Dead Ladies Show #4 in Brussel
Locatie
Categorie
Kostprijs
korting
Taal
Auteur Gaea Schoeters presenteert een avondvullend spektakel over drie opmerkelijke vrouwen die blijvende bewondering verdienen.
In deze editie breken Yousra Benfquih, Marieke De Maré en Bent Van Looy een lans voor de Marokkaanse feministische schrijfster Fatima Mernissi, de Nederlandse beeldende kunstenares Charley Toorop, en de Vlaamse schrijfster en filosofe Patricia De Martelaere. Sopraan Britt Truyts brengt prachtige liederen van Vera "We'll meet again" Lynn en Amy Beach, aan de piano begeleid door Lies Colman.
Onterecht vergeten vrouwen
Zeggen de namen Clara Schumann, Erika Mann, Marie Curie, Harriet Tubman, Clarice Lispector, Ada Lovelace of Kaplana Chawla je iets? Stuk voor stuk zijn het vrouwen die werk deden waarvoor mannen de eer opstreken, vrouwen die de wereld verkenden maar in Stanley’s schaduw bleven, of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega’s maar toen niet dezelfde aandacht kregen. En vooral: het zijn vrouwen die wisten te ontsnappen aan de conventies van hun tijd, alles uit het leven haalden en tot het uiterste gingen om hun dromen waar te maken. Tijdens de Dead Ladies Shows krijgen zij het podium dat ze verdienen.
Hulde in woord, beeld en muziek
In elke Dead Ladies Show delen bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen het publiek door hun leven, werk en verwezenlijkingen. Gaea Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen.
Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren. Na de drie lecture-performances volgt een miniconcert, waarin een zangeres onder begeleiding van pianiste Lies Colman hulde brengt aan een grande dame van weleer.
Over de artiesten
Gaea Schoeters schrijft romans, theaterteksten en operalibretto's. Soms (en stiekem) waagt ze zich aan poëzie. Recent verschenen van haar de Kate Tempest-vertaling Tiresias (met Johanna Pas, bij Poëziecentrum), Het Einde (met Katrien Steyaert, bij Polis) en haar jongste roman Trofee (Querido). In haar vrije tijd schopt ze af en toe tegen de schenen van de wereld in columns en opiniestukken, maar immer met de beste bedoelingen.
Yousra Benfquih is doctor in de rechten, auteur, dichter en spoken word-artiest. Ze won de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord 2017, waarmee ze in de voetsporen trad van laureaten als Maarten Inghels en Maud Vanhauwaert. Recent haalde ze de shortlist van de Joost Zwagerman Essay-prijs. Met haar poëzie stond Yousra reeds op talrijke podia, gaande van de Roma tot Bozar, en speelt ze steeds met het evenwicht tussen humor en ernst, tussen ongemak en ontroering.
Marieke De Maré schrijft en performt, regisseert en doceert. In 2020 verscheen haar debuutroman BULT bij Uitgeverij Vrijdag.
Bent Van Looy staat vooral bekend als frontman van Das Pop, maar hij is ook een spitsvondige schrijver en schilder. Dit jaar verscheen zijn nieuwe boek Mijn Parijs, over zijn favoriete plekken in de stad waar hij jaren woonde.
Pianiste Lies Colman staat op internationale podia als soliste, kamermuzikante en liedbegeleider, en werkt als repetente, arrangeur en assistent-dirigent mee aan opera- en muziektheaterproducties. Dit combineert ze met een artistieke coördinatiefunctie aan het conservatorium van Antwerpen.
Sopraan Britt Truyts vertolkte recent tal van operarollen in Europa en de States zoals Donna Elvira/Don Giovanni, Marschallin/Der Rosenkavalier, Ann Putnam/The Crucible (Robert Ward), Female Chorus/The Rape of Lucretia, Antonia/Les Contes d’Hoffmann en Fünfte Magd/Elektra. Ze verleende ook haar medewerking aan producties van Toneelgroep Amsterdam zoals Ifigeneia in Aulis, in een regie van Robert Woodruff en met muziek van Gene Carl.
Prod. Passa Porta
foto's © beniamin boar
Binnenkort bij
Conférence Cultur’elle x Passa Porta : Pénélope Bagieu et Catherine Ocelot
Visibiliser les femmes dans le secteur de la culture, voilà l’objectif des conférences Cultur’elle, initiées par l’Échevine de la Culture de la Ville de Bruxelles. Dans le cadre de cette nouvelle conférence Cultur’elle, la Ville de Bruxelles et Passa Porta reçoivent les autrices illustratrices Pénélope Bagieu et Catherine Ocelot pour une conversation dessinée inédite.
Meet the author: Jente Posthuma
Neem deel aan een van de leesclubs bij Replica of Passa Porta over de prachtige en internationaal opgemerkte roman van Jente Posthuma over afscheid, rouw, jaloezie en verbondenheid, en stel op woensdag 18 september je vragen live aan de auteur in Muntpunt.
The Wonders of Multilingualism #6: (un)learning languages
De voorstelling Language: no broblem van Marah Haj Hussein onderzoekt de complexe relatie tussen meertaligheid, macht en migratie. Een treinreis in België zorgt voor intrigerende ontmoetingen en roept stemmen op uit het bezette Palestina.
Na de voorstelling stelt auteur Maud Vanhauwaert haar project Ik spreek de taal nog niet zo goed voor en gaat ze in gesprek met Marah Haj Hussein, Fatima Noori en Zaïneb Hamdi (tbc). Brussels stadsdichter Lisette Ma Neza zorgt voor een poëtische omkadering.