Brandi Redd 122054 Unsplash

Als Vlaamse schrijver kan je je kandidaat stellen voor een residentieverblijf in binnen- of buitenland. De residentie geeft je de kans om onderzoek te doen, een internationaal netwerk uit te bouwen en om te schrijven.

Buitenland

Passa Porta doet elk voorjaar een oproep aan schrijvers om zich kandidaat te stellen voor een buitenlandse schrijversresidentie. Er zijn verblijfsmogelijkheden in Italie, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zuid-Afrika en Nederland. Daarnaast kan je je eigen voorstel indienen voor een schrijfverblijf in het buitenland.

De residentieoproep voor het volgende jaar wordt steeds in mei verstuurd.

Verder op deze pagina vind je een korte beschrijving van de verschillende schrijfplaatsen.

Italië — Rome

De Academia Belgica is een ruimte voor onderzoek, creatie, samenwerking en promotie in het hart van Rome. Ze is gevestigd in een groene omgeving, gelegen op een heuvel aan de rand van het park van de Villa Borghese. De Academia heeft als missie de Italo-Belgische relaties zowel op wetenschappelijk als op cultureel vlak te verbeteren.

De Academia Belgica verwelkomt Belgische onderzoekers of kunstenaars, die een residentie kunnen opnemen in het huis. Er zijn een achttal ruime kamers met badkamer, een gemeenschappelijke keuken en leefruimte, een bibliotheek en een tuin. Regelmatig worden er op de Academia concerten, tentoonstellingen en lezingen georganiseerd om Belgische culturele, wetenschappelijke of artistieke realisaties aan het Romeinse publiek voor te stellen.

Nederland — Maastricht

De Jan van Eyck Academie is een multidisciplinaire postacademie in Maastricht die haar deelnemers de tijd, ruimte en expertise biedt om hun artistieke praktijk te verdiepen en hun horizon te verbreden. Elk jaar verwelkomt de Jan van Eyck Academie zo’n 45 kunstenaars, ontwerpers (grafisch, mode, food,..), curatoren, architecten en andere onderzoekers. Tevens biedt de academie een aantal trajecten aan van 2 of 3 maanden voor schrijvers en dichters. Zij kunnen te midden van een groep zeer internationale en interdisciplinaire kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers, aan de academie verblijven. Zij krijgen een eigen studio en appartement en kunnen gebruik maken van alle faciliteiten van de academie. Aan het einde van de periode gaan zij voor publiek in gesprek met een andere schrijver naar keuze.

Deze residentie is in samenwerking met Vlaams-Nederlands huis deBuren. De selectie gebeurt via een aparte oproep.

Duitsland — Berlijn

In een door bomen omringd landhuis aan de Wannsee biedt het Literarisches Colloqium Berlin verblijven aan voor schrijvers en vertalers. Op deze rustige plek, op een boogscheut van centrum Berlijn, wordt aan 11 auteurs en vertalers de kans gegeven aan een eigen project te werken en met elkaar in interactie te treden. Het LCB heeft in zijn vijftigjarige bestaan verschillende rollen opgenomen. Vandaag is het voornamelijk een locatie voor literaire evenementen, workshops en gastverblijven.

Nederland — Amsterdam

Het Nederlandse schrijversappartement is gelegen in een zeventiende-eeuws gebouw aan het Spui, een pittoresk plein in hartje Amsterdam. Omgeven door vele cafés, restaurants, winkels en historische gebouwen ademt deze buurt kunst en cultuur. Het appartement werd volledig ingericht door jonge Nederlandse kunstenaars en interieurontwerpers. Het is 90 m² groot en telt twee slaapkamers, een volledig uitgeruste keuken en een werkruimte.

Verenigd Koninkrijk — Norwich

Norwich UNESCO City of Literature is al 900 jaar lang een literaire stad. Het National Centre for Writing is er gevestigd in Dragon Hall, een middeleeuwse handelsruimte aan de rivier, dicht bij het treinstation en niet ver van het centrum van de stad. Schrijvers en vertalers in residentie worden verwelkomd in de recent gerenoveerde cottage met twee slaapkamers, gedeelde keuken, badkamer en leefruimte. Ze hebben toegang tot de schrijverskolonie en bibiliotheek.

De schrijvers en vertalers in residentie worden aangemoedigd om deel te nemen aan het literaire en culturele leven in Norwich. De rustige omgeving van de stad, op twee uur van Londen met de trein en dicht bij een spectaculaire kustlijn, maakt van Norwich een ideale stad om te schrijven, vertalen, lezen en dromen.

Zuid-Afrika — SOMERSET OOST

De Jakes Gerwel Foundation is een Zuid-Afrikaanse vzw die zich richt op de promotie van literatuur in de breedste zin van het woord. De stichting bezit een schrijvershuis - het Paulethuis - in Somerset Oost, dat ze voor het eerst wil openstellen voor schrijvers. Naast Zuid-Afrikaanse auteurs zet de stichting ook de deuren open voor een Vlaamse auteur.

Somerset Oost is een kleine stad in het landelijke deel van de Oostkaap, ongeveer 200 km ten noorden van Port Elizabeth. Het Paulethuis, de voormalige woning van Jakes Gerwel, ligt aan de voet van de Bosberg. De auteur heeft toegang tot het ruime, recent gerenoveerde huis en de weelderige tuin.

Binnenland

Als Belgische schrijver kan je ook in eigen land een residentieverblijf opnemen in het Lijsternest (Ingooigem). Ook deze residenties worden toegekend na een oproep in het voorjaar.

Ingooigem — Het Lijsternest

Op een heuveltje in het West-Vlaamse dorp Ingooigem ligt het Lijsternest, het voormalige woonhuis van schrijver Stijn Streuvels. Tijdens de wintermaanden stelt Passa Porta het Lijsternest ter beschikking van Belgische en Nederlandse auteurs. Als schrijver in residentie in het Lijsternest verblijf je in de schuur, die losstaat van het huis. Deze schuur werd omgebouwd tot een comfortabele studio met alle nodige sanitaire voorzieningen, een keuken, slaapkamer en een internetverbinding.