Douglas Stuart: een verhaal over armoede, alcohol en liefde
Locatie
Categorie
Kostprijs
praktische informatie
wil je graag interactie met de auteur? Deel je vraag voor 24 maart via mail aan connect@passaporta.be of tijdens het programma via de chat.
Taal
Een van de opvallendste winnaars van de Booker Prize de voorbije jaren is de recentste: Douglas Stuart won de prijs in 2020 met zijn debuut Shuggie Bain, en gaf daarmee favorieten als Hilary Mantel het nakijken. Journaliste en schrijfster Annelies Beck praat met de Schots-Amerikaanse auteur over die succesroman, over de kansarme jeugd in Glasgow die er als voedingsbodem voor diende, en over het leven met een verslaafde ouder.
Tien jaar schrijven
Douglas Stuart is geboren en getogen in Glasgow, waar hij zijn jeugd doorbracht aan de zelfkant van Thatchers geplaagde Groot-Brittanië in de crisisjaren tachtig. Stuart studeerde nadien in Londen en woont sinds 2000 in New York. Hij schreef tien jaar lang aan zijn debuutroman Shuggie Bain, en is nu bezig aan zijn tweede roman Loch Awe. Hij schreef ook korte verhalen voor The New Yorker en een essay over armoede, angst en gender in de Schotse arbeidersliteratuur.
Anders dan de anderen
In de roman brengt Hugh 'Shuggie' Bain zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow. Zijn moeder Agnes is alles voor hem. Zij behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien, maar zoekt toch steeds vaker troost in drank. De slimme, sensitieve en taalvaardige Shuggie probeert intussen uit alle macht normaal te zijn, ook al ziet iedereen dat hij 'anders' is dan de andere jongens. Agnes steunt haar zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie.
Ervaringsdeskundige
Stuarts roman is een tijdsdocument maar gaat over tal van thema’s die vandaag nog altijd erg prangend zijn. We kijken uit naar wat deze schrijver en ‘ervaringsdeskundige’ in zijn gesprek met Annelies Beck over zijn leven en werk te vertellen heeft.
Passa Porta, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, Mythras Books, Beursschouwburg
foto douglas stuart © clive smith
Binnenkort bij
Meet the author: Victoria Kielland
Met een roman die grotendeels op haar telefoon werd geschreven, verovert de Noorse Victoria Kielland lezershart na lezershart. Mijn mannen is dan ook een verhaal dat beklijft: de waargebeurde geschiedenis van een vrouwelijke Blauwbaard. Tijd voor een koelbloedig gesprek over vrouwen die moorden, en dat met Saskia De Coster.
Meet the author: Vladimir Sorokin
Wie hem de grootste levende Russische auteur noemt, zit er vast niet ver naast. Weinig auteurs zien hun werk bij leven gepubliceerd worden als Penguin Classic. Nog minder auteurs zien hun werk verketterd worden, en weggespoeld in een -speciaal voor dat doel gebouwde- toiletpot.
Lost and Found: Lize Spit is er wél
Lize Spit gaat in gesprek over haar tweede roman Ik ben er niet. Over schrijven na een monsterseller, schrijven over gevoelige thema’s als mentaal welzijn, en schrijven over verlies.