Heks! Heks! Heks!

Sat 25.03.2023
15:00 - 16:00
Jente Posthuma Dominique De Groen

Category

interview, book presentation

Price

weekend pass: €35/32 (€37 supporting united stages) - day pass: €20/17 (€22 supporting united stages)

discount

the preferential rate offers a €3 discount for all who feel like they need it. paspartoe and article 27 accepted.

Language

in dutch

Wie zijn de vrouwen die onze eeuwenoude sagen bevolken? Vaak zijn het lelijke, oude heksen die orgiën houden met de duivel, óf tere, jonge maagden die het van hun lieve gezichtje moeten hebben. Door dit soort verhalen steeds opnieuw te vertellen hebben deze stereotypen zich in ons collectieve geheugen genesteld en diepe sporen in onze samenleving nagelaten. Die krijgen we er alleen maar uit door er andere verhalen tegenover te zetten.

Op een eigenzinnige en vaak geestige manier laat de Nederlandse schrijfster Jente Posthuma zien wie de vrouwen uit de sagen werkelijk waren: geen monsters of heiligen, maar seksuele wezens met een eigen wil, een rijk innerlijk leven en tegenstrijdige eigenschappen. Net echte mensen dus. Jente stelt haar nagelnieuwe boek Heks! Heks! Heks! aan ons voor en gaat daarbij in gesprek met collega auteur Dominique De Groen.

In haar roman in wording -werktitel Corpus Britney- gooit de Belgische dichteres Dominique De Groen alle mogelijke ingrediënten in een woest opborrelende ketel: anti-kapitalistische leuzen, toverformules en reflecties over Britney Spears. Ze bewerkte alvast een hoofdstuk voor de muzikale voorstelling op vrijdag 24 maart: Counterforces.

Moderator Bieke Purnelle schuift alle zwarte katten aan de kant voor een verduiveld interessant onderonsje met beide auteurs.

Over de auteurs

Jente Posthuma (1974) studeerde literatuurwetenschap en debuteerde in 2016 met de roman Mensen Zonder Uitstraling. Haar korte verhalen verschijnen in onder meer De Revisor, Das Magazin, Hollands Maandblad en De Gids. Haar tweede roman, Waar Ik Liever Niet Aan Denk, verscheen in mei 2020, stond op de shortlist voor de European Union Prize for Literature en is vertaald in het Engels, Spaans en Bulgaars.

Dominique De Groen (1991) is schrijfster, dichteres en beeldend kunstenares. Haar werk verschijnt o.a. op Samplekanon en Hard//hoofd. In 2017 verscheen haar debuutbundel Shop Girl. Later volgden nog Sticky Drama (2019), offerlam (2020) en Slangen (2022). De Groen is winnaar van de Fintropublieksprijs 2021, de Jan Campert-prijs 2022 en de Cultuurprijs van de Stad Gent 2022.

Over de moderator

Bieke Purnelle (1971) is freelance journaliste en blogster. Momenteel werkt ze als directeur voor het Kenniscentrum voor gender, feminisme en gelijke kansen RoSa.

ORG. Passa Porta, Uitgeverij Pluim

foto's: Jente Posthuma © Bas Uterwijk, Dominique De Groen © Karel Duerinckx

Coming soon at