Kunst met de K van Kongo – Art Nouveau in Brussel

Locaties
Categorie
Kostprijs
réduction
Taal
Lucas Catherine, Historicus van Vergeten Zaken, is te gast in het kader van Art Nouveau Tentoongesteld, een gratis te bezoeken expositie in de Sint-Gorikshallen. Op onnavolgbaar enthousiasmerende wijze brengt hij verslag uit van zijn jarenlange onderzoek naar de donkere zijde van de Belgische art nouveau.
Het debat over de dekolonisering van onze openbare ruimte is ook in ons land niet meer te stoppen. Maar over de Belgische kunst in het algemeen en art nouveau in het bijzonder blijft het voorlopig stil. Dat is vreemd: de peetvader van art nouveau luisterde naar de naam Leopold II en de zoogmoeder was Kongo. De stroming – in Brussel ook gekend als Style Poulink of palingstijl – beleefde zijn hoogdagen tussen 1894 en 1910.
Alles begint met de Wereldtentoonstellingen in Antwerpen en Tervuren. Art nouveau moet duidelijk maken welke rijkdom de kolonie in de aanbieding heeft. Kunstenaars krijgen gratis tropisch hout, ivoor en andere materialen ter beschikking, veel van hun mecenassen zijn bovendien beheerders van koloniale maatschappijen. Lucas Catherine vertelt ons alles over de familie Solvay, de band tussen Henry Van de Velde en Stanley, en het majestueuze Hôtel Van Eetvelde.
Tijdens het Passa Porta Festival worden de stijlvolle Sint-Gorikshallen een heus festivalcentrum. Hier kan je terecht voor meer informatie over programma’s, signeersessies, de gratis tentoonstelling over Art Nouveau en een literaire absint.
over de auteur
Lucas Catherine (1947) studeerde film aan het RITCS en werkte als documentalist bij de VRT. Als zelfverklaard ‘Historicus van Vergeten Zaken’ publiceerde hij tientallen boeken over de Arabische wereld, Congo en Brussel.
Org Passa Porta
foto © Johan Depoortere
Binnenkort bij

Vijf schrijvers op zoek naar een personage
Onze boekenkasten worden bevolkt door duizenden personages waarvan we nauwelijks iets weten. Een begaafd auteur deelt net genoeg informatie over een personage om de lezer te overtuigen. Maar wat als de lezer meer wil? Wat als een figurant meer te vertellen heeft over het grote verhaal? Schrijvers Aya Sabi, Bregje Hofstede, Carmien Michels, Joost de Vries en Mustafa Kör zetten vijf ‘kleine’ personages uit de wereldliteratuur in de kijker.

Meet the author: Victoria Kielland
Met een roman die grotendeels op haar telefoon werd geschreven, verovert de Noorse Victoria Kielland lezershart na lezershart. Mijn mannen is dan ook een verhaal dat beklijft: de waargebeurde geschiedenis van een vrouwelijke Blauwbaard. Tijd voor een koelbloedig gesprek over vrouwen die moorden, en dat met Saskia De Coster.

Ukraine writes back: Oksana Zaboezjko en Victoria Belim
Op 24 februari 2022 ontwaakt de wereld ruw: Rusland valt buurland Oekraïne binnen. Voor het Westen het begin van een nieuwscyclus, voor Oekraïners een zoveelste duistere mijlpaal in een lange, bittere geschiedenis. Schrijfsters Oksana Zaboezjko en Victoria Belim brengen op aangrijpende wijze getuigenis van een lang aangekondigde tragedie.