Mohamed Ouaamari. Groetjes uit Vlaanderen
Locatie
Categorie
Kostprijs
Taal
Mohamed Ouaamari heeft Marokkaanse grootouders en woont in Antwerpen. Kan en mag hij zichzelf zonder meer Vlaming of Antwerpenaar noemen? Wil hij dat ook? En herkennen jonge Brusselaars zich ook in zijn verhaal, of zijn er te veel verschillen tussen Vlaanderen en de hoofdstad? In zijn boek Groetjes uit Vlaanderen houdt Ouaamari Vlaanderen – en zichzelf – een spiegel voor, op zoek naar ongemakkelijke waarheden. Passa Porta en Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna nodigen de jonge schrijver uit voor een pittig gesprek met de naar Brussel uitgeweken Antwerpse Nadia Fadil en twee kritische ‘Maroxellois’ van de nieuwe generatie, Ikram El Maaboudi en Issam Azgagh.
Het eerste boek van Ouaamari is een eerlijk verhaal over opgroeien tussen twee werelden, doorspekt met persoonlijke anekdotes, ironische humor en vlijmscherpe analyses. Soms grappig, soms ontroerend, maar altijd toegankelijk en direct.
Mohamed Ouaamari (1991) woont in Antwerpen. Hij studeerde grafische media en werkt als ontwerper en online redacteur. Zijn columns lees je regelmatig in De Morgen. De actualiteit becommentarieert hij direct en scherp, maar altijd in humor verpakt – of dat nu in 280 tekens op Twitter is, of uitgebreider in de vorm van blogposts. Zijn eerste boek Groetjes in Vlaanderen verscheen onlangs bij uitgeverij Prometheus.
In het Nederlands publiceerde ze onder meer invloedrijke boeken als Tegen Radicalisering. Pleidooi voor een postkoloniaal Europa (2017) en (als co-auteur) Een leeuw in een kooi. De grenzen van het multiculturele Vlaanderen (2009).
foto mohamed ouaamari © Jeroen Gijselinckx
foto nadia fadil © eric de mildt
ORG. Darna vzw en Passa Porta
Een avondje uit met Passa Porta in tijden van corona
HOE ZAL MIJN BEZOEK AAN PASSA PORTA VERLOPEN?
Moet ik tijdens mijn bezoek een mondmasker dragen?
In het gebouw van Passa Porta is het altijd verplicht een mondmasker te dragen dat de neus en de mond bedekt. We vragen iedereen zelf een mondmasker mee te brengen.
Kan ik mijn handen ontsmetten?
Aan de ingang en op verschillende andere plekken in het gebouw wordt desinfecterende handgel ter beschikking gesteld.
Hoe wordt mijn ticket gecontroleerd?
Je kunt je ticket uitprinten of downloaden op je smartphone. Aan de ingang scannen we je ticket.
Bewaart Passa Porta mijn gegevens?
Om aan het contactonderzoek te kunnen meewerken, stellen we bij elke voorstelling een aanwezigheidslijst op. Per reservatie registreren we de voor- en achternaam en het telefoonnummer van één contactpersoon. Deze lijst, die we per dag opmaken, wordt 30 dagen aan de balie bewaard.
Wat gebeurt er als ik te laat ben?
We verwachten dat iedereen een kwartier op voorhand aanwezig is. Nadien kunnen we de toegang niet garanderen. Omdat we de mensen op het podium en de toeschouwers in de zaal niet willen storen, kunnen we laatkomers niet binnenlaten.
Hoe wordt de circulatie van het publiek georganiseerd?
We laten onze toeschouwers in groepjes binnenkomen en vertrekken. Zo vermijden we grote groepen mensen.
Hoeveel mensen mogen er naast elkaar zitten?
We laten altijd één stoel vrij tussen de toeschouwers of de bubbels. Zo kan iedereen een veilige afstand bewaren.
Kan ik na de voorstelling nog iets drinken?
Op dit moment is onze bar gesloten.
Kan ik de toiletten gebruiken? Onze sanitaire voorzieningen blijven toegankelijk. We rekenen erop dat iedereen de veiligheidsmaatregelen respecteert (1,5 m afstand en het dragen van een mondmasker).
Binnenkort bij
Open mic: Filip Rogiers nodigt uit
39 zondagen lang las Filip Rogiers, telkens op een andere plek in Brussel, een van de “Sonnetten van de kleine waanzin” van Hans Andreus voor, steevast voorafgegaan door het voorlezen van werk van een “gastdichter”, en gevolgd door eigen werk. Op 6 oktober sluit hij zijn Andreustournee af op het terras van Passa Porta en nodigt hij jou uit om mee te doen. Breng eigen werk mee, maar ook minstens één tekst van een schrijver die je bewondert of inspireert.
Conversation entre Kev Lambert et Emmanuelle Bayamack-Tam
Qu’ont à se dire la littérature et l’enfance ? Dans leurs nouveaux romans, le Québécois Kev Lambert et la Française Emmanuelle Bayamack-Tam/Rebecca Lighieri explorent à leurs façons aiguës l’imaginaire enfantin et adolescent. Loin des clichés du genre.
Meet the author: Sulaiman Addonia
De stem van Hannah, het hoofdpersonage van De zieners, de nieuwe roman van Sulaiman Addonia, grijpt je vanaf de eerste zin bij je nekvel en laat je het hele boek, dat bestaat uit één paragraaf van 160 bladzijden, niet meer los. Aan het eind voel je je als een bokser na een gewonnen kamp: murw geslagen en toch euforisch. Peter Verhelst komt ons vertellen waarom het boek “wereldtop” is en Melissa Giardina gaat met de auteur in gesprek.