Olga Tokarczuk

zo 31.03.2019
16:30 - 17:30
Free To Use Olga Tokarczuk 3 Credit Jacek Koéodziejski Ô Çï

Locatie

Beursschouwburg

Categorie

interview

Taal

in het Engels

‘Ik vind Tokarczuk een van de belangrijkste literaire stemmen van Europa. Ze is internationaal aan het doorbreken en ze verdient meer aandacht in Vlaanderen en Nederland. Tokarczuk heeft een erg eigenzinnig oeuvre. Ze durft controversiële thema's te bespreken en doet dat zonder te choqueren. In haar werk gaat ze echt de diepte in, ze schrijft metafysische boeken.’ Aldus Alicja Gescinska over haar landgenote Olga Tokarczuk in De Tijd. We gaan maar wat graag in op Gescinska’s oproep en nodigen beide dames uit voor een gesprek.

Prijsbeest

De Poolse schrijfster Olga Tokarczuk won tweemaal de Nike-prijs, de grootste literaire prijs van Polen. Ze kan Nobelprijswinnaar Svetlana Aleksijevitsj en Pulitzerwinnaar Annie Proulx tot haar fans rekenen, en won in 2018 de Man Booker International Prize. Bij Passa Porta spreekt ze met Alicja Gescinska over haar grote romans De rustelozen en De Jacobsboeken.

De rustelozen

Beschouwingen over reizen in de 21e eeuw verbinden met uitweidingen over de menselijke anatomie, een onmogelijk uitgangspunt voor een roman? Tokarczuk dacht er anders over. In haar ambitieuze roman De rustelozen verzamelt ze verhalen van reizigers. Onderweg zijn wordt een manier om tegemoet te komen aan spirituele behoeftes en de eigen rusteloosheid in toom te houden. Fijn detail: een van de verhalen in het boek is dat van de 17e-eeuwse Vlaamse chirurg Philip Verheyen.

De Jacobsboeken

Met De Jacobsboeken rekt Tokarczuk de grenzen van de roman nog verder op. In dit monumentale epos over de 18e-eeuwse Pools-Joodse mysticus en religieuze leider Jacob Frank raakt ze aan thema’s als (adem even in) liefde, vriendschap, dood, seks, religie, wetenschap, geopolitieke verhoudingen, transcendentie, taal, alchemie, kabbala en waarheid.

Tokarczuks roman over religie en godsdienstwaanzin stelt de huidige geïdealiseerde kijk op het Poolse verleden in vraag. Naast lof én een nieuwe Nike-prijs leverde De Jacobsboeken Tokarczuk ook een haatcampagne en zelfs bedreigingen uit nationalistische kringen op.

Olga Tokarczuk (1962) is een van de belangrijkste Poolse auteurs van deze tijd. Ze studeerde psychologie, had een eigen praktijk en werkte lange tijd met probleemjongeren. Tokarczuk publiceerde negen romans en drie verhalenbundels. Haar werk werd internationaal bekroond en vertaald in meer dan dertig talen.

Alicja Gescinska (1981) is schrijfster, filosofe en televisiemaakster. In 1988 vluchtte ze met haar ouders uit het communistische Polen om in België een nieuw leven op te bouwen. Gescinska promoveerde tot doctor in de filosofie aan de Universiteit van Gent en werkte aan Princeton University en Amherst College. In 2017 won ze de Debuutprijs met haar roman Een soort van liefde. Voor het Canvasprogramma Wanderlust trok Gescinska twee seizoenen lang de wereld rond voor gesprekken met hedendaagse denkers, kunstenaars en schrijvers.

signeersessie

Olga Tokarczuk zal na het programma (om 17:30) haar boeken signeren in de Beursschouwburg. Boeken zullen ook ter plaatse te koop zijn.

Passa Porta, De Geus, L&M Books, Pools Instituut, Beursschouwburg


Foto Olga Tokarczuk ©️ Jacek Kolodziejski

Binnenkort bij