Douglas Stuart: een verhaal over armoede, alcohol en liefde

do 25.03.2021
21:30 - 22:30
Douglas Stuart Colour Photo Clive Smith OK

Locatie

online event

Categorie

interview

Kostprijs

kies zelf je digitaal tarief: ticket (één programma voor € 5 | € 8 | € 10) - pass (alle programma’s voor € 15 | € 20 | € 30)

praktische informatie

wil je graag interactie met de auteur? Deel je vraag voor 24 maart via mail aan connect@passaporta.be of tijdens het programma via de chat.


Taal

in het Engels

Een van de opvallendste winnaars van de Booker Prize de voorbije jaren is de recentste: Douglas Stuart won de prijs in 2020 met zijn debuut Shuggie Bain, en gaf daarmee favorieten als Hilary Mantel het nakijken. Journaliste en schrijfster Annelies Beck praat met de Schots-Amerikaanse auteur over die succesroman, over de kansarme jeugd in Glasgow die er als voedingsbodem voor diende, en over het leven met een verslaafde ouder.

Tien jaar schrijven


Douglas Stuart is geboren en getogen in Glasgow, waar hij zijn jeugd doorbracht aan de zelfkant van Thatchers geplaagde Groot-Brittanië in de crisisjaren tachtig. Stuart studeerde nadien in Londen en woont sinds 2000 in New York. Hij schreef tien jaar lang aan zijn debuutroman Shuggie Bain, en is nu bezig aan zijn tweede roman Loch Awe. Hij schreef ook korte verhalen voor The New Yorker en een essay over armoede, angst en gender in de Schotse arbeidersliteratuur.

Anders dan de anderen

In de roman brengt Hugh 'Shuggie' Bain zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow. Zijn moeder Agnes is alles voor hem. Zij behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien, maar zoekt toch steeds vaker troost in drank. De slimme, sensitieve en taalvaardige Shuggie probeert intussen uit alle macht normaal te zijn, ook al ziet iedereen dat hij 'anders' is dan de andere jongens. Agnes steunt haar zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie.

Ervaringsdeskundige

Stuarts roman is een tijdsdocument maar gaat over tal van thema’s die vandaag nog altijd erg prangend zijn. We kijken uit naar wat deze schrijver en ‘ervaringsdeskundige’ in zijn gesprek met Annelies Beck over zijn leven en werk te vertellen heeft.


Passa Porta, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, Mythras Books, Beursschouwburg

foto douglas stuart © clive smith

Binnenkort bij