Alain Badiou over 'Het ware leven'

vr 10.05.2019
20:00 - 22:00
Alain Badiou © Keffieh67

Locatie

Bozar

Categorie

Interview

Prijs

€ 8 / 6

Taal

in het Frans

In zijn onlangs in het Nederlands vertaalde boek Het ware leven. Waarom de jeugd gecorrumpeerd moet worden, houdt de grote Franse denker Alain Badiou een bevlogen en bemoedigend pleidooi, gericht aan de jeugd. Badiou is niet alleen een scherpe, radicale denker, maar ook een uiterst genereuze en inspirerende spreker, wat doet uitkijken naar zijn publieksgesprek met de Brusselse auteur en filosoof Laurent de Sutter.

Nieuwe wegen

Jongeren hebben een nieuwe wereld voor zich. Nu aan oude tradities en hiërarchieën steeds minder belang wordt gehecht, lijken de mogelijkheden oneindig. Volgens de vooraanstaande Franse filosoof Alain Badiou moeten jonge mensen zich bewust worden van deze nieuwe toestand en de moed vinden om samen hun vrijheid aan te wenden. De Griekse filosoof Socrates werd er ooit van beschuldigd de jeugd te corrumperen. Als de filosofie daartoe in staat is, moet ze de jongeren volgens Badiou aanzetten om weg te blijven van de platgetreden paden en nieuwe wegen te verkennen. Weg van het lege marktdenken of het terugverlangen naar oude goden en ongelijkheden, op zoek naar het ware leven.

Over de auteur

Alain Badiou (1937) is een Franse filosoof, toneelschrijver en romancier. Hij is volgens velen Frankrijks laatste grote ‘maître à penser’ en publiceerde tientallen boeken, waaronder hoofdwerken als L’être et l’événement (1988), Logiques des mondes (2006) en L’immance des vérités (2018) en kortere essays voor een groter publiek zoals L’Ethique (De ethiek, vert. Rokus Hofstede (2005) en Eloge de l’amour (vert. Ode aan de liefde, 2016). Samen met Slavoj Zizek, Jacques Rancière, Toni Negri en Giorgio Agamben is postmarxist Alain Badiou een van de grote tegendraadse denkers van deze tijd.

Badiou en Passa Porta

Alain Badiou is al jaren een graag geziene gast bij Passa Porta. Zo presenteerde hij tijdens het Passa Porta Festival 2013 in de KVS zijn eigenzinnige vertaling van Plato’s Republiek, en sprak hij in 2018 in De Munt met Olivier Py, Laurent de Sutter en Peter De Graeve over Richard Wagner. La vraie vie. Appel à la corruption de la jeunesse werd voor uitgeverij Polis in het Nederlands vertaald door Passa Porta-medewerker Piet Joostens, die eerder een eerste Nederlandstalig dossier over deze denker samenstelde voor het literaire tijdschrift Yang (2004).

Org. Uitgeverij Polis, VUB (weKONEKT.Brussels, Frans jaar), Bozar Agora: Evens Foundation, Kultuurkaffee, Kunstencentrum Vooruit, Passa Porta

Binnenkort bij