Lancering 5de editie Le Choix Goncourt de la Belgique

di 13.10.2020
20:00 - 21:30
Caroline Lamarche 2015 C Francis Leboutte

Categorie

Debat

Kostprijs

Prévente € 7 / 5 ; À la caisse € 9 / 7

Taal

in het frans

Voor Nous sommes à la lisière ontving Caroline Lamarche in 2019 de ‘Prix Goncourt de la nouvelle’. Kort na de bekendmaking van de shortlist voor de Goncourt 2020, waaruit de eindwinnaar wordt gekozen, wordt de schrijfster geïnterviewd door Lucile Poulain en een schare Belgische studenten. Samen lanceren ze zo de editie 2020 van Le Choix Goncourt de la Belgique. Het programma wordt ook live uitgezonden op Facebook Live.

Passa Porta en le Choix Goncourt de la Belgique

Als bruggenbouwer tussen taalgemeenschappen is Passa Porta al sinds 2016 partner van Le Choix Goncourt de la Belgique, een project dat is opgestart door de Franse Ambassade in België. Bijna 250 zowel Franstalige als Nederlandstalige universiteitsstudenten nemen eraan deel. In 2019, sloten nog eens tien hogescholen zich bij het project aan. De lanceringsavond geeft het startschot voor het project: op het einde van de avond verdelen de studenten zich onder in leesgroepen, die met elkaar in discussie gaan om medio december hun favoriet uit de Goncourt-shortlist te kiezen. De winnaar wordt komend voorjaar uitgenodigd om in Brussel deel te nemen aan het Passa Porta Festival.

Vóór Caroline Lamarche kwamen David Diop, Alice Zeniter en Virginie Despentes naar Brussel om het project te lanceren.

Nieuw in 2021: een wedstrijd in literaire kritiek rond Le Choix Goncourt de la Belgique

Tegenwoordig zijn er wereldwijd 20 ‘Choix Goncourt’. Dit seizoen komt er een nieuw initiatief bij, dat de dynamiek van de Belgische editie onderstreept: aan de deelnemende Belgische studenten wordt –alsook aan hun Poolse, Tunesische en Oostenrijkse collega’s – gevraagd een literaire recensie te schrijven over het boek dat zij hebben gekozen. De winnaar van elk land krijgt in het voorjaar van 2021 een reis naar Parijs aangeboden en mag in het beroemde restaurant Drouant een lunch van de leden van de Académie Goncourt bijwonen.

Nous sommes à la lisière

Het lot van de mens is in een continuüm verbonden met dat van de dieren. Om die thematiek te behandelen, die als een rode draad door tal van maatschappelijke discussies loopt (de bio-industrie, het veganisme, de instrumentalisering van de natuur door de mens), grijpt Caroline Lamarche terug naar de vorm van het geciseleerde korte verhaal.

De titel van haar bundel ontleent ze aan een zin uit een boek van Pierre Gascar, Les bêtes, die in 1953 werd bekroond met de ... Prix Goncourt! De Belgische schrijfster heeft beslist wel wat te vertellen over literaire prijzen in het algemeen, en over de Goncourt in het bijzonder, alsook over het paard Mensonge, de eekhoorn Rudi of de eend Frou-Frou, “die totemdieren met wie we eenzelfde randgebied delen, dat van de levende wezens”, aldus Michel Torrekens in Le carnet et les instants.

Caroline Lamarche

Caroline Lamarche (Luik, 1955) woont en werkt in Brussel. Lezen is haar passie en in de vroege jaren negentig begint ze zelf te schrijven. Haar eerste teksten vallen al meteen in de prijzen (Prix Radio France Internationale en Prix Fureur de lire). Ze schreef verschillende romans (verschenen bij Spengler, Éditions de Minuit en Gallimard), gedichten, korte verhalen en hoorspelen voor France Culture en de Belgische radio (voor L'Autre Langue ontving ze de Prix SACD op het Festival Phonurgia Nova, Arles 2003), alsook teksten voor het theater en essays over artiesten. In 2016 behaalde ze de Prix Rossel voor haar verhalenbundel Le jour du chien (Éditions de Minuit) en in 2019 de Prix Goncourt voor, alweer, de bundel korte verhalen Nous sommes à la lisière (Gallimard). Haar verhalenbundel Nous sommes à la lisière won de Prix Goncourt de la nouvelle 2019 en verscheen ook in het Nederlands onder de titel ‘Van dieren en mensen’ (Uitgeverij Vleugels).

Tijdens het seizoen 2020-21 begeleidt Caroline Lamarche opnieuw een leesclub bij Passa Porta.

Partners: Franse ambassade in België, Agence universitaire de la Francophonie, Alliance française Bruxelles-Europe
Portret © Francis Leboutte

Binnenkort bij