The Ungrateful Refugee

Locatie
Categorie
Kostprijs
Taal
Hoe voelt het om vluchteling te zijn? Schrijvers Dina Nayeri en Behrouz Boochani kunnen deze vraag maar al te goed beantwoorden. In Passa Porta vertellen ze over hun ervaringen en die van hun lotgenoten.
Dina Nayeri: maker van haar eigen geluk
Haar leven leest als een sprookje, maar dat is het allesbehalve: in 1988 vluchtte Dina Nayeri op achtjarige leeftijd met haar moeder en broer uit Iran. De reden: Dina’s moeder had zich bekeerd tot het christendom, wat haar het leven kon kosten. Het drietal kwam terecht in een vervallen Italiaans hotel, dat was omgevormd tot vluchtelingenkamp. Uiteindelijk kregen ze asiel in Amerika, de vader bleef achter in Iran. In de VS studeerde Nayeri aan Princeton en Harvard, werkte voor een groot consultancybedrijf, en groeide uit tot een gevierd schrijfster.
The Ungrateful Refugee
In haar literaire reportage The Ungrateful Refugee verweeft Nayeri haar eigen levensverhaal met dat van lotgenoten. Met verrassende en provocerende vragen peilt ze naar de essentie: hoe is het om vluchteling zijn? Nayeri schetst echte, menselijke verhalen over wat het betekent om je huis te moeten ontvluchten, grenzen over te steken en helemaal opnieuw te moeten beginnen.
Behrouz Boochani: klokkenluider voor vluchtelingen
Ook Behrouz Boochani neemt deel aan deze avond, zij het via Skype: de Iraans-Koerdische journalist zit al sinds 2013 vast op Manus, een eiland dat bij Papoea-Nieuw-Guinea hoort en waar Australië veel van zijn vluchtelingen naartoe deporteerde. Het detentiecentrum op het eiland is sinds 2017 weliswaar gesloten, maar toch verblijft Boochani nog steeds op Manus. Tijdens zijn gedwongen verblijf op Manus stuurde hij via een geheime gsm getuigenissen over het leven in het opvangcentrum naar kranten en organisaties als The Guardian, The Sydney Morning Herald, het Refugee Action Collective en de Verenigde Naties, en bracht zo wantoestanden aan het licht.
Alleen de bergen zijn mijn vrienden
In 2018 publiceerde Boochani zijn memoires. Op 5 november 2019 zal de Nederlandse vertaling voor het eerst in de boekhandel verkrijgbaar zijn. Alleen de bergen zijn mijn vrienden is een levendig portret van vijf jaar opsluiting en ballingschap. Het is een aangrijpende getuigenis, een overlevingsdaad. Boochani schreef zijn boek in de gevangenis via Whatsapp, uit angst dat zijn werk in beslag zou worden genomen. Het won de prestigieuze Australische literatuurprijs, de Victorian Premier’s Literary Award, in zowel de categorie fictie als non-fictie. Het oordeel van de jury luidde: ‘Een verbluffend kunstwerk en een kritische beschouwing die zich niet eenvoudig laat omschrijven… een literaire triomf, verwoestend en transcendent.’
Over The Ungrateful Refugee van Dina Nayeri:
Over No Friend but the Mountains van Behrouz Boochani:
Passa Porta, L&M Books, Orlando, Jurgen Maas
Photo Dina Nayeri © Anna Leader
Photo Behrouz Boochani © Ashley Glibertson
Binnenkort bij

meet the author: samanta schweblin
De Argentijnse auteur van Mond vol vogels en Het goede kwaad in gesprek met Jana Antonissen.

Adèle Yon : "Mon vrai nom est Elisabeth"
Chercheuse en cinéma, Adèle Yon poursuit dans Mon vrai nom est Elisabeth une enquête familiale sur la psychiatrie à travers le destin de son arrière-grand-mère Betty, diagnostiquée schizophrène, internée et lobotomisée dans les années 50. La comédienne Selma Alaoui fera une lecture de ce livre puissant, qui en est à sa dixième réédition.

Rita Bullwinkel in gesprek met Bregje Hofstede
Maak kennis met Rita Bullwinkel en haar acht tienerdochters. In Headshot, het gedurfde romandebuut van de Amerikaanse schrijfster, komen acht jonge vrouwen tegenover elkaar te staan in een boksarena in Reno, Nevada.