The Dead Ladies Show #7 in Mechelen

Sun 12.02.2023
15:00 - 17:00
Dls Basis Passaporta Web 600X400 Def Colour

Category

music, performance, lecture

Price

€10 - 8

Language

in het Nederlands

Dead Ladies Show


Auteur Gaea Schoeters en Passa Porta produceren met de Belgische versie van de Dead Ladies Show een reeks sprankelende cafés chantants over opmerkelijke vrouwen uit het verleden die blijvende bewondering verdienen. Elke Dead Ladies Show is te zien in Brussel en gaat op tournee in Vlaanderen.

Go to overview

Auteur Gaea Schoeters en literatuurhuis Passa Porta presenteren de 7de editie van de Dead Ladies Show, een sprankelend café chantant over opmerkelijke vrouwen die blijvende bewondering verdienen.

Deze keer brengen theatermaker Nico Boon, auteur en filosofe Alicja Gescinska en auteur en illustratrice Gerda Dendooven hulde aan het leven en het werk van de Vlaamse tekenares en animator Nicole Van Goethem, de Poolse filosofe Barbara Skarga en de Finse schrijfster en (strip)tekenares Tove Jansson. Sopraan Johanna Zimmer en pianiste Lies Colman brengen liederen van Clara Schumann en Barbara Strozzi.

onterecht vergeten vrouwen

Zeggen de namen Clara Schumann, Erika Mann, Marie Curie, Harriet Tubman, Ada Lovelace of Kaplana Chawla je iets? Stuk voor stuk zijn het vrouwen die werk deden waarvoor mannen de eer opstreken, vrouwen die de wereld verkenden maar in Stanley’s schaduw bleven, of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega’s maar toen niet dezelfde aandacht kregen. En vooral: het zijn vrouwen die wisten te ontsnappen aan de conventies van hun tijd, alles uit het leven haalden en tot het uiterste gingen om hun dromen waar te maken. Tijdens de Dead Ladies Shows krijgen zij het podium dat ze verdienen.

hulde in woord, beeld en muziek

In elke Dead Ladies Show delen bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen het publiek door haar leven, werk en verwezenlijkingen. Auteur Gaea Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen.

Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren. Tussen en na de drie lecture-performances vertolkt een zangeres onder begeleiding van pianiste Lies Colman liederen van grandes dames van weleer. De bijhorende ‘Dead Ladies Song’ werd geschreven door componiste Annelies Van Parys op woorden van Gaea Schoeters in een vertaling van Rona Kennedy.

over de artiesten

Gaea Schoeters schrijft romans, theaterteksten en operalibretto's. Soms (en stiekem) waagt ze zich aan poëzie. Recent verschenen van haar de veelgeprezen roman Trofee (Querido) en het prentenboek (N)Iets, dat ze samen met Gerda Dendooven maakte (De Eenhoorn). In haar vrije tijd schopt ze af en toe tegen de schenen van de wereld in columns en opiniestukken, maar immer met de beste bedoelingen.

Nico Boon is docent, auteur en theatermaker. Voor zijn theaterwerk kiest hij tegenwoordig voor een intieme(re) aanpak met voorstellingen die hij schrijft én speelt. Zijn voorstelling Komt op/Gaat af werd in 2019 genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs en werd in het Duits en het Engels vertaald. In het seizoen '21-'22 maakt hij de voorstelling 21.02.2021 bij ArsenaalLazarus en Zwanen bij Pantalone.

Aan LUCA School of Arts in Leuven coördineert hij de nieuwe masteropleiding ‘Writing For Performance’. En hij is een van de trekkers achter De Leesclub, een groeiende groep enthousiastelingen die — eerst offline en sinds Covid-19 online — theaterteksten leest en analyseert.

Gerda Dendooven is tekenaar en schrijver. Veel van haar boeken werden theaterstukken en ze maakt ook regelmatig live beelden bij concerten of literaire voorstellingen. In 2021 tekende ze live bij de opvoering van Peer Gynt door het Brussels Philharmonic Orchestra. Samen met Mauro Pawlowski en Fikry El Azzouzi vormt ze Trio El Azzouzi.

Dendooven heeft een tekenstijl die onmiddellijk herkenbaar is door de humor en menselijkheid maar ook door expressieve dynamiek en overdrijvingen, vaak geïnspireerd op de Vlaamse expressionisten. In 2007 werd ze benoemd tot eerste (en enige) Kinderconsul namens Stichting Lezen, nu Iedereen Leest.

Alicja Gescinska is een Pools-Belgische filosofe en schrijfster. Ze schreef verschillende boeken over filosofische onderwerpen, waaronder De verovering van de vrijheid (2011), Thuis in muziek (2018) en Intussen komen mensen om (2019). Haar debuutroman Een soort van liefde won de Debuutprijs (2017). Ze maakte voor Canvas het filosofische programma Wanderlust en in het najaar van 2021 verscheen haar eerste dichtbundel, Trojaanse gedachten. In 2022 verscheen haar theatermonoloog Apate spreekt zowel in boekvorm als op de bühne. Als academica was ze werkzaam aan de UGent, Princeton University en Amherst College. Sinds 2019 is ze directeur van de filosofieafdeling van de University of Buckingham.

De Duitse sopraan Johanna Zimmer is een veel gevraagde vertolkster van hedendaagse muziek, liedkunst en oratoria. Ze was o.a. te horen in de opera’s van Berlijn, Oslo en Antwerpen, en in concerten van Wenen tot Canada en China. In België kunnen we haar kennen van Annelies Van Parys’ opera Private View en van de muziektheaterproductie An Archive of Love, beide met Neuen Vocalsolisten Stuttgart.

Pianiste Lies Colman houdt van uitdagingen, academisch en artistiek. Ze speelt solistisch, als kamermuzikante en liedpianiste, performt, onderzoekt, doceert en bedenkt. Het liefst beweegt ze zich op de grens tussen klassiek en hedendaags, tussen muziek en andere disciplines, tussen kunst en sociale wetenschap, zowel op als naast het podium. Ze is lid van de artistieke directie aan het Conservatorium van Antwerpen en vult wat er nog overblijft van haar vrije tijd met het schrijven aan haar doctoraat, sporten en het entertainen van haar zonen en haar kat.

berlijnse inspiratie

Gaea Schoeters vond het idee voor de Dead Ladies Show tijdens een auteursresidentie in Berlijn, waar al jaren een soortgelijk initiatief bestaat. Bedenkers Katie Derbyshire en Florian Duijsens gaven hun zegen voor een Belgische versie, aangevuld met muzikale dead ladies, gecurateerd door Gaea Schoeters in een productie van literatuurhuis Passa Porta.

foto nico boon © alexia leysen
foto gerda dendooven © carmen de vos
foto lies colman ©patrick de corte

Coming soon at