging Literary Artists
Vanhauwaerts transmediale project ‘Ik woon niet meer in het huis, maar het huis woont nog in mij’ kwam tot stand in de schoot van Connecting Emerging Literary Artists (CELA), een Europees talentontwikkelingstraject dat jong literair talent een zetje in de rug geeft. Sinds 2017 is ook Passa Porta lid van CELA.
Binnenkort bij
meet the author : mohsin hamid
Hij werd geboren in Pakistan, woonde in Italië, en verblijft regelmatig in Engeland en de Verenigde Staten. De scherpzinnige Mohsin Hamid, wiens werk inmiddels twee keer werd genomineerd voor de Man Booker Prize, maakte van het in vraag stellen van identiteiten zijn handelsmerk. Hij opent de negende editie van het Passa Porta Festival, met als thema REFUGE.
Schrijven weg van huis
Alicja Gescinska en Sigrid Bousset presenteren het themanummer over schrijven in ballingschap van literair tijdschrift DW B. Wat betekent het voor een schrijver om het thuisland te verlaten?
Ernst en luim
Noem iets grappig en het houdt meteen op grappig te zijn. Schrijvers Joke van Caesbroeck, Rob van Essen, Cindy Hoetmer en Johan Sebastiaan Stuer nemen humor dermate ernstig dat het grappig wordt. Stand up literature, is dat al een ding?