Jesse Ball

wo 05.02.2020
20:00 - 21:30
Jesse Ball C James Foster

Categorie

interview

Kostprijs

VVK € 7 / 5 ; Kassa € 9 / 7

Taal

in het Engels

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Stel je even voor: één groep mensen heeft de almacht in de samenleving, beschikt over leven en dood. De andere groep is volledig minderwaardig en ontmenselijkt, gebrandmerkt en opgesloten in getto’s. Weggeplukt uit een geschiedenisboek, denk je? Had gekund, maar nee. Het is het uitgangspunt van de nieuwste roman van de Amerikaanse schrijver Jesse Ball: Het duikersspel, een dystopische denkoefening die akelig realistisch aandoet. Uitgangspunten zat voor een boeiend gesprek met Ruth Joos.

Een verhaal van pats en quads

Het streven naar gelijkheid en rechtvaardigheid heeft de mensheid bijna te gronde gericht. Nu is de wereld verdeeld in twee groepen: de pats, de elitegroep enerzijds, en de quads anderzijds, vluchtelingen en hun nakomelingen met gebrandmerkte kaken en verminkte handen. De pats mogen de quads willekeurig doden – en dat doen ze ook. Ze zetten simpelweg hun gasmasker op en laten het gas zijn vernietigende loop.

Dystopsiche parabels

Het duikersspel is opgevat als vier parabels. Samen geven ze het beeld van een uiterst donkere samenleving waarin angst, sadisme en ongelijkheid heersen, en waarin empathie, mildheid en rechtvaardigheid als achterhaalde concepten worden beschouwd. En misschien nog het schrikwekkendst van al: in al zijn briljante fantasie, lijkt de wereld in Het duikersspel vaak akelig veel op de onze.

Onverbloemde inhoud, onverbloemde vorm

Ball windt er geen doekjes om. Net zoals zijn vorig werk is Het duikersspel een genadeloze reflectie op de beestachtige kant van de mensheid, veelal ingewerkt in een of ander overheidsbestel of systeem. De harde inhoud is weerspiegeld in de stijl van Ball.

Zijn taal is bijna afstandelijk neutraal en spaarzaam, en daarom net tijdloos en plechtstatig. Met deze overweldigende roman bevestigt Jesse Ball zijn faam als een van de meest fascinerende talenten van de hedendaagse literatuur.

Over de auteur:

Het duikersspel is al de achtste roman van de Amerikaanse auteur Jesse Ball (1978). Bovendien heeft hij ook meerdere poëziebundels, novelles en nonfictiewerken uitgebracht. In 2017 prijkte zijn naam in het spraakmakende lijstje ‘beste jonge Amerikaanse auteurs’ van Granta, een keurmerk voor jong talent sinds vele decennia. Eerder won Ball de prestigieuze Plimpton Prijs voor beste korte verhaal van The Paris Review. Hij is docent ‘creative writing’ aan de gerenommeerde School of the Art Institute of Chicago. Zijn vorige roman, Census, werd vertaald in dertien talen.

Binnenkort bij