Zwarte bladzijden - vlaamse (post)koloniale literatuur en hoe die te dekoloniseren.

Wed 07.07.2021
20:00 - 21:30
Sibo Rugwiza Kanobana
Sold out

Category

book presentation

Price

€7/5 (€9 supporting united stages)

discount

The preferential rate 20-21 offers a €2 discount for all who feel like they need it.

Language

in Dutch

Sold out

In het boek Zwarte bladzijden nemen Afro-Belgische auteurs de Vlaamse koloniale en postkoloniale literatuur onder de loep, van Hendrik Conscience tot Lieve Joris. Samensteller Sibo Rugwiza Kanobana stelt het boek voor en gaat daarbij in gesprek met antropologe Bambi Ceuppens en doctor in de politieke wetenschappen Olivia Umurerwa Rutazibwa. Nele Hendrickx, directrice van Het Letterenhuis, leidt de avond in.

‘Auteurs schreven over Congolezen, nooit voor Congolezen.’
Sibo Rugwiza Kanobana

De tijd lijkt rijp. De stem van zwarte mensen is sinds de moord op George Floyd nog nooit zo helder te horen geweest. Maar om een beter heden mogelijk te maken, moeten we terug naar het verleden. Racisme heeft diepe wortels en in België gaan die voornamelijk terug naar het koloniale verleden.

In het boek Zwarte bladzijden nemen Afro-Belgische auteurs de Vlaamse koloniale en postkoloniale literatuur onder de loep, van Hendrik Conscience tot Lieve Joris. De schrijvers, voor wie kolonisatie geen abstract gegeven is, werpen hun licht op de betekenis van ons cultureel erfgoed. Zo leest slampoeet Lindah Leah Nyirenda een fragment van haar essay over ‘De smeltkroes’ van Victor Vervloet (uit 1957).

Gestolen generaties

Zwarte bladzijden gaat over onze geschiedenis. Jij en ik, wit, bruin en zwart. Het is een verhaal van imperialisme en kolonisatie. Daarbij gaat het niet louter om het oogsten van rubber, maar vooral om de onmogelijke liefdes, de verkrachte lichamen, de gekidnapte kinderen, de gestolen generaties. Congo blijkt immers niet zomaar een land duizenden kilometers hiervandaan. Neen, Congo is een essentieel onderdeel van het Belgische DNA.

De presentatie is in handen van Annabelle Van Nieuwenhuyse.