Geert Mak : grote verwachtingen
Lieu
Catégorie
Prix
Langue
Meet the author
Pour le bénéfice de tous, férus de littérature, lecteurs occasionnels ou simples curieux, nous organisons des entretiens d'auteurs, variés et singuliers, riches en histoires, en idées et en émotions.
Voir toute la sérieAllicht was het no pun intended van de kant van Geert Mak, maar grote verwachtingen over zijn nieuwste boek hadden we alleszins. Vijftien jaar nadat hij eerst Nederland en vervolgens de rest van Europa (en de wereld) veroverde met zijn megasucces In Europa, fileert Geert Mak het wedervaren van het continent in de afgelopen twee decennia.
‘Social distancing’ is wat Corona-experts adviseren, ‘social nearness’ is wat we met onze literaire ontmoetingen in Passa Porta beogen. Omdat we dat nu niet kunnen realiseren, maar meer nog omdat we geen risico willen nemen voor anderen, annuleren we tot nader order de geplande activiteiten. We proberen elk van deze activiteiten op een latere datum te laten doorgaan.
Alle tickethouders worden gecontacteerd en terugbetaald. Ze krijgen ook voorrang om opnieuw tickets te reserveren wanneer de ontmoetingen op een latere datum plaatsvinden.
Voor gesprekken met schrijvers, nieuwe ideeën en verhalen ben je ondertussen van harte welkom op de magazine-pagina's van deze website.
Journalistieke jeuk
‘Er zit een seismograaf in elke journalist, en die begon te rinkelen en te springen bij mij. Ik had het heel sterk, zo rond 2015. Er zijn zoveel politieke aardbevingen in de wereld aan de gang. Dan moet je gewoon weer aan de gang.’ Als het jeukt, moet je krabben. En het jeukte hard bij Geert Mak. De turbulente eerste twintig jaar van de nieuwe eeuw noopten hem tot een vervolg van In Europa. In Grote verwachtingen vertelt en duidt Geert Mak de recente geschiedenis zoals alleen hij dat kan.
Sombere verwachtingen
In Europa ging over de 20e eeuw en hoe die in veel opzichten gruwelijke periode, getekend door twee wereldoorlogen, ons heeft gevormd. Met Grote verwachtingen pikt Mak de draad op waar In Europa eindigde, in 1999. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar dat gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa, en de vluchtelingen. Opnieuw reisde hij door Europa. Overal ontmoette hij vervreemding, het gevoel niet meer thuis te zijn in een wereld die zo snel is veranderd. En pessimisme overheerst. ‘Mensen hebben nu een gevoel dat het niet altijd beter zal gaan. Dat is een diepe, fundamentele omslag’, zegt Mak.
Geert Mak
Geert Mak (1946) groeide op in Friesland, en studeerde rechten en sociologie aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte als journalist bij De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en VPRO Radio. Bij een breed publiek werd hij bekend met zijn Hoe God verdween uit Jorwerd (1996), een rake beschrijving van de snelle teloorgang van de Europese boerencultuur. In 1999, het laatste jaar van het millennium, reisde hij voor NRC Handelsblad twaalf maanden kris-kras door Europa en publiceerde iedere dag een notitie op de voorpagina van de krant. Het werd een reisverslag door het continent en tegelijk door de tijd: beetje bij beetje bracht Mak de Europese geschiedenis van de 20e eeuw in kaart, verrijkt met talloze lokale observaties en gesprekken met ooggetuigen. In 2004 verscheen het verslag in boekvorm: In Europa. Het werd een enorm succes, met meer dan 350.000 verkochte exemplaren in Nederland en België en tientallen vertalingen.
Bientôt à
Meet the author: Jente Posthuma
Neem deel aan een van de leesclubs bij Replica of Passa Porta over de prachtige en internationaal opgemerkte roman van Jente Posthuma over afscheid, rouw, jaloezie en verbondenheid, en stel op woensdag 18 september je vragen live aan de auteur in Muntpunt.
Meet the author: Justin Torres
What has become of the great American novel? Find out with Justin Torres, whose second novel, Blackouts, won one of literary America’s most prestigious prizes, the National Book Award.
Meet the author: Alana S. Portero
Dans le cadre de sa collaboration avec le Fame Festival, Passa Porta accueille Alana S. Portero, qui a fait des débuts remarqués avec le déchirant La Mauvaise habitude.