Giorgio Fontana

Buitenlandse auteurs
25/04/2016 - 22/05/2016
Giorgio Fontana

Giorgio Fontana (1981) is een Italiaanse schrijver. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Milaan, waar hij nog steeds woont. Fontana was een van de oprichters van het Italiaanse literaire tijdschrift Eleanore Rigby. Vandaag schrijft hij teksten en columns voor verschillende kranten, waaronder Il Corriere della Sera en Tuttolibri. Hij wordt genoemd als een van de belangrijkste stemmen van de hedendaagse Italiaanse fictie.

Fontana debuteerde in 2007 met de roman Buoni propositi per l'anno nuovo (Mondadori). Een jaar later verscheen de non-fictie reportage Novalis (Marsilio, 2008). Per legge superiore (Sellerio, 2011), een roman over de strijd tegen misdaad en de feilbaarheid van het rechtssysteem, betekende zijn internationale doorbraak.

Fontana's meest recente werk is de in 2014 verschenen roman Morte di un uomo felice (Sellerio). Opnieuw schuift Fontana de problematische domeinen van de moderne Italiaanse samenleving naar voor, zonder te vervallen in een moralistisch betoog. Prachtige sfeerbeelden, rustige maar indringende verhalen en eenvoudig taalgebruik kenmerken Fontana's stijl.

Fontana ontving voor zijn werk meerdere bekroningen, waaronder de Premio Racalmare-Leonardo Sciascia en de Premio Campiello. In 2015 werd hij genomineerd voor de Europese Literatuurprijs. Fontana's werk werd vertaald naar onder andere het Frans, Duits en Spaans. In het Nederlands wordt zijn werk uitgegeven bij Wereldbibliotheek.

Giorgio Fontana verblijft in mei 2016 in het schrijversappartement aan de Hallepoort, waar hij werkt aan een nieuwe roman over de vriendschap tussen twee tegenovergestelde karakters.