De 20 km van Passa Porta

Wed 22.05.2024
20:00 - 21:30
Miguel a amutio Y0wo Umyx Grw unsplash
Cancelled

Category

interview, meeting

Price

presale: €10 (€12 supporting united stages) - at the door: €12 (€14 supporting foyer asbl)

Language

in dutch

Cancelled

Door omvoorziene omstandigheden zijn we helaas genoodzaakt om het literaire event "De 20km van Passa Porta" te annuleren. Alle tickethouders zijn geïnformeerd. Bedankt voor je begrip

Op zondag 26 mei lopen duizenden mensen de 20 kilometer van Brussel. Enkele dagen eerder doen wij hetzelfde. Schrijvers Saskia De Coster, Abdelkader Benali en Hanna Vandenbussche (vijfvoudig Belgisch kampioen veldlopen) leggen uit hoe het langeafstandslopen hun creativiteit voedt. Sarah Vankersschaever (De Standaard) geeft het tempo aan. En ook jij kan vanavond met hen meelopen. De opbrengst van de avond gaat naar het goede doel.

Haruki Murakami, Joyce Carol Oates, Don DeLillo, Julius Caesar. Het zijn de bekendste voorbeelden van schrijvers die zowel op papier als in de buitenlucht goed zijn op de lange afstand, maar ze zijn lang niet de enigen. Ook in ons taalgebied zijn er tal van schrijvers die in hun vrije tijd de loopschoenen aantrekken.

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Is het alleen maar dat bekende adagium van Juvenalis dat deze schrijvers naar buiten jaagt, de al te menselijke behoefte om de geestelijke arbeid aan de schrijftafel te compenseren met wat fysiek beulwerk, het hoofd even leeg te maken? Of zou het kunnen dat de creativiteit nooit stilvalt en de afgelegde kilometers net voor extra inspiratie zorgen? Worden de ideeën, verhaallijnen, dialogen tijdens het hardlopen uit de grond gestampt, een opdoemend writer’s block afgeschud?

Sport maakt niet alleen de spieren los, en mentale inspanningen lever je niet enkel met je hoofd. Geen enkele topsporter doet het nog zonder mental coach, want mentale kracht zorgt voor betere prestaties. Is het omgekeerde ook waar, maakt een goed uithoudingsvermogen een betere schrijver? Is een nieuwe persoonlijke besttijd een garantie voor een grootser boek? Of bewaart de auteur beter al zijn energie voor het papier in plaats van het te vergooien op de piste?

We gaan het uitzoeken met een afgetraind panel van deskundigen. Hanna Vandenbussche is zesvoudig Belgisch kampioen in verschillende hardloopdisciplines en won vorig jaar de 20 kilometer van Brussel. Ze werkt als filosofe aan de KU Leuven en schreef met Het lot van Atalanta een boek over de filosofie van het langeafstandslopen. Vanavond zorgt ze met een korte lezing over datzelfde onderwerp voor de intellectuele rek- en strekoefeningen.

Daarna sluit ze aan bij moderator Sarah Vankersschaever om samen met Saskia De Coster en Abdelkader Benali, schrijvers en verwoede hardlopers, het parcours aan te vatten. Loop je mee?

Over de auteurs

Hanna Vandenbussche (1987) behaalde een doctoraat filosofie aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven en werd in 2019 Belgisch kampioene veldlopen. In 2021 debuteerde ze als schrijfster met Het lot van Atalanta. Een filosofische verkenning van het langeafstandslopen'. Dit jaar publiceerde ze Noch engel noch beest, een boek over De 17de-eeuwse filosoof Blaise Pascal.

Saskia De Coster (1976) was columniste voor het tijdschrift Running, en werkte als writer-in-residence aan de KU Leuven samen met studenten aan een project over het verband tussen creativiteit en hardlopen. Ze is auteur van een eigenzinnig oeuvre. Haar werk werd in meer dan tien talen vertaald. Haar roman Nachtouders (2019) stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. In 2023 verscheen haar roman Net echt.

Abdelkader Benali (1975) werd als jongeman geïnspireerd door de Marokkaanse atleet Saïd Aouita en de microbe liet hem nooit meer los. Hij beschreef in het boek Marathonloper in 42 hoofdstukken hoe hij zelf het lopen van een marathon beleeft. Hij debuteerde in 1996 en werd meermaals bekroond, o.m. met de Libris Literatuur Prijs. Behalve romans schrijft Benali ook toneelteksten, essays en columns. Hij werkt aan een nieuwe roman.

over de moderator

Sarah Vankersschaever (1987) is journaliste en chef van de De Standaard der Letteren. Ze studeerde Nederlands en Theater-, Film- en Literatuurwetenschap aan de Universiteit Antwerpen. In 2021 verscheen haar boek Wat brengt u hier? bij uitgeverij De Bezige Bij. Ze is een lezer en een loper.

Org. Passa Porta

foto's: Hanna Vandenbussche © Carmen Devos, Saskia De Coster © Alexia Leysen, Sarah Vankersschaever © Saskia Vanderstichele

Coming soon at