Régis Jauffret & Ali Zamir

Banaal alledaags en tegelijk fascinerend en wreed. In hun werk bieden Régis Jauffret en Ali Zamir een inkijk in gewone levens, in al hun suggestiviteit verrassend en meeslepend. De Fransman en de Comorees wisselen van gedachten over hun werk.
Bijzondere vormen voor gewone verhalen
Van Ali tot Régis en van Jauffret tot Zamir. Het alfabet van hun werken vormt de rode draad voor deze ontmoeting. Zo bundelt Régis Jauffret in zijn twee delen Microfictions (2007 en 2018) wel duizend tragikomische verhalen uit het leven gegrepen, van ‘Albert Londres’ tot 'Zoo' en van ‘Aglaé’ tot ‘Zéro baise’. Beide auteurs schrijven over een mensheid die wordt verteerd door waanzin en wanhoop, maar blijft vechten. Hun verhalen zinderen genadeloos na.
Ali Zamir
Ali Zamir werd in 1987 geboren op de Comoren en woont momenteel in Frankrijk. Hij is de auteur van Aal onder water (2018), bekroond met de Prix Senghor en een speciale vermelding van de Prix Wepler) en Mon Étincelle (2017). Zijn derde roman Dérangé que je suis (2018) is het allemaal tegelijk: de waanzin van Le Surmâle van Alfred Jarry of van Wacky Races, gecombineerd met de tederheid van de film Ladri di biciclette, op een eiland in de Indische Oceaan.
Met zijn jongste roman bevestigt Zamir zijn sterrenstatus in de Franstalige literatuur, die hij dankt aan zijn gave voor ongerijmde verhalen en zijn originele woordkeuze. In Dérangé que je suis stelt hij zijn vitale taal ten dienste van het tragikomische verhaal van een arme dokwerker. De verrassende mix van genres – een drama verandert plotsklaps in een klucht – en de spankracht van de scènes zorgen voor een wervelende, filmische roman.
Régis Jauffret
Net zoals het vorige deel uit 2007, is Microfictions 2018 een bundel met vijfhonderd korte teksten. De fragmenten worden bevolkt met duizenden grijze personages, die bij nader inzien veel kleurrijker blijken. Het boek toont de ontroerende en soms monsterlijke kant van banale levens: het drama van een paar dat een autistisch kind opvoedt, het dagelijkse leven van een onderwijzer die gedesillusioneerd raakt door zijn leerlingen, de hallucinaties van een vrouw die een engel op haar schouder ziet, een bankier die mislukt is in het leven, de strijd van een oude man die niet wil dat zijn zoon hem euthanaseert... Gewone personages die steeds opnieuw ten prooi vallen aan grootheidswaanzin en wanhoop, maar blijven vechten. Doorblader dit boek, en je bladert door de mensheid.
David Courier, journalist bij BX1, leidt dit gesprek.
Passa Porta, Beursschouwburg
Foto Ali Zamir © Le Tripode
Foto Régis Jauffret © Francesca Mantovani
Binnenkort bij

Douglas Stuart: een verhaal over armoede, alcohol en liefde
Douglas Stuart schreef tien jaar lang aan zijn debuut, maar kreeg dan wel meteen de Booker Prize voor die roman over een straatarm gezin in Schotland.

Adeline Dieudonné & Lize Spit
De vloek van het tweede boek. Adeline Dieudonné en Lize Spit kennen hem maar al te goed: hoe ga je na een knallend debuut, dat overal in de prijzen viel, verscheen in vele vertalingen en over de toonbank ging als zoete broodjes, opnieuw aan het schrijven?

Olga Tokarczuk
Filosofe Alicja Gescinska gaat in gesprek met de Poolse schrijfster Olga Tokarczuk, de recente winnares van de Man Booker International Prize voor De rustelozen.