Close reading: 'Niemand zal hier slapen vannacht' met Amina Belôrf

Mon 22.03.2021
12:30 - 13:30
Rachida Aziz Niemand Zal Hier Slapen Vannacht
Sold out

Location

online event

Category

lecture

Price

choose your own digital rate: ticket (one program for € 5 | € 8 | € 10) - pass (all programmes for € 15 | € 20 | € 30)

practical information

maximum 15 participants; even if you have a festival pass, you should first reserve a ticket (for free, with the reservation code from the festival pass)


Language

in Dutch

Sold out

In Niemand zal hier slapen vannacht doopt Rachida Aziz haar pen in vitriool om de oude orde ervan langs te geven. Ze gebruikt een reeks bepalende momenten uit haar leven om alle vastgeroeste waarheden aan diggelen te slaan. Een boek over racisme, witheid, discriminatie en feminisme. Columniste Amina Belôrf loodst je tijdens deze close reading door een selectie van fragmenten.

Lezen, een eenzame bezigheid?

‘Lekker op je eentje’ en ‘een goed boek’. De twee zinsneden komen verdacht vaak samen voor. Maar lezen hoeft geen een individuele bezigheid te zijn. Onze close readings bewijzen het tegendeel.

Een ‘close reading’ is een leesclub zonder voorbereidend leeswerk. Een centrale gast leest fragmenten voor uit een werk dat hem of haar na aan het hart ligt. Een beperkt groepje van deelnemers kan vervolgens reageren op de inhoud, de verhalen of de stijl. Onder begeleiding wordt zo een verdiepend gesprek op gang getrokken over de tekst en de bijbehorende maatschappelijke thema’s. Samen met een gepassioneerde moderator duiken we in de tekst en daarmee in literaire vormen en politieke vraagstukken die er vandaag toe doen.

een lofzang op de onderdrukten

Rachida Aziz is een schrijver, activist en mode-ontwerper die weigert zich tot één identiteit te laten beperken. Niemand zal hier slapen vannacht is een autobiografisch boek maar net zo goed een haarscherpe analyse van onze patriarchale en racistische maatschappij. Aziz zet aan tot zelfbevraging, maar ook tot actie.

Op sleeptouw met Amina Belôrf

De Antwerpse Amina Belôrf is maatschappelijk assistente en columniste. Maandelijks blogt ze voor Mo* over de wereld om haar heen. Ze debuteerde in 2020 bij EPO met de dichtbundel Zonder het licht te breken.

In haar voorstelling ‘Atlas-Antwerpen (retour)’ schetst ze op poëtische wijze de levenswandel van haar vader.

Deze close reading wordt georganiseerd met Rosa vzw, een kenniscentrum voor gender en feminisme met een prachtige bibliotheek in het centrum van Brussel.

"Het boek is een oproep aan iedereen om oude gedachten te verlaten en inzicht en empathie te verwerven"
MICHAËL BELLON, JOURNALIST

Passa Porta, RoSa vzw

portret rachida aziz © Uitgeverij EPO
portret amina belôrf © jan van der perre

Coming soon at