Lost and Found: Marieke Lucas Rijneveld en Lize Spit

ven. 26.03.2021
16:30 - 17:30
19 Passa Porta Festival 2603 Bonus C Lessire

Lieu

online event

Catégorie

interview, poésie, lecture

Prix

choisissez votre propre tarif digital: ticket (un programme pour € 5 | € 8 | € 10) - pass (accès à tous les programmes pour € 15 | € 20 | € 30)

Langue

en néerlandais

Op verzoek van Passa Porta schreef de internationaal doorgebroken Nederlandse auteur Marieke Lucas Rijneveld een nieuwe cyclus gedichten. Deze draagt ze op onnavolgbare wijze voor, waarna ze in gesprek gaat met generatiegenoot Lize Spit. Een gesprek over de ‘moeilijke’ tweede roman, over de rol van verlies in hun werk en de troost die literatuur kan brengen, gemodereerd door Jelle Van Riet.

Schrijver, dichter, performer

Marieke Lucas Rijneveld (1991) groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant, woont in Utrecht, en geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. Haar debuutroman De avond is ongemak uit 2018 stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs, en de Engelse vertaling werd bekroond met de International Booker Prize 2020. In november verscheen haar evenzeer bejubelde roman Mijn lieve gunsteling. Daarnaast is Rijneveld ook dichter. Haar eerste bundel Kalfsvlies werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut, en de recente bundel Fantoommerrie werd bekroond met de Ida Gerhard Poëzieprijs 2020 en genomineerd voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2020. Met haar indrukwekkende voordracht was Rijneveld al veelvuldig te horen op literaire podia.

Nog een bestseller

Ook Lize Spit (1988) behoeft nauwelijks nog introductie. Ze groeide op in een Kempens dorp en woont tegenwoordig in Brussel. Met haar debuut Het smelt – dat momenteel in meer dan tien talen wordt vertaald en binnenkort wordt verfilmd – won ze de Bronzen Uil. Het smelt was in 2016 het best verkochte boek van Vlaanderen, werd uitgeroepen tot 'NRC Handelsblad Boek van het jaar' en haalde de shortlist voor de Libris Literatuurprijs. Eind 2020 verscheen de langverwachte opvolger Ik ben er niet: een instant bestseller die de longlist van de Libris Literatuurprijs haalde.

België-Nederland

We kijken reikhalzend uit naar dit moment waarop de twee jonge schrijfsters elkaar ontmoeten. Rijneveld leest voor uit een nieuwe gedichtencyclus en gaat vervolgens in gesprek met Lize Spit.

Passa Porta, Ancienne Belgique, Das Mag, Atlas Contact

foto marieke lucas rijneveld © jeroen jumelet
foto lize spit © keke keukelaar

Bientôt à