Brandi Redd 122054 Unsplash

Als Vlaams auteur kun je je kandidaat stellen voor een residentieverblijf in binnen- of buitenland. De residentie geeft je de kans om onderzoek te doen, te schrijven aan een nieuw boek, en een internationaal netwerk uit te bouwen.

buitenland

Passa Porta doet elk voorjaar een oproep aan schrijvers om zich kandidaat te stellen voor een buitenlandse schrijversresidentie. Er zijn verblijfsmogelijkheden in Italië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zuid-Afrika en Nederland. Daarnaast kan je je eigen voorstel indienen voor een werkverblijf in het buitenland.

De residentieoproep voor het volgende jaar wordt steeds in mei verstuurd.

Hieronder vind je de links naar de volledige oproep en het aanvraagformulier, alsook een korte beschrijving van de mogelijke residentieplekken in 2025. De uiterste deadline voor aanvragen is 18 juni 2024.

Italië — Rome

De Academia Belgica is een ruimte voor onderzoek, creatie, samenwerking en promotie in het hart van Rome. Ze is gevestigd in een groene omgeving, gelegen op een heuvel aan de rand van het park van de Villa Borghese. De Academia heeft als missie de Italo-Belgische relaties zowel op wetenschappelijk als op cultureel vlak te verbeteren.

De Academia Belgica verwelkomt Belgische onderzoekers en kunstenaars, die een residentie kunnen opnemen in het huis. Er zijn 16 ruime kamers met badkamer, een gemeenschappelijke keuken en leefruimte, een bibliotheek en een tuin. Regelmatig worden in de Academia colloquia, workshops, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd om Belgische culturele, wetenschappelijke of artistieke realisaties aan het Romeinse publiek voor te stellen.

Zuid-Afrika — Somerset Oost

De Jakes Gerwel Foundation is een Zuid-Afrikaanse stichting die zich richt op de promotie van literatuur in de breedste zin van het woord. De stichting bezit een schrijvershuis - het Paulet House - in Somerset Oost, waar ook Vlaamse auteurs worden verwelkomd.

Somerset Oost is een kleine stad in het landelijke deel van de Oostkaap, zo'n 200 km ten noorden van Port Elizabeth. Het Paulethuis, de voormalige woning van Jakes Gerwel, ligt aan de voet van de Bosberg. De auteurs hebben toegang tot het ruime, recent gerenoveerde huis en de weelderige tuin.

Duitsland — Berlijn

In een door bomen omringd landhuis aan de Wannsee biedt het Literarisches Colloqium Berlin verblijven aan voor schrijvers en vertalers. Op deze rustige plek, op een boogscheut van centrum Berlijn, wordt aan 11 auteurs en vertalers de kans gegeven aan een eigen project te werken en met elkaar in interactie te treden. Het LCB heeft in zijn meer dan vijftigjarige bestaan verschillende rollen opgenomen. Vandaag is het voornamelijk een locatie voor literaire evenementen, workshops en gastverblijven.

Nederland — Amsterdam

In centrum Amsterdam op het Spui bevindt zich de Schrijversresidentie van het Nederlands Letterenfonds. Op deze plek worden sinds 2006 buitenlandse auteurs uitgenodigd om tijdelijk te wonen en te werken. Boven boekhandel Athenaeum, tegenover schrijverscafé De Zwart en academisch-cultureel centrum SPUI25, en met een wekelijkse boekenmarkt op het plein, bevinden bewoners van de residentie zich hier in het literaire hart van de stad.

Verenigd Koninkrijk — Norwich

Norwich UNESCO City of Literature is al 900 jaar lang een literaire stad. Het National Centre for Writing is er gevestigd in Dragon Hall, een middeleeuwse handelsruimte aan de rivier, dicht bij het treinstation en niet ver van het centrum van de stad. Schrijvers en vertalers in residentie worden verwelkomd in de recent gerenoveerde cottage met twee slaapkamers, gedeelde keuken, badkamer en leefruimte. Ze hebben toegang tot de schrijverskolonie en bibliotheek.

De schrijvers en vertalers in residentie worden aangemoedigd om deel te nemen aan het literaire en culturele leven in Norwich. De rustige omgeving van de stad, op twee uur van Londen met de trein en dicht bij een spectaculaire kustlijn, maakt van Norwich een ideale stad om te schrijven, vertalen, lezen en dromen.

Eigen voorstel

Vlaamse auteurs en illustratoren kunnen ook een eigen voorstel indienen voor een werkverblijf in het buitenland. Deze residentie moet plaatsvinden bij een literaire organisatie of een kunstenorganisatie. Voor andere types verblijven in het buitenland kan een talentontwikkelingsbeurs van Literatuur Vlaanderen worden aangevraagd.

binnenland

Als Belgische schrijver kan je via Passa Porta ook in eigen land een residentieverblijf van twee tot vier weken opnemen in het Streuvelhuis (Lijsternest). Ook deze residenties worden toegekend via Passa Porta. Daarnaast lees je in bovenstaande jaarlijkse oproep nog informatie over een aantal andere residentieplekken in Vlaanderen, vaak tegen kostprijs, waarvoor je rechtstreeks contact kunt opnemen met de verantwoordelijken ter plaatse.

Ingooigem — Streuvelshuis: Lijsternest en schrijversresidentie

Op een heuveltje in het West-Vlaamse dorp Ingooigem, een deelgemeente van Anzegem, ligt Het Lijsternest, het voormalige woonhuis van schrijver Stijn Streuvels. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media en Het Letterenhuis stellen deze villa ter beschikking van Belgische en Nederlandse auteurs. De schrijver in residentie verblijft in de schuur naast het huis. Deze werd omgebouwd tot een comfortabele studio met alle sanitaire voorzieningen, keuken, slaapkamer en een internetverbinding. Daarnaast staat Streuvels’ werkkamer met het panoramische raam ter beschikking van de schrijver.