Dead Ladies Show

Dls Basis Passaporta Web 600X400 Def Colour

Auteur Gaea Schoeters en Passa Porta produceren met de Belgische versie van de Dead Ladies Show een reeks sprankelende cafés chantants over opmerkelijke vrouwen uit het verleden die blijvende bewondering verdienen. Elke Dead Ladies Show is te zien in Brussel en gaat op tournee in Vlaanderen.

Clara Schumann, Erika Mann, Harriet Tubman, Ada Lovelace of Kaplana Chawla deden stuk voor stuk werk waarvoor mannen de eer opstreken. Het zijn vrouwen die de wereld verkenden maar in Stanleys schaduw bleven, of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega’s maar toen niet dezelfde aandacht kregen. Ze ontsnapten aan de conventies van hun tijd, haalden alles uit het leven en gingen tot het uiterste om hun dromen waar te maken. Tijdens de Dead Ladies Shows krijgen zij - en vele anderen - het podium dat ze verdienen.

In elke editie delen drie bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen het publiek door haar leven, werk en verwezenlijkingen. Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren. Tussen en na de drie lecture-performances brengt een zangeres onder begeleiding van pianiste Lies Colman hulde aan twee muzikale grandes dames van weleer. De bijhorende Dead Ladies Song werd geschreven door componiste Annelies Van Parys op woorden van Gaea Schoeters in een vertaling van Rona Kennedy.