Brandi Redd 122054 Unsplash

Als Vlaamse schrijver kan je je kandidaat stellen voor een residentieverblijf in binnen- of buitenland. De residentie geeft je de kans om onderzoek te doen, een internationaal netwerk uit te bouwen en om te schrijven.

Buitenland

Passa Porta doet elk voorjaar een oproep aan schrijvers om zich kandidaat te stellen voor een buitenlandse schrijversresidentie. In 2018 kon je solliciteren voor een specifieke residentie bij een van de internationale partners van Passa Porta. In 2018 waren er zes verblijfsmogelijkheden, in Duitsland, Italie, Nederland, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Daarnaast kon je je eigen voorstel indienen voor een schrijfverblijf in het buitenland.

Verder op deze pagina vind je een korte beschrijving van de zes schrijfplaatsen.

Italië — Rome

De Academia Belgica is een uniek kunst- en wetenschapscentrum in het hart van Rome, gevestigd in een schitterende villa in het groen vlakbij het park van de Villa Borghese. De Academia is gericht op onderzoek, creatie en samenwerking tussen Italiaanse en Belgische kunstenaars en wetenschappers. Met concerten, tentoonstellingen en lezingen bij de Academia worden Belgische wetenschappelijke en artistieke realisaties geregeld voorgesteld aan het Romeinse publiek.

In de Academia Belgica verblijven steeds acht Belgische onderzoekers of kunstenaars. Ze beschikken over ruime en comfortabele kamers met een badkamer, een gemeenschappelijke keuken en leefruimte, een bibliotheek en een tuin.

Verenigd Koninkrijk — Norwich

De UNESCO riep Norwich in 2012 uit tot City of Literature. Dat hoeft niet te verbazen: het literaire erfgoed van de stad is meer dan 600 jaar oud en de stad bruist van de literair-culturele initiatieven, waar je als schrijver in residentie in de stad volop van profiteert.

Onze partner in Norwich is het Writer’s Centre Norwich, dat vanaf de zomer van 2018 verder ging als het National Centre for Writing. Het centrum is gevestigd in Dragon Hall, een middeleeuwse handelsruimte aan de rivier, dicht bij het treinstation en vlakbij het centrum van de stad. Als organisator van de schrijversresidenties biedt het National Centre for Writing je een kamer aan in een recentelijk gerenoveerde cottage met een gedeelde keuken, badkamer en leefruimte. Je hebt bovendien toegang tot de bibliotheek van de organisatie.

Tsjechische Republiek — Český Krumlov

Český Krumlov is een charmant barokstadje aan de Moldau, in Zuid-Bohemen. De stad is UNESCO-werelderfgoed. Organisator van het residentieprogramma in Český Krumlov is Milkwood International, een instelling gewijd aan internationale artistieke en wetenschappelijke uitwisseling.

De residenten verblijven in een historisch pand, bekend van Egon Schieles schilderij Oude Huizen in Krumau. Het huis is modern en comfortabel uitgerust en geeft uit op een groot terras met zicht op de rivier.

Nederland — Amsterdam

Het Nederlandse schrijversappartement bevindt zich in een 17e-eeuws gebouw aan het Spui, een pittoresk plein in hartje Amsterdam. Met zijn vele cafés, restaurants, winkels en historische gebouwen ademt deze buurt kunst en cultuur.

Het appartement werd volledig ingericht door jonge Nederlandse kunstenaars en interieurontwerpers. Het is 90 m² groot en telt twee slaapkamers, een volledig uitgeruste keuken en een werkruimte.

Duitsland — Berlijn

Al meer dan vijftig jaar is het Literarisches Colloquium Berlin een vooraanstaand forum voor literaire evenementen, workshops en gastverblijven.

Het LCB verwelkomt schrijvers en vertalers in een prachtig landhuis aan de Wannsee, midden in het groen. Op deze rustige plek, op een boogscheut van Berlijn, werken elf auteurs en vertalers aan hun eigen project.

Verenigde Staten — Pittsburgh

Pittsburgh is de grootste stad van de staat Pennsylvania en ligt in het laagland tussen de Appalachen en de Grote Meren, aan de kruising van twee rivieren. Dankzij het ruime culturele aanbod in de stad krijgt Pittsburgh wel eens de bijnaam ‘Parijs van de Appalachen’.

Als schrijver in residentie beschik je over een woning in Sampsonia Way, een straatje met residentiehuizen waar City of Asylum/Pittsburgh vervolgde, niet-Amerikaanse schrijvers ontvangt.

Binnenland

Als Belgische schrijver kan je ook in eigen land een residentieverblijf opnemen in het Lijsternest (Ingooigem). Ook deze residenties worden toegekend na een oproep in het voorjaar.

Ingooigem — Het Lijsternest

Op een heuveltje in het West-Vlaamse dorp Ingooigem ligt het Lijsternest, het voormalige woonhuis van schrijver Stijn Streuvels. Het Letterenhuis in Antwerpen, dat de zorg draagt voor de villa, stelt het Lijsternest ter beschikking van Belgische en Nederlandse auteurs.

Als schrijver in residentie in het Lijsternest verblijf je in de schuur, die losstaat van het huis. Deze schuur werd omgebouwd tot een comfortabele studio met alle nodige sanitaire voorzieningen, een keuken, slaapkamer en een internetverbinding.