Spaanse stemmen – voces en español
Location
Category
Price
practical information
bookstore de zondvloed will provide a stand with translated works. and of course, there will be no lack of spanish delicacies during the break. exactly which ones remain to be seen, but it is not forbidden to dream of tapas now.
Language
Na de succesvolle ode aan de Poolse letteren organiseert de Mechelse vzw Cultural Bridges in Belgium (CBiB) dit jaar Spaanse Stemmen, opnieuw in samenwerking met theater arsenaal en het Internationaal Literatuurhuis Passa Porta. Het wordt een bijzondere aflevering: Spaanse Stemmen geeft de opmaat voor het themajaar Construct Europe dat van december 2023 tot oktober 2024 in Mechelen loopt. Aanleiding is het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie tijdens het eerste semester van volgend jaar. Ons land neemt het stokje over van Spanje, de best denkbare aanleiding om de spots op de Spaanstalige literatuur en cultuur te richten.
Niet dat het lang zoeken is naar goede redenen om dat te doen. Spaans is tenslotte de taal van Miguel de Cervantes, zowat de uitvinder van de roman- en toneelschrijfkunst. Hoeft het te verbazen dat de luister van de Spaanstalige literatuur wereldwijd wordt behartigd door een instelling met zijn naam? Samen met het Instituto Cervantes in Brussel en het Theater Arsenaal hebben we een greep gedaan uit het rijkgeschakeerde aanbod van de hedendaagse Spaanstalige letteren.
De formule is intussen bekend en beproefd. Spaanse Stemmen wordt een rigoureus tweetalig programma. Auteurs lezen in het Spaans voor uit hun eigen oeuvre terwijl de vertaling op een groot scherm wordt geprojecteerd. De deelnemende auteurs zijn Ana Iris Simón, Juan Gómez Bárcena, Federico Falco, Ariana Harwicz en Bart Vonck.
Knack-journalist Jeroen Zuallaert tekent voor de presentatie, interviews worden verzorgd door Katelijne Meeusen.
Het programma wordt als vanouds verlucht met aangepaste livemuziek. Klassiek gitariste Emma Wills, onlangs nog geselecteerd voor een Vocatio-beurs voor aanstormend talent, brengt stukken uit haar soloprogramma Colors of Spain.
Boekhandel De Zondvloed verzorgt een stand met vertaald werk. En uiteraard zal het tijdens de pauze niet ontbreken aan Spaanse delicatessen. Welke precies valt nog te bezien, maar het is niet verboden nu al van tapas te dromen.
Over de auteurs
Ana Iris Simón (°1991, Campo de Criptana, Spanje)
Haar debuut Feria uit 2020 groeide uit tot dé literaire sensatie van de voorbije jaren in Spanje. In de roman geeft de jonge schrijfster een stem aan het vergeten Spanje, meer bepaald de inwoners van dorpen en provinciesteden in haar geboortestreek La Mancha. Autobiografie, familiekroniek, documentaire met magisch-realistische trekjes, Feria is het allemaal tegelijkertijd. De roman, geschreven in een erg persoonlijke, koortsige stijl, heeft in Spanje een gevoelige snaar geraakt. Van uiterst links tot extreemrechts wordt gestreden om het vergeten Spanje van Simón voor eigen politiek gewin te claimen. Toch is dit geen heimatroman voor nostalgische Spanjaarden. Ook de vertalingen kregen erg veel weerklank, zoals deze zomer nog bleek toen Feria in het Nederlands verscheen.
Juan Gómez Bárcena (°1984, Santander, Spanje)
Literatuurkritiek combineren met schrijverschap is geen vanzelfsprekende opgave. Bárcena excelleert in beide disciplines. Los que duermen, zijn eerste verhalenbundel uit 2012, werd met een prestigieuze debuutprijs bekroond. Met zijn eveneens gelauwerde novelle El cielo de Lima (2014) vestigde hij definitief zijn naam als een van Spanjes literaire talenten, met een resem vertalingen als beloning. Kort of lang formaat, Bárcena toont zich een meesterverteller die de geschiedenis naar zijn schrijvershand zet. De hemel boven Lima speelt zich af tegen de achtergrond van een revolutie in Peru. In het eveneens in het Nederlands vertaalde Kanada pendelt hij virtuoos tussen de Hongaarse opstand en de holocaust.
