Over het festival

Het Passa Porta Festival, een van de grootste meertalige literaire festivals van Europa, zal van 23 tot 26 maart een honderdtal toonaangevende schrijvers in Brussel samenbrengen.

De volgende namen tekenen alvast present: de Pakistaanse auteur Mohsin Hamid opent op donderdag 23/03 het festival. De Britse journalist en historicus Timothy Garton Ash stelt op vrijdag 24/03 zijn gloednieuwe boek voor. In het festivalweekend ontvangen we op zaterdag 25/03 o.a. de Nederlandse schrijver Connie Palmen, de Mexicaanse auteur van romans en korte verhalen Guadalupe Nettel en de Koreaanse bestsellerauteur Sang Young Park. Daags nadien, op zondag 26/03, verwelkomen we Nobelprijswinnares Annie Ernaux, de Oekraïense schrijfster Oksana Zaboezjko en de Maleisische schrijver Tash Aw (zondag 26/03). Dit zijn slechts de eerste acht namen, de vele anderen maken we op 20 februari bekend.

De 9de editie van het tweejaarlijkse Passa Porta Festival, dé ontmoetingsplaats voor literatuurliefhebbers in Brussel, belooft dit jaar bijzonder te worden. Van 22 tot 24 maart is het festival gastheer voor de jaarlijkse ICORN Network Meeting, een belangrijke bijeenkomst van het internationale netwerk van vluchtsteden voor bedreigde schrijvers, kunstenaars en journalisten in ballingschap. De twee evenementen sluiten op elkaar aan onder het gemeenschappelijke thema REFUGE.

Een inspirerend thema dat tijdens het festival verkend zal worden in een zeventigtal programma’s, waarbij we schrijvers en kunstenaars samenbrengen om de verbeelding een nieuw toevluchtsoord te bieden. Zowel de persoonlijke als politieke dimensies van het idee REFUGE komen aan bod in de vele interviews, debatten, literaire concerten en rondleidingen op het festival. Daarnaast brengen een aantal auteurs nieuw werk, geïnspireerd door het festivalthema.

Laat je nieuwsgierigheid dus de vrije loop en ga op ontdekking : uit pakweg 70 activiteiten – gaande van auteursgesprekken of lezingen, naar debatten, performances. Kies je favoriete schrijvers, of volg een taal, een genre, of gewoon je humeur. Je kunt je ook laten leiden door onze thema’s of – waarom niet – inspiratie halen uit wat andere lezers aanreiken.

Perscontact

Katelijne Meeusen (nl, en): katelijne.meeusen@passaporta.be
Nathalie Dekeyser
(fr): nathalie.dekeyser@passaporta.be