Brandi Redd 122054 Unsplash

Als Vlaamse schrijver kan je je kandidaat stellen voor een residentieverblijf in binnen- of buitenland. De residentie geeft je de kans om onderzoek te doen, een internationaal netwerk uit te bouwen en om te schrijven.

Buitenland

Passa Porta doet elk voorjaar een oproep aan schrijvers om zich kandidaat te stellen voor een buitenlandse schrijversresidentie. Tot 11 juni 2021 kan je solliciteren voor een specifieke residentie bij een van de internationale partners van Passa Porta. In 2022 zijn er verblijfsmogelijkheden in Italie en Nederland. Daarnaast kan je je eigen voorstel indienen voor een schrijfverblijf in het buitenland.

Hieronder vind je de volledige oproep voor residenties in 2022 en het in te vullen aanvraagformulier.

Verder op deze pagina vind je een korte beschrijving van de verschillende schrijfplaatsen.

Italië — Rome

De Academia Belgica is een ruimte voor onderzoek, creatie, samenwerking en promotie in het hart van Rome. Ze is gevestigd in een groene omgeving, gelegen op een heuvel aan de rand van het park van de Villa Borghese. De Academia heeft als missie de Italo-Belgische relaties zowel op wetenschappelijk als op cultureel vlak te verbeteren.

De Academia Belgica verwelkomt Belgische onderzoekers of kunstenaars, die een residentie kunnen opnemen in het huis. Er zijn een achttal ruime kamers met badkamer, een gemeenschappelijke keuken en leefruimte, een bibliotheek en een tuin. Regelmatig worden er op de Academia concerten, tentoonstellingen en lezingen georganiseerd om Belgische culturele, wetenschappelijke of artistieke realisaties aan het Romeinse publiek voor te stellen.

Nederland — Maastricht

De Jan van Eyck Academie is een multidisciplinaire postacademie in Maastricht die haar deelnemers de tijd, ruimte en expertise biedt om hun artistieke praktijk te verdiepen en hun horizon te verbreden. Elk jaar verwelkomt de Jan van Eyck Academie zo’n 45 kunstenaars, ontwerpers (grafisch, mode, food,..), curatoren, architecten en andere onderzoekers. Tevens biedt de academie een aantal trajecten aan van 2 of 3 maanden voor schrijvers en dichters. Zij kunnen te midden van een groep zeer internationale en interdisciplinaire kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers, aan de academie verblijven. Zij krijgen een eigen studio en appartement en kunnen gebruik maken van alle faciliteiten van de academie. Aan het einde van de periode gaan zij voor publiek in gesprek met een andere schrijver naar keuze.

Deze residentie is in samenwerking met Vlaams-Nederlands huis deBuren.

Binnenland

Als Belgische schrijver kan je ook in eigen land een residentieverblijf opnemen in het Lijsternest (Ingooigem). Ook deze residenties worden toegekend na een oproep in het voorjaar.

Ingooigem — Het Lijsternest

Op een heuveltje in het West-Vlaamse dorp Ingooigem ligt het Lijsternest, het voormalige woonhuis van schrijver Stijn Streuvels. Tijdens de wintermaanden stelt Passa Porta het Lijsternest ter beschikking van Belgische en Nederlandse auteurs. Als schrijver in residentie in het Lijsternest verblijf je in de schuur, die losstaat van het huis. Deze schuur werd omgebouwd tot een comfortabele studio met alle nodige sanitaire voorzieningen, een keuken, slaapkamer en een internetverbinding.