Am I Evil?

vr 26.04.2024
19:30 - 21:00
Officialvisual Am I Evil ph Bilal Kamilla Arnout LR

Locatie

Muntpunt

Categorie

interview

Kostprijs

gratis, met inschrijving

Taal

in het engels

Een intieme lezing over Jeanne Walschot, een controversiële handelaar en verzamelaar van Afrikaanse kunst.

Wie is Jeanne Walschot?

Marie-Jeanne Walschot (1896-1977) was een blanke Belgische kunsthandelaar en verzamelaar van 'art nègre', een term gebruikt door Europeanen voor Afrikaanse kunstobjecten die ze verwierven. Haar expertise lag vooral in 'Congoliana', kunstobjecten uit het voormalige Belgisch Congo. Als eerste vrouwelijke handelaar in dit domein speelde ze een cruciale rol in de promotie van cultureel kolonialisme, zowel in België als daarbuiten. Na haar overlijden werd haar uitgebreide collectie geschonken aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (nu AfricaMuseum).  

Am I Evil?

Simone Basani en Alice Ciresola vormen een Belgisch-Italiaans curatorenduo. In deze lezing delen ze hun ervaring met de collectie van Walschots in de archieven van het AfricaMuseum. Met Jeanne Walschot als focus onderzoeken ze de machtsdynamiek van misbruik, exotisering en racisme, vanuit hun eigen feministische en mediterrane perspectieven. Specifiek kijken ze naar de erotische relatie die Walschot aanging met haar collectie.

"Am I Evil?" is onderdeel van JEANNE. Or the Western Touch, een collectie performatieve en participatieve kunstwerken samengesteld door Basani en Ciresola. De collectie fungeert als een kader voor onderzoek en productie, waarbij de curatoren kunstenaars, beoefenaars en onderzoekers uitnodigen om werken te creëren geïnspireerd op het leven van Jeanne Walschot. Zoals de titel van de collectie suggereert, richten deze werken zich op de manier waarop de Europese of westerse cultuur de Ander beschouwt, benadert en relateert, dit vanuit verschillende perspectieven.

foto © Bilal Kamilla Arnout

Binnenkort bij