Meet the author: Eleanor Catton

za 25.03.2023
15:00 - 16:00
Catton Eleanor Author Photo Murdo Macleod

Categorie

interview

Kostprijs

weekendpas: €35/32 (€37 voor extra steun aan united stages) - dagpas: €20/17 (€22 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft. paspartoe en article 27 geaccepteerd.

Taal

in het engels

In Het Woud van Birnam vertelt Booker Prize-winnaar Eleanor Catton het verhaal van de Nieuw-Zeelandse Mira Bunting, die samen met vrienden een guerrillatuindersgroep oprichtte, Het Woud van Birnam. Annelies Beck peilt in haar gesprek met de schrijfster naar de voedingsbodem voor deze grootse eco-thriller.

Vijf jaar geleden richtte de Nieuw-Zeelandse Mira Bunting samen met vrienden een activistisch tuinderscollectief op, Birnam Wood. Dit ongeregelde collectief van bevriende kunstenaars plant gewassen op verwilderde plekken: in bermen, verlaten parken en niet-onderhouden tuinen, om er later van te oogsten. Jarenlang komen ze niet uit de kosten, maar dat lijkt te gaan veranderen als Mira een gouden kans in de schoot geworpen krijgt. Door een aardverschuiving is de stad Thorndike van de buitenwereld afgesloten. Een grote boerderij is daardoor zo geïsoleerd geraakt dat die door het collectief gebruikt zou kunnen worden.

Ook Robert Lemoine, een mysterieuze Amerikaanse miljardair, heeft zijn oog laten vallen op de boerderij en het bijbehorende land. Hij wil er een bunker bouwen waar hij veilig zal zijn als het einde der tijden er is, of althans, dat vertelt hij Mira als hij haar er tegenkomt. Meteen rijst de vraag: kunnen ze hem wel vertrouwen? En bovendien: kunnen ze elkáár vertrouwen wanneer de ideologie van het collectief op de proef wordt gesteld?

We schuiven aan voor een gesprek over ecologie, ideologie en de menselijke drang om het eigen voortbestaan altijd voorop te stellen.

Over de auteur

Eleanor Catton debuteerde met De repetitie en brak internationaal groots door met het geliefde Al wat schittert, dat met de Booker Prize bekroond werd. Ze bewerkte deze roman zelf voor een tv-serie. Ook schreef ze het scenario voor de verfilming van Emma (2020), de beroemde roman van Jane Austen. Ze is geboren in Canada en groeide op in Nieuw-Zeeland. Tegenwoordig woont ze in Cambridge, Engeland.

Over de interviewer

Annelies Beck (1973) is schrijfster en als journaliste bekend van het actualiteitenprogramma Terzake. Ze studeerde geschiedenis in Gent en Brazilian Studies in Londen. Ze maakte een documentaire over haar overgrootvader, die in de Eerste Wereldoorlog in Glasgow verbleef. Ze publiceerde tot op heden twee romans, Over het kanaal en Toekomstkoorts. In 2022 maakte ze met illustratrice Hanneke Siemensma het geprezen filosofische prentenboek Gedachten denken.

ORG. Passa Porta, Ambo Anthos, VBK België

foto's: eleanor catton © Murdo Macleod, annelies beck © eveline renaud

Binnenkort bij