Brecht Evens

Sat 30.03.2019
15:30 - 16:30
Brecht Evens Conbekend Kleur Min Zw Crop

Category

Interview

Language

in Dutch and French

Graphic novels of stripromans zitten al lang niet meer in het verdomhoekje van de literatuur. Vertelkunst en grafische kunst zijn gelijkwaardig in dit zinnenprikkelende medium, dat steeds meer aftrek vindt. Met zijn kleurrijke, genereuze tekeningen heeft de Belgische kunstenaar Brecht Evens zich opgeworpen tot een van de meest vooraanstaande figuren in de wereld van de graphic novel. Goele Dewanckel en Dominique Goblet spreken met de kunstenaar over zijn leven en werk.

Feest voor het oog

‘There’s always a party going on somewhere in Belgian cartoonist Evens's gorgeous book’, schreef The Guardian naar aanleiding van Ergens waar je niet wil zijn, Brecht Evens’ vijfde graphic novel en grote doorbraak. The Guardian kon het niet méér bij het rechte eind hebben: Evens’ beeldverhaal gaat niet alleen over het zinderende nachtleven van enkele jongvolwassenen, met zijn kleurrijke aquarellen spat het feestgedruis ook van elke bladzijde.

Book Cover Het Amusement

In zijn jongste graphic novel staat het feesten opnieuw centraal. Het Amusement – het persoonlijkste boek van de auteur tot nog toe – is een caleidoscopische vertelling over één bruisende nacht in een fictieve grootstad. De verhalen van drie personages aan de foute kant van de twintig doorkruisen elkaar en intrigeren van begin tot eind. De zinnenprikkelende taferelen, vaak met een donker kantje, zijn een lust voor het oog.

Lokaal en internationaal

Geboren in Hasselt maar nu vertoevend in een Parijse zolderkamer die zo uit de set van Moulin Rouge lijkt geplukt, rijmt Evens het kleine moeiteloos aan het grote. Ergens waar je niet wil zijn bezorgde hem de Willy Vandersteen Award en een Prix de l’Audace op het internationaal stripfestival van Angoulême. Hierna volgden De Liefhebbers, over een kunstfestivalletje in het oer-Vlaamse dorpje Beerpoele, en het verontrustende Panter, waarin het troostende en magische dier niet vast te pinnen lijkt.

Verscheidene van Evens’ stripromans verschenen intussen wereldwijd, onder meer in het Frans, Engels, Duits, Spaans, Noors, Russisch, en het Koreaans. Loftuitingen zijn steevast zijn deel.

To get a glimpse of his work :

Signeersessie

Brecht Evens zal zijn boeken signeren om 16:30 in Beursschouwburg. De boeken zijn ook ter plaatse te koop.

Passa Porta, Beursschouwburg

Coming soon at