out-of-office: rachida lamrabet

11.08.2022
Author text
Passa porta phylacytère OK

Met de zomer in het land sluit literatuurhuis Passa Porta even de deuren, van 20 juli tot 15 augustus. De inhoud van onze — en ook jouw ? — automatische afwezigheidsassistent hebben we toevertrouwd aan 12 verschillende auteurs, in verschillende talen en genres. Hun out-of-office-berichten, leestip inbegrepen, laten we de volgende weken in 4 afleveringen op je los. Volg de reeks via onze nieuwsbrief en gebruik je favoriete bericht voor je eigen out-of-office!

Hieronder het bericht van de Vlaamse schrijfster Rachida Lamrabet, bekend van o.a. de romans Vrouwland (2007) en Vertel het iemand (2018), het essay Zwijg, allochtoon! (2017) en de kortfilm Deburkanisation (2017). Dit najaar is ze in Passa Porta te gast voor de lancering van Optimistische woede, het manifest van schrijverscollectief Fixdit.

************************
Betreft: OUT-OF-OFFICE
************************


Zoek mij niet, ik ben naar een wereld die op geen enkele kaart terug te vinden is. Hoewel er geen terra incognita meer is, geen terra nullius die in de plooien van de aarde verborgen ligt en die ik zou kunnen gaan ontdekken, is er gelukkig nog wel het eindeloze universum van mijn verbeelding.

Ik trek me dus even terug om smaragdgroene eilanden en onherbergzame koninkrijken met bergen die tot aan de hemel reiken te gaan verzinnen. Ik zal bewoners creëren die niet ons evenbeeld zijn, die een zangerige taal spreken die ik zal begrijpen hoewel ik die taal nooit eerder heb gehoord.

Ik beloof dat ik voor jou zorgvuldige aantekeningen zal maken over de smaak van de lucht en de veranderende vormen van vreemde vruchten. Ik zal beschrijven wat ik zag en wat het met me deed en of ik denk dat het een plek is waar jij gelukkig kan worden. En wanneer ik terug ben, zal ik jou mijn boek schenken.Leestip van Rachida Lamrabet

De rustelozen van Olga Tokarczuk. Een boek met fragmenten uit de levens van mensen die onderweg zijn van de ene plek naar de andere, als toeristen, als werknemers, als nieuwsgierigen. Tokarczuk schrijft over een nieuwe tak in de wetenschappen, de reispsychologie. Een fijn boek om mee te nemen als je zelf op reis bent, bijvoorbeeld met de nachttrein. Tokarczuk schrijft hierover: ‘Er bestaan treinen die ontworpen zijn met het oog op de nachtrust van de passagiers. Het hele treinstel bestaat uit slaapwagons en een met een bar uitgeruste wagon, er is zelfs geen restauratiewagon, en dat is voldoende.’

Je bent vrij dit bericht over te nemen en als je eigen out-of-office-bericht te gebruiken, met vermelding van: © Rachida Lamrabet, voor internationaal literatuurhuis Passa Porta, 2022.

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief en volg deze reeks.

illustratie: © valentine lafitte en passa porta, 2022
11.08.2022