Rachida Lamrabet

Sun 31.03.2019
12:00 - 13:00

Recht en onrecht, Europa en Marokko, spreken en schrijven. Deze duo’s lopen als een rode draad door het leven van schrijfster en juriste Rachida Lamrabet. Met collega-schrijfster en illustrator Silvie Moors praat ze over Vrouwland en Vertel het iemand, over haar schrijf- en leesleven. Je ontdekt wat haar drijft en inspireert, wat ze op papier zet en wat sneuvelt.

Privacy en fictie

‘Ik ging ervan uit dat we als samenleving volwassen genoeg waren om via het extreme voorbeeld van de boerka een discussie over privacy te voeren. Maar ik heb me vergist. Misschien had ik het moeten weten.’ Dit citaat van Rachida Lamrabet vat haar helemaal samen: als Belgische van Marokkaanse origine geïnteresseerd in het moslimdebat, als juriste geïnteresseerd in privacy, als auteur begaan met de kracht van fictie, en als mens geëngageerd op meerdere fronten.

Van Debuutprijs naar Deburkanisation

Rachida Lamrabet debuteerde in 2007 met Vrouwland. De roman rond migratie en identiteit leverde haar de Debuutprijs op. Tien jaar later schreef Lamrabet het essay Zwijg, Allochtoon!, over racisme en de controle over het vrouwenlichaam in een strijd om macht, normen en waarden. Kort daarvoor had ze het script geleverd voor de kortfilm Deburkanisation, waarin een fictieve vrouw het recht opeist een boerka te dragen. Het project kostte Lamrabet haar job bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum.

Vertel het iemand

Na de commotie rond Deburkanisation trok Lamrabet zich terug uit de publieke ruimte. Maar niet voor lang. In alle luwte werkte ze aan een nieuwe roman: Vertel het iemand. Daarin doet een Marokkaanse jongen zijn verhaal over zijn wedervaren in de Eerste Wereldoorlog, een strijd die niet de zijne is. In zijn dagboek werpt de jonge Amazigh een licht op de oorlogsgruwel en het racisme van de officiers. Dat laatste komt hem duur te staan, want wat hij in zijn dagboek schrijft, wordt tegen hem gebruikt in een proces wegens hoogverraad.

Ter voorbereiding van deze auteursontmoeting kan je desgewenst ook deelnemen aan de samenleesgroepen in Muntpunt om 10:30.

Passa Porta, De Dagen, Muntpunt

foto Rachida Lambaret © Koen Broos

Coming soon at