B Co S visuel

Internationaal Literatuurhuis Passa Porta is samen met Muntpunt, de Foire du livre de Bruxelles en Le 140 deel van ‘Brussels City of Stories’: een project met vele gezichten dat het hele Brusselse grondgebied op een poëtische manier wil bestrijken en verrijken met de verhalen van mensen die er leven. De grote uitdaging? Brussel met 180 nationaliteiten en bijna honderd talen bulkt van de verhalen die wachten om verteld te worden!

Die diversiteit is een ongelofelijke bron van ontmoetingen. In woorden, gedichten, teksten, performances, beeld en geluid kunnen Brusselaars hun ervaringen en eigen blik op de wereld met elkaar delen en vergelijken.

Dit participatieve project wil de stadsbewoners het woord geven, welke taal ze ook spreken, hoe oud ze ook zijn, uit welke cultuur of welk sociaal milieu ze ook komen. Hun ervaringen tegenover elkaar stellen en in de hele stad laten weerklinken omdat mensen die ze horen, ze doorvertellen en beleven. De stad vullen met verhalen!

Eerste editie: maart-juli 2021

De eerste editie van Brussels City of Stories, in het voorjaar van 2021, was een initiatief van zeven Brusselse instellingen – Passa Porta, Muntpunt, Bozar, de Foire du livre de Bruxelles, Picture Festival, Le 140 en La ville des mots. De stad werd een tijdlang ingepalmd door woorden en verhalen: 70 verenigingen sloegen de handen in elkaar en zorgden voor 35 animaties in 7 verschillende talen in 15 Brusselse gemeenten. Tijdens de opening van het Passa Porta Festival in maart 2021 nodigde Passa Porta de Brusselaars uit om thuis of bij iemand van hun keuze verhalen te laten voorlezen. En in de zomer stuurde het literatuurhuis verhalenverzamelaars Yelena Schmitz, Arno Boey, Milady Renoir, Oscar Briou en Christine Aventin naar Brusselse terrasjes om er de sterkste, zotste, vreemdste caféverhalen op te tekenen. Vervolgens werden ze door acteurs en actrices gebracht op de terrassen van De Monk, de Millefeuille, de New Plasky, de Flamingo en het Muntpunt Grand Café.

Tweede editie: Brussels City of Stories: Connections – maart-juli 2022

Voor deze tweede editie focust Brussels City of Stories op ontmoetingen en interacties in en rond het openbaar vervoer. Stations, tramlijnen en bushaltes zijn plaatsen waar duizenden mensen, en dus duizenden verhalen, dagelijks met elkaar in aanraking komen.

Soms kruisen die verhalen elkaar tijdens een korte ontmoeting tijdens een rit of terwijl je staat te wachten op de bus of de trein. Dat kan een bijzondere indruk nalaten, die niet altijd positief hoeft te zijn. Er ontstaan verhalen die je later vertelt om te lachen, om inzicht te krijgen in de werkelijkheid, om te getuigen over ongelijkheid, of gewoon even stil te staan bij wat er gebeurt.
Openbaar vervoer is meer dan ooit een weg naar wat we dikwijls, zonder echt te beseffen wat dat betekent, ‘samenleven’ noemen, met alle uitdagingen die een nieuwe maatschappelijke transitie met zich meebrengt. Over die ontmoetingen gaat de tweede editie van Brussels City of Stories. Ze zichtbaar maken in de ruimte en zo reizigers en pendelaars confronteren met de verhalen en ervaringen van andere stadsbewoners. En hoe doe je dat beter dan via kunst en cultuur?


Derde editie: Brussels City of Letters

Het is tijd voor de lancering van onze derde editie! Onder leiding van het trio Passa Porta, Muntpunt en Le 140 roept Brussel City of Stories 2023 dit jaar de schrijvers van Brussel op.

We hebben 50 paren penvrienden samengesteld van alle leeftijden, culturen en talen, waaronder 7 Belgische auteurs. De duo’s zullen enkele brieven zullen uitwisselen, waarbij diverse thema’s ter sprake komen.

5 deelnemende klassen krijgen een schrijfworkshop onder leiding van een auteur.

Met de toestemming van de auteurs worden fragmenten van deze brieven geselecteerd voor een tentoonstelling zowel in Muntpunt als in de openbare ruimte, waar de deelnemers elkaar zullen ontmoeten.

Het project Brussels City of Letters heeft als ambitie de taalkundige en culturele diversiteit van Brussel te vieren, de verbondenheid tussen burgers te versterken, ontmoetingen tussen stadsbewoners te bevorderen en het literaire genre van de brief te koesteren.

illustratie © laura simonati
aftermovie © julien kartheuser