Meet the author: Victoria Kielland

zo 26.03.2023
18:00 - 19:00
Victoria Kielland copy Julia Marie Naglestad 1 1

Categorie

meet the author, lezing

Kostprijs

weekendpas: €35/32 (€37 voor extra steun aan united stages) - dagpas: €20/17 (€22 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft. paspartoe en article 27 geaccepteerd.

Taal

in het engels

Aanstormend Noors talent Victoria Kielland gooide vorig jaar hoge ogen met haar psychologische roman Mijn mannen, die nu ook in het Nederlands is vertaald door Michal van Zelm. Het boek is een bijzonder portret van een bijzondere vrouw: ze verliet Noorwegen aan het eind van de negentiende eeuw als Brynhild en arriveerde in Amerika als Bella, een van Amerika’s beroemdste vrouwelijke seriemoordenaars.

Mijn mannen is een fictief werk geïnspireerd door de werkelijke gebeurtenissen van Brynhild, een Noors dienstmeisje. Brynhild emigreerde aan het einde van de negentiende eeuw naar Amerika en werd Bella Sørensen, en daarna Belle Gunness uit La Porte, Indiana. Na haar dood staat Belle bekend als Amerika’s eerste vrouwelijke seriemoordenaar, maar Kielland schrijft over een gebroken persoon, over teleurstellingen en afgronden, over jezelf niet verliezen, over wie mag leven en wie moet sterven: ‘Wie liefheeft met heel zijn hart zal de liefde nooit overleven.’

Saskia De Coster praat met de auteur over haar motieven en -hoe kan het ook anders- die van Brynhild.

Over de auteur

Victoria Kielland (1985) woont in Oslo en is een van de meest originele stemmen van haar generatie. In 2016 werd haar eerste roman gepubliceerd. Haar tweede roman, Mijn mannen, werd een bestseller in Noorwegen, was genomineerd voor de Noorse boekhandelsprijs en de Young Critic’s Award, en verschijnt in elf talen. Tijdens The Norwegian Festival of Literature in Lillehammer in juni 2022 werd Kielland bekroond met de prestigieuze Dobloug-prijs, de literatuurprijs die elk jaar twee Zweedse en twee Noorse schrijvers bekroont voor hun literair onderscheidend werk. De jury: ‘Kielland heeft een zeer fysieke manier om zichzelf uit te drukken, een stijl die uniek is in de hedendaagse Noorse literatuur.’

over de moderator

Saskia De Coster (1976) is auteur van een eigenzinnig oeuvre. Ze publiceerde inmiddels acht romans, waaronder de grote bestseller Wij en ik, Wat alleen wij horen en Nachtouders. Haar werk werd in meer dan tien talen vertaald.

Een roman moet geen eenduidige antwoorden geven op complexe vragen. Wat deze rijke en aangrijpende roman wel doet, is zo diep mogelijk proberen te komen bij de kern van een mens die worstelt met wat zij de wereld en zichzelf aandoet. Mijn mannen is een literaire prestatie van het hoogste niveau.
Standaard der Letteren
 

Vergeet de zomertijd niet. Op zondag 26 maart verandert de tijd van 2:00 naar 3:00 uur.

Org. Passa Porta, Uitgeverij Oevers, Editions Dalva, NORLA, Noorse Ambassade

foto © Julia Marie Naglestad

Binnenkort bij