Vijf schrijvers op zoek naar een personage

Sun 26.03.2023
16:30 - 17:30
Adobe Stock Vijfpersonagesopzoek

Location

La Bellone

Category

lecture

Price

weekend pass: €35/32 (€37 supporting united stages) - day pass: €20/17 (€22 supporting united stages)

discount

the preferential rate offers a €3 discount for all who feel like they need it. paspartoe and article 27 accepted.

Language

in dutch

Rosencrantz & Guildenstern waren twee nevenpersonages uit Hamlet tot wanneer Tom Stoppard hen een centrale rol toebedeelde in een nieuw toneelstuk. Zo geven auteurs wel vaker een stem aan ‘kleine’ personages uit het werk van illustere voorgangers. We vroegen vijf schrijvers om in een geliefde klassieker op zoek te gaan naar een stem die luider mag klinken.

Het hele jaar 2023 buigt het Letterenhuis zich over schrijversbiografieën, memoires, autofictie en egodocumenten. Zo ook op het literatuurfestival, in een unieke samenwerking met Passa Porta. Samen dagen we vijf auteurs uit om een nieuw verhaal te schrijven over een nevenpersonage uit de wereldliteratuur. Bregje Hofstede geeft een stem aan juffrouw Kalvelage uit de roman Karakter van Bordewijk. Bij Mustafa Kör krijgt de papegaai uit Liefde in tijden van Cholera meer kleur en Carmien Michels vond haar favoriete nevenpersonage bij John Irving. Aya Sabi neemt dan weer een personage van Renate Dorrestein onder de loep en bij Joost de Vries krijgt Aleksej Aleksandrovitsj Karenin een nieuw leven.

Over de auteurs

Bregje Hofstede (1988) is schrijfster en journalist. Haar debuutroman De Hemel Boven Parijs werd genomineerd voor o.a. de Libris Literatuur Prijs, de Anton Wachterprijs en de Gouden Boekenuil, en werd vertaald naar het Deens en Duits. In 2016 verscheen haar tweede boek, De Herontdekking van het Lichaam. Over de burn-out. De roman Drift (2018) stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. In 2019 verscheen Bergje, een wandelverhaal, in 2020 Slaap Vatten. Hoe een slapeloze de nacht terugwon en in 2022 December, een pornografische pastiche over de aard van verlangen.

Mustafa Kör (1976) is schrijver en dichter. Hij werd geboren in Anatolië en groeide op in Opgrimbie, in een mijnwerkersfamilie. Hij debuteerde in 2007 met de roman De Lammeren. In 2017 volgde zijn debuut als dichter, met de bundel Ben jij liefde. In 2022 werd Kör verkozen tot Dichter des Vaderlands, een rol die hij twee jaar met verve zal vervullen.

Carmien Michels (1990) is een veelgeprezen schrijfster en performer. In 2016 werd ze Europees kampioen Poetry Slam. Sindsdien toert ze de wereld rond in vele talen. Ze debuteerde in 2013 met de roman We zijn water, die op de shortlist van de Vlaamse Debuutprijs stond. Daarna verschenen Vraag het aan de bliksem (2015) en haar poëziedebuut We komen van ver (2017). Haar verhalenbundel Vaders die rouwen haalde in 2022 de shortlist van de Boekenbon literatuurprijs.

Aya Sabi (1995) is schrijfster en columniste. Na het verschijnen van haar verhalenbundel Verkruimeld land werd ze door NRC uitgeroepen tot een van de literaire talenten van 2020. Het boek werd genomineerd voor de Lang Zullen We Lezen-trofee en de Opzij Literatuurprijs. In 2022 verscheen haar bijzonder lovend onthaalde roman: Half Leven. Aya Sabi werd geselecteerd als deelnemer aan het internationaal talentontwikkelingstraject CELA (Connecting European Literary Artists), een organisatie van Passa Porta, deBuren en diverse andere partners.

Joost de Vries (1983) is schrijver, journalist en adjunct-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Zijn debuutroman Clausewitz (2010) werd o.a. genomineerd voor de Anton Wachterprijs. Zijn tweede roman, De republiek (2013) werd bekroond met het Charlotte Köhler Stipendium en de Gouden Boekenuil. Sindsdien publiceerde hij nog de essaybundels Vechtmemoires en Echte pretentie, de roman Oude meesters en de collectie verhalen Rustig aan, tijger.

Vergeet de zomertijd niet. Op zondag 26 maart verandert de tijd van 2:00 naar 3:00 uur.

ORG. Passa Porta, Het Letterenhuis

Foto's: Bregje hofstede © jimmy kets, Mustafa Kör © Luc daememans, carmien michels © saskia vanderstichele, joost de vries © ilja keizer

Coming soon at