Ilja Leonard Pfeijffer

Sun 31.03.2019
15:00 - 16:00
Pfeijffer Ilja Leonard

Location


Category

Interview

Language

in Dutch

Met zijn jongste roman Grand Hotel Europa neemt Ilja Leonard Pfeijffer plaats aan de grote tafel van de Nederlandse letteren. Het is een groots opgezet portret van een continent in verval, een theatraal relaas over een Europa van vergane glorie. Ruth Joos praat met Pfeijffer over Grand Hotel Europa en het kronkelige pad dat ertoe leidde.

Grand Hotel Europa

‘De liefde van mijn leven leeft in mijn verleden.’ Die ene zin geeft de essentie van Grand Hotel Europa weer. De liefde betreft zowel Europa als Clio, de muze van de verteller, een schrijver genaamd Ilja Leonard Pfeijffer.

De schrijver komt aan in Grand Hotel Europa, een glamoureus hotel van weleer, met een piccolo met een migratieachtergrond en kleurrijke vaste gasten, die evenzeer verpersoonlijkingen als personages zijn. De schrijver trekt zich terug om zijn mislukte relatie met Clio te overpeinzen. Hij reconstrueert het relaas van zijn liefde, en passeert daarbij in Malta, Palmaria, Portovenere en de Cinque Terre. Intussen reflecteert hij over migratie, globalisering en identiteit, en schildert hij een weinig fraai beeld van Europa als een continent dat in het verleden leeft, een snel verouderend pretpark voor massatoerisme.

Book Cover Grand Hotel

Prijsbeest en bekvechter

‘Gebrek aan zelfvertrouwen is een karakterfout die ik niet bezit’, liet Ilja Leonard Pfeijffer zich eens ontvallen. De Nederlander bezit ambitie, talent, lef en arrogantie in gelijke mate. Anders sleep je geen tientallen nominaties en prijzen in de wacht, waaronder de Libris Literatuur Prijs en de VSB Poëzieprijs, en anders word je nu en dan ook niet uitgemaakt voor alles wat lelijk is.

Pfeijffer is een geëngageerd schrijver. Dat blijkt uit Grand Hotel Europa, maar evengoed uit zijn bekroonde gedichtenbundels en gecontesteerde essaybundels, kritieken, theaterstukken en songteksten. De classicus, verbonden aan de Universiteit van Leiden, is gek volgens de enen, geniaal volgens de anderen. Oordeel vooral zelf!

‘Wie doet het hem na in de huidige Nederlandse literatuur, met zo’n grote greep de tijdsgeest het vuur aan de schenen leggen en een lange neus maken tegen al die brave, petieterige romannetjes vol first world problems?’
De Morgen

signeersessie

Ilja Leonard Pfeijffer zal zijn boeken signeren om 16:00 in La Bellone. De boeken zijn ook ter plaatse te koop.

Passa Porta, deBuren, Arbeiderspers, L&M Books, La Bellone

foto ilja leonard pfeijffer © stephan vanfleteren


Coming soon at