
Locatie
Categorie
Kostprijs
Taal
Kunst en literatuur kunnen ook mensen in detentie zingeving bezorgen. We praten erover met schrijfster Simone Atangana Bekono en 3 andere specialisten ter zake.
Perspectief in gevangenschap
Je zit vast en je wil perspectief. Tegenwoordig kunnen we er ons allemaal wel iets bij voorstellen, maar in het gevangeniswezen is zingeving tijdens opsluiting al langer een belangrijk vraagstuk. Is hierin een rol weggelegd voor kunst en literatuur? En is gevangenistijd überhaupt wel de zinvolste straf?
We gaan erover in gesprek met Confrontaties-auteur Simone Atangana Bekono, kunstenaar-gevangenisdirecteur Hans Claus, documentairemaker Gabriella Adèr en Joëlle Kermarrec, die voor vzw De Rode Antraciet projecten coördineert in drie Brusselse gevangenissen. Liesbeth Indeherberge, justitiejournaliste bij VRT, modereert.
over de sprekers
- Schrijfster Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven, hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in 2018 werd bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee. In 2019 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium en werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot een van dé literaire talenten van 2020. Confrontaties is haar debuutroman, die zich afspeelt in een jeugddetentiecentrum.
- Dichter, beeldhouwer, schilder en fotograaf Hans Claus is criminoloog, directeur in de gevangenis van Oudenaarde, en promotor van het kleinschalige en maatschappelijk verankerde detentiehuis via de internationale beweging RESCALED.
- Freelance journaliste en documentairemaker Gabriella Adèr woont afwisselend in Nederland en Brussel, werkt zowel voor Woestijnvis en Vice, als VPRO en NRC, en heeft bijzondere interesse voor justitie en misdaad.
- Joëlle Kermarrec is cultuurfunctionaris bij De Rode Antraciet, een vzw die streeft naar een maximale interactie tussen gevangenen en de buitenwereld. Zij coördineert projecten bij de 3 Brusselse sites: Vorst, Berkendaal en Sint-Gillis. Kermarrec is opgeleid als juriste en werkte in de banksector, tot zij een ommezwaai naar de sociale sector maakte.
Actueel en artistiek
Atelier Actua is een reeks debatten van Vlaams-Nederlands huis deBuren over actuele en artistieke onderwerpen met prominente gasten uit Vlaanderen en Nederland, waarbij naast het brede kader ook de situatie in Brussel wordt besproken. Passa Porta Festival zet graag mee de schouders onder deze editie over zingeving tijdens opsluiting.
Tip: op 24 maart organiseert deBuren een leesclub met Simone Atangana Bekono over Confrontaties. Info en tickets vind je hier.
Passa Porta, deBuren
portret simone atangana bekono © gaby jongenelen
video © vooruit gent
Interessante

Lost and Found: Yoko Ogawa
We bezoeken tijdens het festival ook Japan, voor een gesprek met Yoko Ogawa over De geheugenpolitie, een cultklassieker die nu de wereld verovert.

Women and Power: Fatima Ouassak
Se réapproprier une puissance politique en tant que mère : c’est la proposition vigoureuse de la politologue et militante féministe française-marocaine Fatima Ouassak.

Lost and Found : Jean-Philippe Toussaint
Pour Passa Porta, l’un de nos meilleurs écrivains remonte le fil de la perte en littérature : les siennes, et celles d’auteurs qui ont compté.