Boze geesten: Delphine Lecompte en Peter De Graef in gesprek
Location
Category
Price
discount
Language
Wat hebben dichteres Delphine Lecompte en theatermaker en schrijver Peter De Graef met elkaar gemeen? Ze schrijven allebei openlijk over hun innerlijke demonen. Zij schetst haar leven in Wie heeft Delphine Lecompte vermoord in een poging het destructieve ervan uit te drijven. Hij is na dertig jaar verslaving een fervente zitter geworden en roept in zijn nieuwe boek Zitten. Rust vinden voor jezelf op tot sereniteit en reflectie. Samen hebben ze heel wat te vertellen over dit gevoelige, maar universele thema en in dezelfde beweging over Het Leven.
Er zijn nog mensen die schrijven op leven en dood. Twee van hen zijn Peter De Graef en Delphine Lecompte. Ze hebben beiden hun kwelgeesten te beteugelen. Verslavingen, afwezige vaders, dominante moeders, misbruik, zelfdestructie en suïcidegedachten. Soms kan het woord je leven redden, zij het op uiteenlopende manieren.
Peter De Graef gaat op zoek naar rust, naar een manier om je gedachten niet te laten razen. Gewoon door even te gaan zitten. Doodeenvoudig, maar aartsmoeilijk tegelijkertijd. ‘Dus hoewel verslaving op zich een probleem is, blijkt de ontsnapping eraan ook een oplossing te bieden voor dat veel grotere raadsel waar we allemaal mee zitten: hoe te leven?!’
Delphine Lecompte verheft die razernij dan weer tot literatuur. ‘Vuur zou bezetenheid kunnen worden. En van bezetenheid was het een korte route naar genialiteit. Of naar waanzin.’ Aan de hand van een meesterlijk beschreven levensschets wil zij de vraag beantwoorden ‘Wie heeft Delphine Lecompte vermoord?’
Stilte en furie. Beide kunnen ons redden.
Schuif aan bij dit uiterst persoonlijke gesprek en daal samen met Anna Luyten
af in de hoofden van deze twee bijzondere geesten.
Over de auteurs
Delphine Lecompte (1978) behoort tot de meest bijzondere literaire stemmen van vandaag. Niemand schrijft zo rauw, schalks en vrij zoals zij dat doet. Voor De dieren in mij (2009) ontving ze de C. Buddingh’-prijs en de Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen. Later verschenen onder meer Dichter, bokser, koningsdochter, genomineerd voor de VSB Poëzieprijs en Vrolijke verwoesting. Ze maakte haar debuut als prozaïst met het losgeslagen Beschermvrouwe van de verschoppelingen, en schopte het bijna tot Slimste Mens in 2022. Bij Borgerhoff & Lamberigts verschijnt nu Wie heeft Delphine Lecompte vermoord, een grootse tekst waarmee ze een leven vol misbruik en destructie bezweert – en door dit te doen haar vel probeert te redden.
Peter De Graef (1958) studeerde toneel en voordracht. Hierna ging hij meteen aan de slag in het theater. Hij speelt bij verschillende gezelschappen, schrijft, regisseert en produceert. Maar hij is ook te zien op televisie, bekend van Callboys, Professor T. en Flikken. Hij is sinds 2020 de man achter de meditatieve Facebookgroep en Youtubekanaal ZITTEN. Dit jaar volgde het boek Zitten - Rust vinden voor jezelf, voor je medemens, voor de wereld (Borgerhoff & Lamberigts). Een pleidooi om onze innerlijke chaos op te ruimen en onze gedachten vanop een afstand te bekijken. Zitten is mediteren in zijn eenvoudigste vorm.
Org. Passa Porta
foto's: Delphine Lecompte © Stefaan Temmerman, Peter De Graef © Diego Franssens
Coming soon at
Open mic: Filip Rogiers invites you
39 zondagen lang las Filip Rogiers, telkens op een andere plek in Brussel, een van de “Sonnetten van de kleine waanzin” van Hans Andreus voor, steevast voorafgegaan door het voorlezen van werk van een “gastdichter”, en gevolgd door eigen werk. Op 6 oktober sluit hij zijn Andreustournee af op het terras van Passa Porta en nodigt hij jou uit om mee te doen. Breng eigen werk mee, maar ook minstens één tekst van een schrijver die je bewondert of inspireert.
Conversation entre Kev Lambert et Emmanuelle Bayamack-Tam
Qu’ont à se dire la littérature et l’enfance ? Dans leurs nouveaux romans, le Québécois Kev Lambert et la Française Emmanuelle Bayamack-Tam/Rebecca Lighieri explorent à leurs façons aiguës l’imaginaire enfantin et adolescent. Loin des clichés du genre.
Meet the author: Sulaiman Addonia
Hannah, the main character of Sulaiman Addonia’s new novel The Seers, possesses a voice that holds you spellbound from the first sentence of the book to the last. By the end of this 160-page single paragraph, you might feel like a boxer after winning a fight in a ring: broken but euphoric. Peter Verhelst will tell us why the book is ‘world-class’ and Melissa Giardina will talk to the author. Actress Aminata Demba will read from it.