Meet the author: Miriam Toews

vr 01.12.2023
20:00 - 21:30
Miriam Toews copyright Jaime Hogge
Uitverkocht

Categorie

meet the author, interview

Kostprijs

vvk: €10/7 (€12 voor extra steun aan united stages) - aan de kassa €12/9 (€15 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Taal

in het engels

Sold out

Na het wereldwijde succes van de verfilming van Wat ze zeiden verschijnt de Canadese Myriam Toews voor het eerst bij Passa Porta om haar nieuwste roman voor te stellen. Het toeval wil dat Fight Night gelijktijdig in het Nederlands en in het Frans verschijnt (Ce que combattre veut dire, uitgeverij Buchet Chastel).

De sensatie van Wat ze zeiden valt moeilijk te vergeten. Sarah Polley behaalde met haar uitzonderlijk geslaagde verfilming van Toews’ boek in 2022 zowel de Oscar voor het Beste Bewerkte Scenario als de Oscar voor Beste Film. De roman vindt plaats in een geïsoleerde mennonitische kolonie waarbinnen een reeks verkrachtingen plaatsvond. De lezer volgt hoe de vrouwen van de gemeenschap 48 uur lang samenkomen om het geweld dat hun werd aangedaan een plaats te geven en hun lot in eigen handen te nemen. Geïnspireerd door een waargebeurd verhaal onderzoekt Wat ze zeiden het bevrijdend potentieel van samenwerking tussen vrouwen.

Toews is zelf geboren in een mennonitische gemeenschap in Manitoba. Ze verliet haar geboortestad op 18-jarige leeftijd om in Montreal en Londen te gaan wonen. Ze studeerde film en journalistiek en schreef haar eerste roman terwijl ze als radiopresentatrice werkte. In “Swing Low: A Life” vertelt ze over het leven van haar vader, die tot aan zijn zelfmoord leed aan manisch-depressieve psychoses.

Met A Complicated Kindness kristalliseert Toews haar literaire faam. Het boek stond meer dan een jaar lang op de Canadese bestsellerlijsten en won de Governor General's Award voor Engelstalige fictie. All My Puny Sorrows, een tragicomedie gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de zelfmoord van haar zus, werd een paar jaar later gekozen als een van de beste boeken van het jaar door onder andere The Globe and Mail, The Boston Globe en The Washington Post.

Toews, die ondertussen ook schreef voor The Guardian en The New York Times Magazine, is terug met haar nieuwste roman Nachtgevechten (Uitgeverij Cossee). De vertelstem behoort tot de negenjarige Swiv, die van school wordt gestuurd na een vechtpartij. Met een afwezige vader en een zwangere moeder staat Swiv’s excentrieke oma Elvira in voor haar opvoeding. Door middel van buitengewone lessen onthult Elvira wat vechten voor verschillende generaties vrouwen heeft betekend.

Journaliste Annelies Beck gaat in gesprek met Miriam Toews over de thema’s die in Nachtgevechten en de rest van haar oeuvre centraal staan. Mentale gezondheid, de 'andere geschiedenis' van vrouwen die ze boek na boek vormgeeft, en de subtiele balans tussen tragedie en humor die ook in deze roman weer uitblinkt, geheel gedragen door de rebelse en onweerstaanbare stem van een kind.

'Fight Night is een uitbundige viering van vrouwelijke veerkracht.'
The Guardian

over de auteur

Miriam Toews werd geboren in 1964 in een mennonitische gemeenschap in Manitoba, Canada. Ze is de auteur van All My Puny Sorrows, Wat ze zeiden en Nachtgevechten (Uitgeverij Cossee). Toews won tal van literaire prijzen, waaronder de Governor General's Award.

over de moderator

Annelies Beck (1973) is schrijfster en als journaliste bekend van het actualiteitenprogramma TerZake. Ze studeerde geschiedenis in Gent en Brazilian Studies in Londen. Ze maakte een documentaire over haar overgrootvader, die in de Eerste Wereldoorlog in Glasgow verbleef. In haar succesvolle eerste roman, Over het Kanaal, schreef ze over Belgen die in de Eerste Wereldoorlog naar Schotland vluchtten. In 2015 verscheen Toen de zee stil was, een filosofisch prentenboek. Toekomstkoorts is haar tweede roman.

Org. Passa Porta

foto Miriam Toews © Jaime Hogge, Annelies Beck © Eveline Renaud

Binnenkort bij