Meet the author: László Krasznahorkai

do 31.10.2019
20:00 - 21:30
Lazlo Kraznahorkai C Nina Subin Large

Categorie

interview

Kostprijs

€ 9 / 7 VVK ; € 10 / 8 kassa

Taal

in het Engels en Hongaars

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

In een kleine Hongaarse stad doet het gerucht de ronde dat Béla Wenckheim, een rijke aristocraat, uit Argentinië terugkeert. Steeds meer mensen rekenen erop dat hij veel geld meebrengt, waardoor de stad weer tot bloei zal komen. Wat volgt, gaat de verwachtingen vér te boven… Met Baron Wenckheim keert terug levert Man International Booker Prize-winnaar László Krasznahorkai een grappig, meeslepend en wonderlijk verhaal af.

Dystopische draaikolk

Baron Wenckheim keert inderdaad terug. Maar wanneer hij door een reeks tragikomische misverstanden onverwacht overlijdt, komt de gedesillusioneerde bevolking in opstand. Een enorme brand breekt uit in de stad. De enige overlevende is een idioot die uit het gesticht is weggelopen en boven op de watertoren een liedje zit te zingen. Met de ene na de andere krachtige, beeldende scène leidt Krasznahorkai je door zijn verhaal, even ironisch als altijd, maar dit keer veel openlijker humoristisch. De ondergang lokt met een grijns.

Van cultauteur tot succesauteur

Tijdens het Passa Porta Festival 2015 zagen we het zowat voor onze neus gebeuren: László Krasznahorkais metamorfose van cultauteur tot succesauteur. Vooraf vingen we de wildste geruchten op: dat hij dood zou zijn, dat hij niet meer schreef, dat hij in China woonde. We hadden blijkbaar te maken met een auteur die in verre afzondering werkte, in vrijwillige ballingschap, zo bleek ook al snel. Híj zou komen, maar de lezers dan ook?

De literaire goden waren ons gunstig gezind: in de dagen vóór het festival maakte de jury van de Man International Booker Prize zijn shortlist bekend, met daarop ook de Engelse vertaling van Satanstango van László Krasznahorkai. Enkele weken later bleek Krasznahorkai de prijs te winnen. En zoals ze zeggen, the rest is history: ‘de hedendaagse Hongaarse meester van de apocalyps, te vergelijken met Gogol en Melville’, in de woorden van Susan Sontag, staat hoog op het lijstje van elk literaire fijnproever.

László Krasznahorkai werd geboren in 1954 in Gyula, een klein dorpje in Hongarije, toen een satellietstaat van de Sojvet-Unie. Hij studeerde rechten en Hongaarse literatuur. Krasznahorkai publiceerde zijn eerste roman, Satanstango, in 1985. Daarna volgden De melancholie van het verzet (1989), Oorlog en Oorlog (1999) en Baron Wenckheim keert terug (2016). Naast romans publiceerde Krasznahorkai ook enkele novelles, essays en reisverhalen. Zijn werk werd veelvuldig vertaald, bekroond en verfilmd, o.a. door Béla Tarr. Hoewel hij nog een huis heeft in Hongarije, woont Krasznahorkai al geruime tijd in vrijwillige ballingschap in Berlijn.

Marnix Verplancke, recensent bij De Morgen en Knack, interviewt László Krasznahorkai. Acteur Koen De Sutter, bekend voor o.a. de monologen Martens en Montaigne, brengt een lezing uit de roman.

‘These novels, with their giant accretions of language, global ¬erudition (he’s as familiar with the classics of Buddhist philosophy as he is with the European intellectual tradition), obsessive characters, and rain-sodden landscapes, might give an impression of hardened late-modernist hauteur, but they are also pointillist, elegant, and delicately funny. His gravity has panache.’
Adam Thirlwell, bij het Paris Review Interview met Krasznahorkai.
‘This (The Melancholy of Resistance) is a book about a world into which the Leviathan has returned. The universality of its vision rivals that of Gogol’s Dead Souls and far surpasses al the lesser concerns of contemporary writing.’
W.G. Sebald
​‘I love Krasznahorkai’s books. His long, meandering sentences enchant me, and even if his universe appears gloomy, we always experience that transcendence which to Nietzsche represented metaphysical consolation.’
Imre Kertész
Passa Porta, Wereldbibliotheek
Photo © Nina Subin

Binnenkort bij