Vernissage Brussels City of Letters
Er wonen meer dan 1 miljoen mensen in Brussel. De meesten kennen elkaar niet, maar ze hebben allemaal een verhaal. Met Brussels City of Letters leerden 100 Brusselaars elkaar de afgelopen maanden kennen op een hartverwarmende manier: ze werden penvrienden.
Over het project
De voorbije maanden schreven 100 Brusselaars met iemand die ze nog niet kenden bij de eerste brief. Gaandeweg leerden ze elkaar beter kennen. Het resultaat is een boeiende uitwisseling van verhalen, perspectieven en misschien zelfs vriendschappen! Er nam een gevarieerde groep Brusselaars deel: van middelbare scholieren, vluchtelingen en hobbyschrijvers tot mensen met een psychische beperking en professionele auteurs. Via schrijfworkshops werden ze warmgemaakt om deel te nemen aan het project. Ze wisselden brieven uit in het Nederlands, Frans of Engels.
Vernissage en affiche-campagne
Op woensdag 15 mei (17:00) kunnen de penvrienden elkaar in het echt ontmoeten op de officiële vernissage van het project in Muntpunt, met een hapje en drankje erbij. Iedereen die interesse heeft, is welkom. Verschillende auteurs en deelnemers lezen fragmenten van hun brieven voor. Fragmenten uit de brieven worden een maand lang geëxposeerd in Muntpunt en verspreid door de hele stad.
Over Brussels City of Stories
Brussels City of Stories is een samenwerking tussen Muntpunt, Passa Porta en Le 140 waarbij we verhalen over en tussen Brusselaars delen. De derde editie focust op briefwisseling en kreeg de titel ‘Brussels City of Letters’. Het project kwam tot stand met medewerking van de organisaties Brussels Ouderenplatform, Brussels Writers’ Circle, Cinemaximiliaan, Het Schrijfgezelschap, IHP Beeckman, Imeldainstituut, Le Piment, Maria-Boodschaplyceum, MRS La Cerisaie PSC Sint Alexius, SAAT La Ramée, Service Laïque d'Aide aux Justiciables et aux Victimes… En auteurs Eléonore de Duve, Arno Boey, Thomas Lavachery, Haleh Chinikar, Inès Eshun, Aïko Solovkine en Nele Van den Broeck. www.cityofstories.brussels
Org. Passa Porta, Muntpunt, Le 140, Cinemaximiliaan
illustratie © Laura Simonati
Binnenkort bij
Conférence Cultur’elle x Passa Porta : Pénélope Bagieu et Catherine Ocelot
Visibiliser les femmes dans le secteur de la culture, voilà l’objectif des conférences Cultur’elle, initiées par l’Échevine de la Culture de la Ville de Bruxelles. Dans le cadre de cette nouvelle conférence Cultur’elle, la Ville de Bruxelles et Passa Porta reçoivent les autrices illustratrices Pénélope Bagieu et Catherine Ocelot pour une conversation dessinée inédite.
Meet the author: Jente Posthuma
Neem deel aan een van de leesclubs bij Replica of Passa Porta over de prachtige en internationaal opgemerkte roman van Jente Posthuma over afscheid, rouw, jaloezie en verbondenheid, en stel op woensdag 18 september je vragen live aan de auteur in Muntpunt.
The Wonders of Multilingualism #6: (un)learning languages
De voorstelling Language: no broblem van Marah Haj Hussein onderzoekt de complexe relatie tussen meertaligheid, macht en migratie. Een treinreis in België zorgt voor intrigerende ontmoetingen en roept stemmen op uit het bezette Palestina.
Na de voorstelling stelt auteur Maud Vanhauwaert haar project Ik spreek de taal nog niet zo goed voor en gaat ze in gesprek met Marah Haj Hussein, Fatima Noori en Zaïneb Hamdi (tbc). Brussels stadsdichter Lisette Ma Neza zorgt voor een poëtische omkadering.