Lost and Found: Marieke Lucas Rijneveld en Lize Spit
Lieu
Catégorie
Prix
Langue
Op verzoek van Passa Porta schreef de internationaal doorgebroken Nederlandse auteur Marieke Lucas Rijneveld een nieuwe cyclus gedichten. Deze draagt ze op onnavolgbare wijze voor, waarna ze in gesprek gaat met generatiegenoot Lize Spit. Een gesprek over de ‘moeilijke’ tweede roman, over de rol van verlies in hun werk en de troost die literatuur kan brengen, gemodereerd door Jelle Van Riet.
Schrijver, dichter, performer
Marieke Lucas Rijneveld (1991) groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant, woont in Utrecht, en geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. Haar debuutroman De avond is ongemak uit 2018 stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs, en de Engelse vertaling werd bekroond met de International Booker Prize 2020. In november verscheen haar evenzeer bejubelde roman Mijn lieve gunsteling. Daarnaast is Rijneveld ook dichter. Haar eerste bundel Kalfsvlies werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut, en de recente bundel Fantoommerrie werd bekroond met de Ida Gerhard Poëzieprijs 2020 en genomineerd voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2020. Met haar indrukwekkende voordracht was Rijneveld al veelvuldig te horen op literaire podia.
Nog een bestseller
Ook Lize Spit (1988) behoeft nauwelijks nog introductie. Ze groeide op in een Kempens dorp en woont tegenwoordig in Brussel. Met haar debuut Het smelt – dat momenteel in meer dan tien talen wordt vertaald en binnenkort wordt verfilmd – won ze de Bronzen Uil. Het smelt was in 2016 het best verkochte boek van Vlaanderen, werd uitgeroepen tot 'NRC Handelsblad Boek van het jaar' en haalde de shortlist voor de Libris Literatuurprijs. Eind 2020 verscheen de langverwachte opvolger Ik ben er niet: een instant bestseller die de longlist van de Libris Literatuurprijs haalde.
België-Nederland
We kijken reikhalzend uit naar dit moment waarop de twee jonge schrijfsters elkaar ontmoeten. Rijneveld leest voor uit een nieuwe gedichtencyclus en gaat vervolgens in gesprek met Lize Spit.
Passa Porta, Ancienne Belgique, Das Mag, Atlas Contact
foto marieke lucas rijneveld © jeroen jumelet
foto lize spit © keke keukelaar
Bientôt à
Migration and belongings : Hubert Antoine, Elisa Shua Dusapin et Max Lobe.
Les thèmes du territoire, de la multiculturalité et de la nationalité dans l’écriture offrent une bonne raison de rassembler trois auteurs au parcours passionnant.
Een feministische kijk op het begijnhof
Het nomadische Passa Porta Festival strijkt dit jaar ook neer bij de Sint-Jan Baptist ten Begijnhofkerk. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de wijk waar ooit de begijnen hun toevluchtsoord vonden.
Women and Power: De vrouwen in het werk van Stefan Hertmans
Stefan Hertmans praat met Gaea Schoeters over de vrouwelijke personages in zijn werk.