Meet Joseph E. Stiglitz, Nobelprijswinnaar economie

do 14.11.2019
20:30 - 22:00
Joe Stiglitz Credit Dan Dietch
Uitverkocht

Categorie

Interview

Kostprijs

VVK € 9 / 7 | Kassa € 10 / 8

Taal

in het Engels

Sold out

Passa Porta en Kaaitheater ontvangen niet de eerste de beste. Op zijn cv staat onder meer: hoofdeconoom van de Wereldbank, professor aan Columbia University, meer dan 40 eredoctoraten en de Nobelprijs voor economie. Maak kennis met Joseph Stiglitz, wereldberoemd econoom en luis in de pels van wat hij de ‘vrijmarktfundamentalisten’ noemt.

Geen blad voor de mond

Zijn titels liegen er niet om: Freefall: free markets and the sinking of the global economy, Mismeasuring our lives: why GDP doesn't add up of The Price of Inequality: How Today's Divided Society Endangers Our Future. Ook in Winst voor iedereen. Progressief kapitalisme in een tijd van onvrede schetst Stiglitz een weinig rooskleurig beeld van de wereldeconomie. In zijn nieuwste boek beschrijft hij hoe het vrijemarktdenken is ontspoord, hoe een paar grote bedrijven de markt overheersen en hoe technologiebedrijven zich schaamteloos persoonlijke data toeëigenen. Welvaart wordt op steeds grotere schaal gestolen in plaats van gecreëerd. De overheid staat erbij en kijkt ernaar.

Progressief kapitalisme

Gelukkig is Stiglitz geen onheilsprofeet. Hij legt de vinger op de wonde maar reikt ook de zalf aan. Wat we nodig hebben voor welvaart en een hoge levensstandaard? Onderwijs, wetenschappelijke en technische innovatie, verantwoordelijkheidsbesef en de rechtsstaat. We moeten de markten zo reguleren dat ze de belangen van de mensen dienen in plaats van andersom. Dat is een politieke keuze. Stiglitz pleit voor eerherstel voor de instellingen die lijden onder de macht van grote ondernemingen: de rechtspraak, universiteiten, de media en zelfs de democratie op zich.

Passa Porta, Kaaitheater, Athenaeum, L&M Books
Photo © Dan Dietch

Binnenkort bij