Debutantenbal

Sat 25.03.2023
20:00 - 22:30
PP Fbal c Coline Cornélis

Location

Beursschouwburg

Category

interview, book presentation, lecture

Price

weekend pass: €35/32 (€37 supporting united stages) - day pass: €20/17 (€22 supporting united stages)

discount

the preferential rate gives 3€ discount to all who benefit. paspartoe and article 27 accepted.

Language

in dutch

De zalen, traphallen en corridors van de Beursschouwburg worden een avond lang ingepalmd door jonge hemelbestormers voor het eerste tweetalige debutantenbal. Het kruim van de jonge Nederlandstalige én Franstalige literatuur treedt voor u aan, met hier en daar nog een verrassing. Uiteraard wordt er ook deftig gedanst.

In de Zilveren zaal kan u terecht voor een Franstalig programma met auteurs als Antoine Wauters en Anthony Passeron. In de Gouden zaal is er een Nederlandstalig programma. Doorheen de rest van het gebouw worden de talen vrolijk door elkaar geprogrammeerd.

Connie Palmen - la Grande Dame van de Nederlandse letteren- brengt een lezing over de dappere daad van het debuteren en gaat in gesprek met gastvrouw Ruth Joos. Hierna vullen we het podium een avond lang met kraakverse letteren. Theatermaker en scenarist Angelo Tijssens stelt zijn roman De Randen voor, en ook actrice Maaike Neuville tekent present om haar urgente en intieme roman Zij. voor te stellen.

Sholeh Rezazadeh schuift aan voor een gesprek over haar geprezen debuutroman De hemel is altijd paars, waarin ze een intiem en melancholisch portret schetst van migratie. Eveneens aanwezig uit Nederland: Nadia de Vries en Nikki Dekker. Nadia jaagt ons de stuipen op het lijf met De Bakvis en Nikki prikkelt alle zinnen met een fragment uit haar essayistische roman diepdiepblauw. Aya Sabi toont ons waarom haar Half Leven een van de meest besproken debuten van het voorbije jaar is.

Alle auteurs lezen ook fragmenten voor uit hun debuut. Ook Alara Adilow en Lieven Stoefs dragen voor uit hun debuten. En, toch wel een klap op de spreekwoordelijke vuurpijl, de Koreaanse sterauteur Sang Young Park leest voor uit zijn eerste roman Liefde in de grote stad.

We sluiten de avond af op de dansvloer van de Sint-Gorikshallen, met de Brusselse DJ Coline.

Over de auteurs

Connie Palmen (1955) behoort tot de belangrijkste Nederlandse schrijvers van deze tijd. Ze schreef in een kwarteeuw vijf grote romans, een novelle, verhalen, essays en het Logboek van een onbarmhartig jaar. Haar in 1991 verschenen debuutroman De wetten is een van de succesvolste literaire Nederlandse debuten ooit. Van de bildungsroman over een vrouw die in zeven jaar tijd zeven mannen ontmoet werden binnen een jaar meer dan 400.000 exemplaren verkocht. De roman kende een internationale zegetocht, werd verkozen tot European Novel of the Year en genomineerd voor de International IMPAC Dublin Literary Award. Haar werk werd veelvuldig bekroond, o.a. met de AKO-literatuurprijs voor De vriendschap en met de Libris Literatuurprijs voor haar meest recente roman Jij zegt het.

Angelo Tijssens (1986) debuutroman De Randen verscheen in september 2022 bij Borgerhoff & Lamberigts. Hij studeerde theater in Antwerpen en maakt deel uit van het theatergezelschap Ontroerend Goed. Daarnaast maakt Angelo kortfilms en schreef hij mee aan het scenario van Girl en Close, twee films van Lukas Dhont die geselecteerd werden voor het Filmfestival van Cannes.

Aya Sabi (1995) debuteerde met de verhalenbundel Verkruimeld land en werd hiervoor genomineerd voor onder meer de Opzij Literatuur Prijs. Sindsdien schrijft ze columns en journalistieke stukken voor verschillende media. Half leven is haar debuutroman, in augustus 2022 verschenen bij Das Mag.

