Pjeroo Roobjee gevierd

wo 05.06.2019
20:00 - 21:30
Roobjee Pjeroo C Lena Zwanepoel Rv Uitsnede

Categorie

Lezing

Kostprijs

VVK: € 8 / 6 | Aan de kassa: € 9 / 7

Taal

Nederlands

Zestien romans, tweeëntwintig toneelstukken, drie dichtbundels en een resem vertalingen, bewerkingen, monologen, brieven, liedjes en noem maar op – steeds op een duizelingwekkend hoog niveau. De VUB eert het hele literaire oeuvre van schrijver-schilder Pjeroo Roobjee met de eerste Luc Bucquoye-prijs. Geestelijke lafenis in de vorm van loftuitingen allerlei en een voorleessessie uit Roobjees nieuwste roman vormen het eerste deel van de avond, fysieke dorstlessing het tweede.

Hulde aan Pjeroo Roobjee

Het werk van Pjeroo Roobjee (1945) lees je, zie je én hoor je. De man, naar eigen zeggen ‘fabulerende snateraar van beroep’, is schrijver, graficus, schilder, zanger, theatermaker, acteur en causeur. De VUB brengt hulde aan de rijke carrière van Roobjee bij monde van rector Caroline Pauwels, vergezeld van een dubbelact door filosoof en wiskundige Jean Paul van Bendegem en acteur Kurt Defrancq, getiteld 'Conservatie van een conversatie'. Daarna spreekt de gefêteerde een dankwoord uit, leest hij voor uit zijn gloednieuwe roman Composteer mij (Querido) en heffen we samen het glas.

Over de auteur

Als auteur debuteerde Pjeroo Roobjee in 1966 met De nachtschrijver (Manteau). Sindsdien voegde Roobjee bijna jaarlijks een titel toe aan zijn oeuvre. In recente jaren vallen vooral Naar betere oorden en andere verhalen uit de duisternis (2008), Een mismaakt gouvernement (2010), De zomer van de neusbloedingen (2013) en Niets te vieren (2016) in de smaak. Bij Querido verschijnt begin juni 2019 zijn roman Composteer mij. In zijn lange loopbaan ontving Roobjee onder meer de Leo J. Krijn-prijs, de Louis Paul Boon-prijs, de Arkprijs van het Vrije Woord en de Cultuurprijs van de stad Gent. Als beeldend kunstenaar maakt hij monumentale doeken en nam hij onder meer deel aan de biënnales van São Paulo en Venetië.

Eerste Luc Bucquoye-prijs

De Luc Bucquoye-prijs is een verwezenlijking van de VUB Foundation. Schenker Luc Bucquoye wil er de studie van de Nederlandstalige literatuur mee steunen in een wetenschapswereld die door de hardere wetenschappen gedomineerd wordt. Pjeroo Roobjee krijgt de prijs omdat zijn werk van redelijke eigenzinnigheid getuigt, onder andere door vrijheid van denken, engagement, tegendraadsheid en het stimuleren van emotie en intellect — waarden die de Vrije Universiteit Brussel, de schenker en de laureaat in het hart dragen.

ORG. Passa Porta, VUB

Binnenkort bij