Federico Falco (°1977, General Cabrera, Argentinië)
Poëzie, kortverhalen, novellen, romans, Federico Falco beheerst alle genres. In 2010 werd hij door Granta, het befaamde Britse literatuurhuis met een neus voor opkomend talent, getipt als een van de nieuwe Spaanstalige stemmen om in de gaten te houden. Met Un cementerio perfecto (2016) won hij de Garcia Marquez-prijs voor kortverhalen. Los Llanos (2020), vertaald als De Velden, is een intense roman over de onmogelijke liefde tussen twee mannen in een landschap waarin schoonheid en wreedheid om voorrang strijden.
Ariana Harwicz (°1977, Buenos Aires, Argentinië)
Een van de vaandeldragers van de latin boom die de hedendaagse wereldliteratuur kleurt. Harwicz studeerde scenografie in Buenos Aires en verhuisde op haar dertigste naar Parijs waar ze diploma’s performing arts en vergelijkende literatuurwetenschappen behaalde. Haar eerste roman Matate, amor (vertaald als Sterf, liefste) wekte in 2013 meteen sensatie. Ook in Hollywood, waar Martin Scorsese meteen de filmrechten opkocht. Met thema’s als vrouwelijke lust, geweld en disfunctionele families wordt Harwicz als een van de radicaalste feministische stemmen in de hedendaagse literatuur beschouwd. Dat bewees ze andermaal in Bezeten, de vorig jaar verschenen vertaling van La débil mental, een radicale roman opgetekend als een stream of consciousness.
Bart Vonck (°1957, Brugge, België)
Hij draagt als multitalent een dubbele pet. Vonck geldt als een van Vlaanderens bekendste dichters. Tegelijkertijd is hij in ons taalgebied incontournable als vertaler van Spaanse en Franse poëzie. Vonck, die onder meer Federico García Lorca en Pablo Neruda vertaalde, brengt een tweetalige voordracht van zijn favoriete Spaanstalige gedichten.
Org. Cultural Bridges in Belgium, Theater Arsenaal, Instituto Cervantes en Passa Porta.
foto's: ariana harwicz © carolina vargas, federico falco © catalina bartolomé, Juan Gómez Bárcena © David Jiménez, Ana Iris Simón © Toni Mateu
Coming soon at
Conférence Cultur’elle x Passa Porta : Pénélope Bagieu et Catherine Ocelot
Visibiliser les femmes dans le secteur de la culture, voilà l’objectif des conférences Cultur’elle, initiées par l’Échevine de la Culture de la Ville de Bruxelles. Dans le cadre de cette nouvelle conférence Cultur’elle, la Ville de Bruxelles et Passa Porta reçoivent les autrices illustratrices Pénélope Bagieu et Catherine Ocelot pour une conversation dessinée inédite.
Meet the author: Jente Posthuma
Neem deel aan een van de leesclubs bij Replica of Passa Porta over de prachtige en internationaal opgemerkte roman van Jente Posthuma over afscheid, rouw, jaloezie en verbondenheid, en stel op woensdag 18 september je vragen live aan de auteur in Muntpunt.
The Wonders of Multilingualism #6: (un)learning languages
Language: no broblem is a performance by Marah Haj Hussein that explores the complex relationship between multilingualism, power and migration. A train journey in Belgium leads to intriguing encounters and conjures up voices from occupied Palestine.
After the performance, author Maud Vanhauwaert will present her project Ik spreek de taal nog niet zo goed (I don’t speak the language very well yet) and engage in conversation with Marah Haj Hussein, Fatima Noori and
Zaïneb Hamdi. Brussels City Poet Lisette Ma Neza will provide a poetic framework.
This performance is also part of the Molenfest programme.