Meet the author: Rob van Essen

mer. 10.11.2021
20:00 - 21:30
Essen Rob van copy Stephan Vanfleteren

Catégorie

interview, présentation

Prix

8/6 € (10 € soutien à United Stages)

Korting

le tarif préférentiel pour accorde une réduction de 2 € pour les personnes pour qui cela fait une différence.

informations pratiques

Pour assister à la soirée, il vous sera demandé d’être en possession d’un Covid Safe Ticket. Avec ce CST, la distanciation sociale et le port du masque ne seront plus obligatoires (même si ce dernier reste fortement recommandé).


Langue

en néerlandais

Meet the author


Pour le bénéfice de tous, férus de littérature, lecteurs occasionnels ou simples curieux, nous organisons des entretiens d'auteurs, variés et singuliers, riches en histoires, en idées et en émotions.

Voir toute la série

Rob van Essen is een genre op zich. Een boude stelling, maar iedereen die een werk van hem las kan het staven. Je hebt kafkaësk, borgesiaans en van-Essens. De publicatie van een nieuw deel in zijn almaar uitdijende oeuvre mag dan ook een kleine happening genoemd worden. Samen met collega-auteur en eveneens groot liefhebber van surrealistische absurditeiten Roos van Rijswijk stelt hij Miniapolis aan ons voor.

Sinds Rob van Essen in december 2018 writer-in-residence was van Passa Porta is er aardig wat voor hem veranderd. Zo won hij kort nadien de Libris Literatuurprijs met zijn roman De goede zoon, begon hij een relatie met schrijfster Lize Spit en verhuisde hij prompt naar Brussel. Zijn jongste verhalenbundel Een man met goede schoenen prijkt op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs. En kijk, daar is al een nieuwe roman: Miniapolis.

Over Miniapolis

Zeggen ze niet altijd dat de reis belangrijker is dan de bestemming? Misschien is dat zo. Maar soms heeft de bestemming het laatste woord. Vier jaar geleden kreeg Jonathan te horen dat zijn moeder was overleden. Toch ziet hij haar op een ochtend in de tram. Hij neemt haar mee de stad uit, op zoek naar het landhuis waar ze is opgegroeid en waarover ze vreemde verhalen vertelt. Ondertussen werken Scherpenzeel en Wildervanck, twee collega’s op een bijkantoor van een gemeentelijke dienst, aan hun eigen ontsnapping. Ook zij verlaten de stad, per fiets, zonder te weten waarnaar ze op weg zijn. Geplaagd door demonen uit het verleden, wederzijds ongemak en tijdelijke vlagen onverwoestbaar optimisme komen deze vier mensen uiteindelijk niet alleen elkaar, maar ook zichzelf tegen.

Miniapolis is een roman waarin het kenmerkende universum van Rob van Essen zich weer op volle sterkte ontvouwt – vervreemdend maar altijd menselijk, melancholisch maar nooit zonder humor. Na de bekroonde roman De goede zoon – ‘een sprankelend werk van verbeelding’ en ‘een combinatie van speelsheid, ernst, transparantie en raadselachtigheid’, zo citeren we uit het juryrapport van de Libris Literatuurprijs - is dit weer een Van Essen van formaat.

Over de gasten

Rob van Essen (1963) neemt in de Nederlandstalige literatuur een volstrekt unieke plaats in. Zijn oeuvre is met geen ander te vergelijken, hooguit roept het herinneringen op aan dat van José Saramago, Paul Auster en J.M. Coetzee. Zijn verhalenbundels en romans werden bekroond met o.a. de J.M.A. Biesheuvelprijs (voor Hier wonen ook mensen) en de Libris Literatuur Prijs (voor De goede zoon).

Roos van Rijswijk (1985) debuteerde in 2016 met de roman Onheilig. Deze met de Anton Wachterprijs bekroonde roman stelde ze voor op het eerste Debutantenbal van Passa Porta. Roos van Rijswijk publiceert verhalen in onder meer De Revisor, De Gids, Tirade, De Groene Amsterdammer en de VPRO Gids, en schrijft recensies voor NRC. In 2018 verscheen De olifant van de bovenbuurman, met illustraties van Sylvia Weve, en eerder dit jaar de fel geprezen verhalenbundel De dwaler.

Organisatie: Passa Porta, Atlas Contact, VBK België

Foto © Stefan Vanfleteren

Bientôt à