Jaamil Olawale Kosoko

Foreign authors
05/15/2018 - 05/27/2018
Jaamil Olawale Kosoko Photo By Erik Carter

Jaamil Olawale Kosoko is een Nigeriaans-Amerikaanse dichter, curator en performancekunstenaar afkomstig uit Detroit, Michigan.

Met zijn performances tourde Kosoko al doorheen Europa. Zijn werk was te zien op enkele grotere festivals, waaronder Moving in November (Finland), TakeMeSomewhere (VK), SICK! (VK), Tanz im August (Berlijn), Oslo Internasjonale Teaterfestival (Noorwegen), Zurich MOVES! (Zwitserland) en Spielart Festival (Munchen).

Kosoko maakte ook werk voor onder meer Nick Cave, de Pig Iron Theatre Company en Keely Garfield Dance. In zijn kunst heeft hij aandacht voor sociaal-politieke kwesties. Kosoko’s gedichten, essays en interviews verschenen onder andere in The American Poetry Review, The Dunes Review, The Interlochen Review, The Broad Street Review, Silo Literary and Visual Arts Magazine.

In zijn voorstelling #negrophobia onderzocht hij, naar aanleiding van de moord op zijn broer, de complexe houding van de Westerse wereld ten opzichte van zwarten. Deze performance leverde hem in 2016 een ‘New York Dance and Performance (Bessie) Award’ nominatie op en was in 2017 nog in de Brusselse Beursschouwburg te zien. Zijn recentste stuk Séancers ging in december 2017 in New York in première en trekt in 2018 door Europa.

Naast schrijver en performer is Kosoko ook docent en hij geeft lezingen zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten. In 2017 is hij tot ‘Princeton Arts Fellow’ alsook tot ‘Cave Canem Poetry Fellow’ benoemd.

Jaamil Olawale Kosoko verblijft in mei 2018 alvast twee weken in de Passa Porta flat om er te werken aan zijn memoires in dichtvorm. In 2019 wil hij een langere residentie opnemen in Passa Porta.

www.jaamil.com