Het debuut: leesclub met Sholeh Rezazadeh

Sat 25.03.2023
16:30 - 18:00
Sholeh Rezazadeh

Category

Book club

Price

€5/2 (€7 supporting united stages)

discount

the preferential rate offers a €3 discount for all who feel like they need it. paspartoe and article 27 accepted.

practical information

you can secure your spot for this book club by buying a separate ticket for it. or you can take your chance on saturday 25 march with your day or weekend pass. if there is still room, you are definitely welcome.


Language

in dutch

In aanloop naar Het Debutantenbal organiseert Passa Porta in samenwerking met deBuren en Samen Lezen zes leesgroepen met debutanten. Tijdens de leesclub ga je in gesprek met een kleine groep andere lezers én de schrijver van het boek. Als deelnemer hoef je je niet voor te bereiden. Een leesbegeleider van Samen Lezen bereidt het gesprek voor en selecteert fragmenten om samen te lezen en te bespreken.

Arghavan is een jonge Iraanse vrouw die nog maar kort in Nederland woont. Terwijl ze worstelt om een nieuw leven op te bouwen, wordt ze geplaagd door herinneringen aan haar jeugd in Iran. Een jeugd die paradijselijk begon maar een negatieve wending nam toen haar moeder van de ene op de andere dag vertrok en haar vader, haar steun en toeverlaat, verslaafd raakte aan opium. Ze nam daarop een radicaal besluit: ze liet het rauwe, bergachtige landschap van Iran definitief achter zich en vertrok naar het platste land ter wereld: Nederland. Arghavan werkt in een tweedehandswinkel in Amsterdam, waar ze bevriend raakt met sommige klanten, zoals met Anna, een dove danseres, en de oude Johan, die het geluid van bomen opneemt. Ze verwondert zich over dit land waar iedereen haast heeft en waar het onmogelijk lijkt om met de ander verbonden te zijn. Dan wordt ze verliefd op Mees, een jonge muzikant, die haar wereld volkomen op z’n kop zet.

Over de auteur

Sholeh Rezazadeh (1989) is schrijver en dichter. Ze kwam in 2015 vanuit Iran, waar ze geneeskunde studeerde, naar Nederland. Drie jaar na haar aankomst tekende ze een contract voor haar eerste roman. Begin 2022 won ze de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse letterkunde met haar debuutroman De hemel is altijd paars, die haar een plek bezorgde op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en werd bekroond met De Bronzen Uil Publieksprijs. Door een jury van de Volkskrant werd ze uitgeroepen tot literaire talent 2022. Verder won ze ook al de El Hizjra literatuurprijs 2019 voor haar poëzie. Haar werk is gepubliceerd onder de andere in NRC, De Gids, De Groene Amsterdammer, De Standaard, Awater en de Poëziekrant.

ORG: Passa Porta, deBuren, Bond zonder Naam

foto © Afra Asiabi

Coming soon at