Maaike Neuville (1983) is actrice in films en series. In 2005 verwierf ze aan de Studio Herman Teirlinck de titel van Meester in de Dramatische Kunst, en ze had onder andere een hoofdrol in de populaire serie Red Light. Ze schrijft ook theater en film. Zo won ze verschillende prijzen met haar kortfilm Sonnet 81. Haar eerste roman Zij. verschijnt in februari 2023 bij de Bezige Bij.

Nadia de Vries (1991) is schrijver en cultuurwetenschapper. Ze schreef Kleinzeer, een verzameling persoonlijke essays en Dark Hour en I Failed to Swoon, twee Engelstalige dichtbundels. Daarnaast promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam met een proefschrift over afbeeldingen van het dode mensenlichaam. De NRC riep haar in 2020 uit tot literaire talent van het jaar. Haar debuutroman Bakvis werd in 2022 gepubliceerd bij Uitgeverij Pluim.

Nikki Dekker (1989) is schrijver en radiomaker. Haar teksten verschenen in onder andere Tirade, De Gids en De Revisor. Ze oogstte lof in Nederlandse en Belgische media met haar podcastseries over sociaal activisme en werd genomineerd voor de Prix Europa met de radiodocumentaire De oppas en ik. In 2022 verscheen haar eerste roman, diepdiepblauw, bij de Bezige Bij.

Sholeh Rezazadeh (1989) verhuisde in 2015 van Iran, waar ze geneeskunde studeerde, naar Nederland. Daar leerde ze meteen de taal, begon te schrijven en tekende na drie jaar een contract voor een roman. Deze verscheen in 2021 bij Ambo/Anthos met de titel De hemel is altijd paars. Ze won er verschillende prijzen mee, zoals De Bronzen Uil Publieksprijs. Ze schrijft ook poëzie en publiceert in De Standaard, De Gids en NRC.

Sang Young Park (1988) is een van de meest spraakmakende jonge schrijvers van Zuid-Korea. Hij groeide op in het conservatieve Daegu, verhuisde als twintiger naar Seoel en studeerde Frans en journalistiek. In 2016 won hij de New Writers Award voor zijn eerste verhaal en daarna publiceerde hij een succesvolle verhalenbundel. Zijn romandebuut Liefde in de grote stad werd een onverbiddelijke bestseller en werd genomineerd voor de Booker International Prize.

Lieven Stoefs (1982) is ingenieur en schrijver. Hij groeide op in Griekenland. Zijn kortverhalen verschenen onder meer in Kluger Hans en Op Ruwe Planken. In 2022 debuteerde hij met de fraaie debuutroman Peninsula.

Alara Adilow (1988) is een dichteres van Somalische afkomst, woonachtig in Amsterdam. Ze publiceerde poëzie in o.a. De Gids, Het Liegend Konijn, De Revisor en Tirade. Ze maakte deel uit van het NOORDWOORD Poëzietalenttraject. Momenteel is zij gastschrijver bij nY en werkt zij aan haar debuutroman Naald van de zon. Haar eerste dichtbundel Mythen en Stoplichten verscheen in 2022 en werd unaniem lovend onthaald.

Over de moderator

Presentatrice Ruth Joos (1976 ) is radio- en televisiemaker. Haar radioprogramma Joos werd door velen in het hart gesloten. Inmiddels presenteert ze om de week De ochtend en was ze samen met Wilfried de Jong het gezicht van het VPRO-boekenprogramma Brommer op zee.

Org. Passa Porta, les éditions de l’Olivier

Foto's: Connie Palmen © Tessa Posthuma, Angelo Tijssens © Willy Vanderperre, Maaike Neuville © Kaat Pype, Nadia De Vries © Lola Noir, Nikki Dekker © Gaby Jongenelen, Sholeh Rezazadeh © Afra Asiabi, Sang Young Park © Bong Gon Kim, ruth joos © JOOSTJOOSSEN
Illustratie © Coline Cornélis

Coming soon at