Mohamed Ouaamari. Groetjes uit Vlaanderen

wo 07.10.2020
20:00 - 21:30
Mohamed Ouaamari© Jeroen Gijselinckx
Uitverkocht

Categorie

Debat

Kostprijs

VVK € 7 / 5 – Kassa € 9/7

Taal

in het Nederlands

Sold out

Mohamed Ouaamari heeft Marokkaanse grootouders en woont in Antwerpen. Kan en mag hij zichzelf zonder meer Vlaming of Antwerpenaar noemen? Wil hij dat ook? En herkennen jonge Brusselaars zich ook in zijn verhaal, of zijn er te veel verschillen tussen Vlaanderen en de hoofdstad? In zijn boek Groetjes uit Vlaanderen houdt Ouaamari Vlaanderen – en zichzelf – een spiegel voor, op zoek naar ongemakkelijke waarheden. Passa Porta en Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna nodigen de jonge schrijver uit voor een pittig gesprek met de naar Brussel uitgeweken Antwerpse Nadia Fadil en twee kritische ‘Maroxellois’ van de nieuwe generatie, Ikram El Maaboudi en Issam Azgagh.

Groetjesuitvlaanderen

Thuis in Vlaanderen?

Het leven van Mohamed Ouaamari begon in 1991, drie maanden voor de eerste Zwarte Zondag, de verkiezingsoverwinning van extreemrechts. Met vlotte pen maakt hij in Groetjes uit Vlaanderen de balans op, van toen tot en met de laatste Zwarte Zondag in 2019.

Het eerste boek van Ouaamari is een eerlijk verhaal over opgroeien tussen twee werelden, doorspekt met persoonlijke anekdotes, ironische humor en vlijmscherpe analyses. Soms grappig, soms ontroerend, maar altijd toegankelijk en direct.

Mohamed Ouaamari (1991) woont in Antwerpen. Hij studeerde grafische media en werkt als ontwerper en online redacteur. Zijn columns lees je regelmatig in De Morgen. De actualiteit becommentarieert hij direct en scherp, maar altijd in humor verpakt – of dat nu in 280 tekens op Twitter is, of uitgebreider in de vorm van blogposts. Zijn eerste boek Groetjes in Vlaanderen verscheen onlangs bij uitgeverij Prometheus.

Nadia Fadil© Eric De Mildt

Nadia Fadil (1978) groeide op in Antwerpen en week uit naar Brussel, waar ze ondertussen al tien jaar woont. Ze is antropologe, hoofddocent aan de faculteit sociale wetenschappen van de KU Leuven en aldaar verbonden aan het Centrum Interculturalisme, Migratie en Minderheden.

In het Nederlands publiceerde ze onder meer invloedrijke boeken als Tegen Radicalisering. Pleidooi voor een postkoloniaal Europa (2017) en (als co-auteur) Een leeuw in een kooi. De grenzen van het multiculturele Vlaanderen (2009).

foto mohamed ouaamari © Jeroen Gijselinckx
foto nadia fadil © eric de mildt
ORG. Darna vzw en Passa Porta

Een avondje uit met Passa Porta in tijden van corona

HOE ZAL MIJN BEZOEK AAN PASSA PORTA VERLOPEN?

Moet ik tijdens mijn bezoek een mondmasker dragen?
In het gebouw van Passa Porta is het altijd verplicht een mondmasker te dragen dat de neus en de mond bedekt. We vragen iedereen zelf een mondmasker mee te brengen.

Kan ik mijn handen ontsmetten?
Aan de ingang en op verschillende andere plekken in het gebouw wordt desinfecterende handgel ter beschikking gesteld.

Hoe wordt mijn ticket gecontroleerd?
Je kunt je ticket uitprinten of downloaden op je smartphone. Aan de ingang scannen we je ticket.

Bewaart Passa Porta mijn gegevens?
Om aan het contactonderzoek te kunnen meewerken, stellen we bij elke voorstelling een aanwezigheidslijst op. Per reservatie registreren we de voor- en achternaam en het telefoonnummer van één contactpersoon. Deze lijst, die we per dag opmaken, wordt 30 dagen aan de balie bewaard.

Wat gebeurt er als ik te laat ben?
We verwachten dat iedereen een kwartier op voorhand aanwezig is. Nadien kunnen we de toegang niet garanderen. Omdat we de mensen op het podium en de toeschouwers in de zaal niet willen storen, kunnen we laatkomers niet binnenlaten.

Hoe wordt de circulatie van het publiek georganiseerd?
We laten onze toeschouwers in groepjes binnenkomen en vertrekken. Zo vermijden we grote groepen mensen.

Hoeveel mensen mogen er naast elkaar zitten?
We laten altijd één stoel vrij tussen de toeschouwers of de bubbels. Zo kan iedereen een veilige afstand bewaren.

Kan ik na de voorstelling nog iets drinken?
Op dit moment is onze bar gesloten.

Kan ik de toiletten gebruiken? Onze sanitaire voorzieningen blijven toegankelijk. We rekenen erop dat iedereen de veiligheidsmaatregelen respecteert (1,5 m afstand en het dragen van een mondmasker).

Binnenkort bij